Арсеній Яценюк вимагає зареєструвати та проголосувати в Раді конституційний акт та проект постанови щодо редакції Конституції 2004 року

Арсеній Яценюк вимагає зареєструвати та проголосувати в Раді конституційний акт та проект постанови щодо редакції Конституції 2004 року

12:50, 17 лютий 2014

Голова Політради ВО “Батьківщина” та фракції “Батьківщина” Арсеній Яценюк вимагає зареєструвати в парламенті та проголосувати конституційний акт та проект постанови щодо редакції Конституції 2004 року. Про це він заявив на Погоджувальній раді парламенту в понеділок, 17 лютого.

Він продемонстрував два рішення Конституційного Суду: від 2008 року за конституційним поданням 102 народних депутатів на предмет відповідності Конституції, а також рішення КС від 2010 року за конституційним поданням 252 народних депутатів України. “У жодному пункті цього рішення не зазначено, що відновлюється дія Конституції 1996 року”.

Арсеній Яценюк підкреслив, що єдиним органом в Україні, який має право вносити зміни до Конституції, є парламент. “Жоден орган не прийняв рішення за повною конституційною процедурою, як цього вимагає закон та Конституція, де була б відновлена редакція попередньої Конституції, якою сьогодні незаконно користується Віктор Янукович”.

Він нагадав, що 2010 року Віктор Янукович обирався на пост президента за редакцією  Основного Закону 2004 року, яка передбачала парламентсько-президентську форму правління: “Народ Україний, який тоді йшов на виборчі дільниці, - голосував за президента без диктаторських повноважень”.

“У 2010 році було прийнято рішення Конституційного Суду, яке суперечить попереднім рішенням КС з того ж предмету. Для того, щоб Віктор Янукович отримав повноваження, якими він сьогодні користується, Верховна Рада зобов’язана була провести три процедури голосування. Тоді б Янукович міг отримати ті повноваження, якими він сьогодні користується. Але цього не сталось”, - наголосив він.

Більше того, як підкреслив голова Політради “Батьківщини”, якби була проведена повна процедура внесення змін до Конституції і “надання додаткових, а точніше необмежених повноважень чинному президенту”, - “насідком такої процедури обов’язково повинні були бути дострокові вибори президента”.

“Рішення суду про відновлення тексту Конституції немає, рішення парламенту немає, указу президента немає, закону немає, рішення Верховного Суду немає. З’ясувалось, що є декілька резолюцій різного роду чиновників, які в порушення закону і Конституції просто підписали наступний текст – опублікувати редакцію Конституції 1996 року. Так з’явилась редакція поперелньої Конституції, за яку ніхто не голосував, на яку ніхто нікого не обирав”, - наголосив Арсеній Яценюк.

Тому, за його словами, зараз не ідеться про внесення змін і доповнень до Конституції, які “безперечно, потребує повної процедури голосування”: “Зараз мова іде про встановлення факту здійснення державного перевороту із захопленням державної влади, а саме - отримання повноважень, на які ніхто нікого не обирав у 2010 році, перепис української Конституції без волі українського народу і парламенту”.

“Це - стаття 109 Кримінального кодексу України, повалення конституційного ладу”, - додав він

Арсеній Яценюк підкреслив, що опозиція вимагає зареєструвати в парламенті проект постанови, внесений керівниками трьох опозиційних фракцій. За його словами, проект постанови містить посилання на висновки Венеціанської комісії, яка “чітко визнала, що КС, відповідно до Конституції і закону про Конституційний Суд України, не має повноважень змінювати Конституцію”.

Арсеній Яценюк зазначив, що це визнав і сам КС своїм рішенням від 2008 року, в якому йдеться: “Положення закону про внесення змін до Конституції України після набрання ним чинності стають невід’ємною частиною Конституції України, а сам закон вичерпує свою функцію”.

“Саме на такій підставі КС не мав права переглядати українську Конституцію. Він не наділений цими повноваженнями жодним законодавчим актом. І те хитре, недолуге і корумповане рішення 2010 року чітко відображає, що судді Конституційного Суду усвідомлювали, що прийде час відповідати за своє голосування. Саме тому в жодному з пунктів цього рішення ніхто з суддів КС не наважився написати фразу про відновлення дії попередньої Конституції”, - зазначив голова Політради “Батьківщини”.

Арсеній Яценюк також вимагає зареєструвати в парламенті проект конституційного акту Верховної Ради про відновлення легітимності української Конституції, внесений до Ради за підписами понад 200 народних депутатів. 

“Вимагаємо, щоб конституційний акт і постанова Верховної Ради про редакцію Конституції 2004 року були зареєстровані, завтра були включені до порядку денного, пройшли відповідні профільні комітети в середу і щоб ми в четвер виставили на голосування два наші акти”, - наголосив Арсеній Яценюк.