Нова ціна на російський газ є політичною, - Арсеній Яценюк

Нова ціна на російський газ є політичною, - Арсеній Яценюк

20:51, 03 квітень 2014

«Немає жодних причин, з яких Росія підняла ціну на газ для України, окрім однієї – політичної», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк в інтерв’ю інформаційному агентству Reuters у четвер, 3 березня.

Він зазначив, що ціна на російський газ у 485 доларів є «абсолютно неприйнятною»: «Російська Федерація чудово це усвідомлює».

«Ми очікуємо, що Росія піде далі в питанні газового тиску, в тому числі буде обмежувати постачання газу на територію України», - наголосив він.

«Ми будемо застосовувати всі політичні, економічні, дипломатичні і правові методи для енергетичної безпеки нашої країни і врегулювання питання з поставками газу», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк також нагадав, що Росія брала на себе зобов’язання надати 15 млрд доларів кредиту Україні, з яких 3 млрд доларів було передано в минулому році, а 2 млрд доларів планувались на погашення газової заборгованості і повинні були бути передані цього року: «Якщо Росія виконає свої зобов’язання по наданню 2 млрд доларів кредиту - ми тоді цими 2-ма млрд погасимо заборгованість».

Він наголосив, що газові відносини з Росією неможливо розглядати поза контекстом всього, що відбувається в двосторонніх відносинах України та РФ.

Один із виходів з цієї ситуації, підкреслив Арсеній Яценюк, - це диверсифікація поставок через реверсний потік через Словаччину. Він повідомив, що Уряд неодноразово звертався і далі буде звертатися до європейських партнерів «з тим, щоб вирішити питання реверсних поставок в Україну».

За словами Арсенія Яценюка, налагодження реверсних поставок дасть можливість Україні платити за газ «не 500 доларів, як сьогодні викручує руки Росія, а в районі 350 доларів».