Уряд України вживає всіх заходів для забезпечення миру, стабільності і єдності української держави, - Арсеній Яценюк після засідання РНБО

Уряд України вживає всіх заходів для забезпечення миру, стабільності і єдності української держави, - Арсеній Яценюк після засідання РНБО

22:05, 01 березень 2014

«Військова інтервенція в Україну є неприйнятною, є порушенням всіх міжнародних договорів, міжнародних правил і зобов’язань в першу чергу Росії. Ми, як Україна, заявляємо - ми готові боронити свій суверенітет і переконані, що Росія не вдасться до військової інтервенції на території України, адже така військова інтервенція за таких обставин буде початком війни і закінченням будь-яких стосунків між Україною і Росією», - заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на брифінгу в парламенті по завершенні екстреного засідання РНБО в суботу, 1 березня.

«Уряд України вживає всіх заходів для забезпечення миру, стабільності і єдності української держави. Ми готові здійснити матеріально-технічне і фінансове забезпечення для підтримки Збройних Сил України і для забезпечення обороноздатності України», - підкреслив він.
Прем’єр-міністр повідомив, що провів низку переговорів із європейськими та американськими партнерами, а також провів розмову з прем’єр-міністром Російської Федерації Дмитром Медведєвим: «Російська сторона запевнила, що рішення про введення військ на територію України не приймалось, а прийнято тільки рішення про таку вірогідну можливість».
Як повідомив Арсеній Яценюк, зі свого боку він зазначив, що «жодних підстав навіть для розгляду і прийняття такого рішення в Україні не існує»: «Ми зберігаємо в Україні мир і стабільність. Ні агресори, ні провокатори не мають права втручатись у внутрішні справи України. Ні юридичних, ні політичних, ні військових підстав для військової агресії з боку Росії не існує».
«Що стосується території Автономної Республіки Крим, яка є і буде невід’ємною частиною української держави, ми захищаємо на території України будь-кого, хто розмовляє українською чи російською, хто ходить до церкви Київського чи Московського патріархату, хто має те чи інше бачення історичних процесів в країні. Ми захищаємо кожного, хто має паспорт громадянина України», - наголосив він.
Як повідомив Арсеній Яценюк, він чітко зазначив російській стороні, що «ми будемо захищати також тих, хто є громадянами Російської Федерації»: «Будь-які приводи щодо військової інтервенції як підстава для захисту російських громадян є неможливими. Уряд України гарантує мир, стабільність і безпеку».
«Закликаємо російську сторону негайно повернути свої війська Чорноморського флоту в місця постійної дислокації, зменшити напругу. І ми через політичний діалог з нашими західними партнерами, з РФ і, в першу чергу, через політичний діалог всередині країни вирішимо всі складні питання», - підкреслив Арсеній Яценюк.
Арсеній Яценюк звернувся до українського народу, зокрема до тих, хто зараз проживає в АР Крим: «Давайте нікому не дамо розколоти нашу країну, нікому не дамо можливості через танки, зброю і солдатів іноземних держав вирішувати внутрішньополітичні питання, які ми повинні вирішувати самостійно».
«Усе, що сьогодні відбувається в Україні – це наша спільна відповідальність. Ми, як український народ, повинні об’єднатись, і ми об’єднані», - підкреслив Арсеній Яценюк.