Такої єдності щодо євроінтеграції в Україні не було протягом останніх 20 років – круглий стіл з питань європейської інтеграції

Такої єдності щодо євроінтеграції в Україні не було протягом останніх 20 років – круглий стіл з питань європейської інтеграції

12:55, 11 жовтень 2013

Такої єдності щодо європейської інтеграції в Україні не було протягом останніх 20 років. Проте на цьому шляху є питання звільнення Юлії Тимошенко, яке залежить від політичної волі президента Януковича.

Про це заявив голова Політради ВО «Батьківщина», голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк під час Національного круглого столу з питань європейської інтеграції України.

Арсеній Яценюк наголосив, що зараз Україна знаходиться «на фінішній прямій спринтерської дистанції»: «Це дистанція до Вільнюського саміту, яка передбачає підписання Угоди (про асоціацію з ЄС. – ред.). Але після цього фінішу у нас буде старт. Довготривалий, стаєрський старт - саме імплементація і виконання цієї Угоди».

Він зазначив, що рішення про необхідність підписання Угоди прийняв «не президент, не уряд, не влада і не опозиція - це рішення прийняв народ України»: «Більше 60% громадян України підтримують сьогодні курс до Європи, до нашого історичного коріння і до того світу, де поважають людину і громадянина, де працює ринкова економіка і до того світу, частиною якого повинна стати Україна».

Арсеній Яценюк нагадав, що одна з основних умов ЄС для підписання з Україною Угоди є питання звільнення Юлії Тимошенко. Голова Політради ВО «Батьківщина» підкреслив, що в Україні існує прецедент щодо звільнення, відповідно до статті 106 Конституції України та Положення про порядок помилування, затвердженого президентом України у 2010 році: «Відповідно до пункту 6 даного Положення, Юлія Тимошенко, як і Юрій Луценко, підпадають під акт помилування, який може підписати президент України».

«Клопотання про помилування Юлії Тимошенко направлено двома президентами Коксом і Квасневським. Додатком до цього клопотання є 173 підписи народних депутатів України, які звертаються до Віктора Януковича з клопотанням про помилування Юлії Тимошенко і про підписання Угоди з ЄС», - підкреслив він.

Щодо правових підстав отримання медичної допомоги за межами країни, Арсеній Яценюк зазначив, що чинний закон про основи охорони здоров’я «передбачає можливість для будь-яких громадян України, в тому числі і тих, які ув’язнені, отримання медичної допомоги за кордоном».

«З цього приводу можна проводити юридичні дискусії. Але основне – це прийняття політичного рішення президентом України про необхідність підписання Угоди з ЄС і для такого підписання - про необхідність вирішення питання Юлії Тимошенко», - підкреслив голова Політради «Батьківщини».

За його словами, такої єдності щодо європейської інтеграції в Україні не було протягом останніх 20 років: «Можна згадати таку єдність в парламенті тільки тоді, коли Україна проголошувала незалежність».

«Зараз ми стоїмо перед історичним моментом. Історичним моментом того, щоб Україна стала частиною того простору, який ціннісно наш», - наголосив він.

Арсеній Яценюк також зазначив, що опозиція готова до інклюзивного і всеохоплюючого процесу підготовки і ухвалення актів законодавства, необхідних для виконання критеріїв ЄС, «у тому числі і складного закону України про прокуратуру».

«Ми продемонстрували нашу можливість спільної роботи протягом останніх декількох тижнів, і ми готові далі демонструвати цей суттєвий прогрес. Мова іде про те, що нам треба витратити роки на виконання цієї Угоди і встановити постійно діючий механізм політичних та юридичних консультацій між владою і опозицією. Сподіваюсь, що одним з дієвих механізмів таких політичних консультацій буде участь наших європейських партнерів», - підкреслив Арсеній Яценюк.