Влада повинна припинити підміняти поняття вибіркового правосуддя в Україні на "Янукович care"

Влада повинна припинити підміняти поняття вибіркового правосуддя в Україні на "Янукович care"

13:34, 27 жовтень 2013

"Рада ЄС чітко заявила, що в Україні повинно бути зупинено вибіркове правосуддя. Проте сьогодні деякі політики і політичні сили підмінили поняття припинення вибіркового правосуддя темою тимчасового лікування Юлії Тимошенко", - заявив голова Політради ВО "Батьківщина", голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк під час дискусії в рамках 37-ї Європейської зустрічі Тристоронньої комісії у Кракові у неділю, 27 жовтня.

"Це не "Obamacare" (програма президента США Барака Обами у сфері охорони здоров’я. – Ред.), це не "Янукович care". Ця проблема стосується вибіркового правосуддя в Україні. Це стосується не лише однієї людини, Юлії Тимошенко, - а принципів та цінностей", - наголосив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що опозиція вимагає вирішити питання припинення вибіркового правосуддя, і як перший крок до цього – дати змогу Юлії Тимошенко виїхати на лікування до Німеччини з подальшим відновленням її політичних прав.

"Ми усвідомлюємо низку складнощів, які існують персонально для президента у вирішенні цього питання. Тому ми хочемо чітко донести – ми як опозиція гнучкі стосовно того, щоб був зроблений перший крок до повної реабілітації Юлії Тимошенко і їй була надана можливість отримати медичну допомогу в Німеччині. Ще раз наголошу – це лише як перший крок", - наголосив Арсеній Яценюк.

За його словами, наразі у президента кілька варіантів вирішення цього питання: "починаючи з помилування і закінчуючи декриміналізацією радянських статей Кримінального кодексу": "Вирішення – в руках президента, і ми переконані, що в найближчому майбутньому президент скаже своє слово. І не просто скаже своє слово, а підпише указ, постанову чи законопроект, який дозволяє Юлії Тимошенко отримати медичну допомогу, дає нам змогу підписати Угоду з ЄС".

Арсеній Яценюк також відзначив важливу роль місії президентів Пета Кокса та Александра Кваснєвського у євроінтеграції України: "Переконаний, що разом ми знайдемо вихід для нашого майбутнього".

Він також нагадав, що серед критеріїв ЄС, які має виконати Україна, також є ухвалення закону про прокуратуру. Арсеній Яценюк зазначив, що опозиція звернулася до президента та уряду з тим, аби вони внесли до парламенту проект цього закону: "Адже нам необхідно повністю реформувати нинішню прокуратуру радянського типу та показати нашим європейським партнерам, що в Україні ми хочемо мати незалежну прокуратуру".

"Ми повинні мати незалежного Генерального прокурора, адже від чинного Генпрокурора нічого не залежить – усе залежить від президента. Нам необхідна незалежна судова система. Ми звернулися до президента й уряду внести до Верховної Ради відповідне законодавство, і ми як опозиція підтримаємо його", - наголосив Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що опозиція підтримувала всі законодавчі акти, необхідні, аби підписати Угоду у Вільнюсі і аби виконати цю Угоду: "Адже все розпочнеться після Вільнюсу. Вільнюс – це лише старт для реальних реформ в Україні".

На переконання Арсенія Яценюка, підписання Угоди між Україною та Європейським Союзом важливе не лише для майбутнього України: "Це стосується майбутнього всієї Європи. Ця ситуація виграшна для всіх. І вам, і нам потрібна ця Угода, і ми це можемо легко зробити".