Виступ в Brookings Institution: Угода про асоціацію з ЄС - історичний момент для України

Виступ в Brookings Institution: Угода про асоціацію з ЄС - історичний момент для України

14:58, 25 липень 2013

Україна має стати членом великої європейської сім’ї. І для цього потрібно не втратити історичний момент - підписати Угоду про асоціацію з Європейським союзом у Вільнюсі. Про це заявив голова Політради ВО «Батьківщина», голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк в Інституті Брукінгза (Brookings Institution) у Вашингтоні, де він виступив із публічною лекцією на тему «Інвестиції у майбутнє України: визначення політичних та економічних можливостей».

Він зазначив, що «аби сформувати наше майбутнє, треба окреслити шляхи, як це зробити». «Зараз – історичний момент для моєї держави і мого народу: бути чи не бути. Чи ми приєднаємося до ЄС і зробимо перший крок – підписання Угоди про асоціацію з ЄС включно з зоною вільної торгівлі, чи не приєднаємося. Цей історичний момент має бути використаний, і ми очікуємо, що це буде зроблено у Вільнюсі», - зазначив він.

У той же час, підкреслив Арсеній Яценюк, для цього має бути виконано кілька умов. Одна з ключових умов для підписання Угоди з ЄС – «Юлія Тимошенко має бути на свободі». Але це, за його словами, лише верхівка айсберга. Сьогодні чинний президент і уряд провадять політику згортання політичних і громадянських прав та свобод. «Політичні переслідування і вибіркове правосуддя повинні бути зупинені», - сказав голова Політради «Батьківщини».

Він повідомив, що мав відверту розмову з президентом Януковичем та його адміністрацією щодо Угоди про асоціацію і шляхів подолання проблем до неї: «Як на першому кроці до звільнення Юлії Тимошенко я наголосив на можливості для неї отримати медичну допомогу за межами України – у Німеччині. Міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле, який перебував у Києві кілька днів тому, чітко дав зрозуміти, що німецька влада має змогу забезпечити необхідну медичну допомогу Юлії Тимошенко».

«Переконаний, що в найближчому майбутньому президент покаже свою політичну волю до підписання Угоди про асоціацію з ЄС і зробить перший крок до звільнення Юлії Тимошенко», - підкреслив він.

Він також зупинився на низці інших умов, пов’язаних із політичною та економічною ситуацією в Україні. Одна з них, яку має виконати Україна, стосується виборчого законодавства. «Кандидати в п’яти одномандатних округах в Україні досі не обрані. Ми вимагаємо від президента та уряду ухвалити спеціальний закон для того, щоб провести там вільні та чесні вибори в найближчому майбутньому та показати нашим європейським партнерам, що ми віддані одній з ключових демократичних цінностей – права обирати і бути обраними», - повідомив Арсеній Яценюк.

Крім того, напередодні виборів президента України 2015 року опозиція запропонувала політичним опонентам створити двосторонню парламентську комісію щодо виборчого законодавства та діяльності ЦВК. «Адже це будуть не просто вибори – це буде війна. І ми повинні безстрашно боротися, щоб ці вибори були вільними та чесними, за майбутнє українського народу, реальну демократію в моїй країні. І для цього нам потрібне реальне виборче законодавство, яке ми маємо ухвалити в найближчому майбутньому», - заявив він.

Ще одна умова, зазначив Арсеній Яценюк, стосується незалежної судової системи та прокуратури: «У нас досі є спадщина Радянського союзу, коли генеральний прокурор – це «великий бос», який з легкістю може втрутитися у ваше особисте життя, у кожну сферу – від підприємництва до державної служби. Наш обов’язок – ухвалити нове законодавство та повністю переглянути діяльність генеральної прокуратури і зробити її справді незалежним і ефективним органом».

Він також зупинився на темі відносин України з Митним союзом і російськими сусідами. «Це нелегке запитання, як побудувати ці відносини. Я переконаний, що ми маємо бути у цих відносинах не підлеглими, а реальними партнерами. Президент Путін «запрошує» Україну в Митний союз. Він чітко заявив: «Це не тільки економіка, це передусім політика».

«Ми як опозиція виступаємо категорично проти вступу України до Митного союзу. Я не хочу відновлення СРСР. Тому нам необхідне підписання Угоди з ЄС», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Інститут Брукінгза (Brookings Institution)- найбільший аналітичний центр (think tank) у США Заснований 1916 року у Вашингтоні, округ Колумбія. Займається дослідженнями та навчанням у сфері соціальних наук, насамперед в економіці, політиці, управлінні, зовнішній політиці і глобальній економіці та розвитку.

Неодноразово визнавався найвпливовішим, найбільш цитованим і найнадійнішим аналітичним центром у світі.