Арсеній Яценюк: Позиція щодо Конституції єдина - диктаторські повноваження Януковича повинні бути скасовані і ми повертаємося до Конституції 2004 року (доповнено)

Арсеній Яценюк: Позиція щодо Конституції єдина - диктаторські повноваження Януковича повинні бути скасовані і ми повертаємося до Конституції 2004 року (доповнено)

16:05, 11 лютий 2014

Позиція щодо конституційних змін "є і буде виключно єдина". "Це позиція не політичних сил, а українського Майдану, який висловився за те, що диктаторські повноваження Януковича повинні бути скасовані і ми повертаємося до Конституції 2004 року”, - заявив голова Політради ВО “Батьківщина” та фракції “Батьківщина” Арсеній Яценюк журналістам у Штабі національного спротиву у вівторок, 11 лютого.

“Зараз позиція трьох опозиційних сил однакова - текст Конституції 2004 року”, - наголосив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що механізмів повернення до Конституції 2004 року може бути декілька: “Але будь-який механізм лежить в площині відповідальності Віктора Януковича. Якщо це Конституційний Суд, то Янукович повинен звернутись до КС, - там його судді, які так само, як у 2010 році, зобов’язані прийняти рішення і відновити діяльність попередньої Конституції. Якщо це парламент - у Януковича є 200 з гаком голосів, і ми свої голоси всі віддаємо для того, щоб одномоментно проголосувати за конституційний акт. Якщо це інший механізм – хай запропонують інший”.

Відповідаючи на уточнююче запитання, він сказав, що "прийнятний той механізм, який відновлює баланс влади, коли диктаторські повноваження Януковича скасовуються”.

Відповідаючи на запитання журналіста стосовно ультиматуму влади до 17 лютого звільнити адміністративні будівлі для того, аби було звільнено затриманих активістів, Арсеній Яценюк нагадав, що опозиція звернулася до генпрокурора з тим, аби активісти негайно були звільнені з-під варти: “Якщо ви будете діяти, як терористи, і далі тримати людей в ув’язненні та вимагати звільнення в обмін на будівлі і вулиці – нічого не вийде. Звільніть людей з-під варти, і тоді ви побачите реакцію людей на ваше рішення щодо надання свободи тим, кого незаконно утримують в тюрмі”.

“Треба спочатку випустити людей, а не бути політичними терористами, якими є сьогоднішня влада”,  - додав Арсеній Яценюк.

По завершенні першого етапу Ради Майдану він повідомив журналістам, що рішення повернутися до Конституції 2004 року було прийнято на Раді Майдану. Арсеній Яценюк ще раз наголосив, що для цього є декілька юридичних шляхів, зокрема, голосування в парламенті.

“Усе впирається у фракцію Партії регіонів. Тепер “регіонали” повинні усвідомити, що просто консервувати ситуацію не вийде. Саме воно не розійдеться”, - наголосив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що зараз “все лежить в площині відповідальності Віктора Януковича і Партії регіонів”: “Усі можливі варіанти виходу із ситуації ми запропонували і сказали – оце шлях, як вийти з кризи. Якщо ви не приймаєте наш шлях, покажіть інший, який швидко і ефективно витягне Україну з тієї кризи, в яку ви, як влада, її загнали”.

 “Якщо не буде рішення парламенту, то буде рішення вулиці. Це те, що ми пояснюємо нашим політичним опонентам”, - підкреслив Арсеній Яценюк.