Інтерв'ю Арсенія Яценюка для німецької газети BILD

Інтерв'ю Арсенія Яценюка для німецької газети BILD

16:20, 28 травень 2014 | bild.de

Арсенія Яценюк дав інтерв'ю німецькій газеті BILD. Оринігал інтерв'ю німецькою мовою за посиланням.

BILD: Пане Яценюк, Петро Порошенко виграв президентські вибори в Україні. Що він має робити в першу чергу? 

Арсеній Яценюк: Все, що Президент України повинен зробити, сказав народ на Майдані. Країна потребує єдності, потрібна нова якість державної влади, вона повинна зараз вийти з кризи і стати частиною Європи шляхом складних реформ, які повинні бути проведені не на папері, а в житті.

BILD: Як Ви бачите Ваше особисте політичне майбутнє? 

Арсеній Яценюк: Моє політичне майбутнє мене не цікавить, для мене важливе майбутнє моєї країни.

BILD: Чи будете Ви продовжувати збройну боротьбу проти сепаратистів у Східній Україні? 

Арсеній Яценюк: З перших днів моєї роботи на посаді Прем'єр-міністра я приділив Сходу України велику увагу. І на всі політичні питання були дані політичні відповіді. Для всіх громадян, які захищають свої переконання мирними політичними методами, Уряд виступив з ініціативою щодо всеукраїнської діалогу національної єдності. 

Три зустрічі в цьому форматі, так звані круглі столи з представниками регіонів, вже відбулася. Для того, щоб організувати ці зустрічі, ОБСЄ внесла свій внесок в особі професійного і досвідченого німецького дипломата Вольфганга Ішингера. Ми дуже вдячні за цю допомогу німецькій стороні.  

У той же час у нас є проблеми озброєних злочинців і терористів, які мають тільки одну мету - за фінансової підтримки Росії і під керівництвом російських спецслужб на сході дестабілізувати обстановку в країні. Вони залякують цивільне населення, викрадають, катують і вбивають людей, через терор не працюють законні місцеві органи влади, мародери грабують магазини і банки. Позиція Уряду тут зрозуміла: тим, хто добровільно складає зброю і не вчинив серйозних злочинів, ми надаємо амністію. Але ті, хто продовжують здійснювати злочини та з російською зброєю воюють проти правоохоронних сил, які захищають безпеку мирних громадян, отримають законну відповідь.

BILD: Що ви очікуєте від Володимира Путіна?

Арсеній Яценюк: На жаль, нічого хорошого. Європейська система безпеки зруйнована, а дії Росії, її військова агресія на території України, анексія Криму, підтримка терористів та сепаратистів на Сході України підірвали міжнародне право. Важко очікувати чогось від президента Путіна, коли я не впевнений, що сам президент Путін очікує щось від себе. Але я думаю, що його мета полягає в тому, про що він заявив у Мюнхені в 2007 році. Це ностальгія по СРСР та втілення ідеї відновлення Радянського Союзу шляхом створення Євразійського союзу. А ось тут наші цілі знаходяться в принципово різних напрямках. Переконаний, що у Європі немає місця для нової Берлінської стіни.

BILD: Чи будете ви прагнути нових газових знижок?

Арсеній Яценюк: Стосовно ціни на газ є два варіанти. Перший, ми згодні до справедливих і прозорих ринкових умов, коли Росія продає свій газ як товар, і він не використовується в якості нової політичної зброї. Другий варіант, 29 травня – це дата, коли Україна отримує право подати позов проти російського "Газпрому" в міжнародний суд. Подвоєння ціни на російський газ для України сталося з єдиної причини - Україна зробила свій власний вибір на користь вільної країни, підписавши Угоду з ЄС. І це  для газового монополіста – Росії – матиме серйозні наслідки. Якщо ми досягнемо компромісу в цьому питанні, то ми протягом десяти днів сплатимо всі наші борги – про це ми вже публічно заявили всьому світу.

Газове питання є лише частиною великого геополітичного конфлікту, який був спровокований Росією. Єдина енергетична політика Європейського Союзу, США і України, в тому числі щодо спільного управління і модернізації газотранспортної системи України - це єдина правильна відповідь на виклики російської газової агресії.

BILD: Що б Ви зараз хотіли сказати ЄС та НІмеччині? 

Арсеній Яценюк: Єдність ЄС, відданість базовим принципам демократії і свободи та реальні партнерські відносини між Україною та ЄС є основою нашого загального успіху. Я можу сказати, що ЄС і Німеччина надають Україні безпрецедентну допомогу.

(Переклад Олекси Яніва, intvua.com)