Арсеній Яценюк представив План дій «Відновлення України»: Нова оборонна доктрина, проект «Стіна», статус партнера НАТО номер один для України

Арсеній Яценюк представив План дій «Відновлення України»: Нова оборонна доктрина, проект «Стіна», статус партнера НАТО номер один для України

14:32, 03 вересень 2014

Уряд України розпочинає проект «Стіна» для будівництва реального кордону між Україною та Росією, виступає за нову оборонну доктрину України, в якій росія має бути визнана державою-агресором, та надання Україні спеціального статусу особливого партнера НАТО номер один. Про це заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 3 вересня. Він представив План дій «Відновлення України».

«Війна закінчиться. Після війни завжди настає мир. Мир, за який нам потрібно боротися і який нам потрібно вибороти. І ми вже зараз повинні думати, що треба робити в країні, коли буде досягнуто цей мир, коли буде зупинена агресія».

Він зазначив, що не треба «придумувати велосипед і тим більше займатися реформістським популізмом». «План реформи країни готували сім років. Його підписав Президент і Прем'єр-міністр. Цей план реформи країни - Угода про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. Більш об'ємного і змістовного документа ніхто не придумає».

Щодо тактичних кроків, підкреслив Арсеній Яценюк, Уряд України поставив «кілька короткотермінових цілей для держави, невідкладних і негайних, які потрібні для країни і для того, щоби стабілізувати ситуацію.

Перша ціль, за словами Глави Уряду, - зупинити російську військову агресію і відновити суверенітет України. Друга – виконати Угоду з Європейським Союзом і ввести безвізовий режим між Україною та ЄС». Третя ціль – «після завершення війни - реабілітація і допомога учасникам АТО і відновлення Донбасу, на що підуть мільярди доларів і роки», - сказав Глава Уряду. Також серед пунктів Плану відновлення країни - децентралізація влади, нова система оподаткування, «удар по корупції і виграш війни з корупцією».

Ще один пункт Плану відновлення країни, за словами Арсенія Яценюка – «пройти зиму»: «Перезимувати з газом, з електроенергією, з харчуванням, теплом, водою».

Арсеній Яценюк підкреслив, що першою ціллю плану є подолання російської агресії. «На сході іде війна. Вона не є внутрішнім конфліктом України, вона розпочата і продовжується російським режимом. Спочатку Росія анексувала Крим, потім вона пішла далі і ввела свої регулярні війська на територію Східної України».

«Збройних Сил, коли Уряд прийшов до влади, не було як таких - ні регулярних військ, ні боєздатної техніки, ні Національної гвардії. За ці шість місяців ми відновили боєздатність української армії, створили Національну гвардію, втричі підняли фінансування, збільшили грошове забезпечення. І вся українська економіка сьогодні працює на армію, техніку, озброєння і на боротьбу з російськими бандитами і терористами», - сказав Глава Уряду.

Він нагадав, що українська сторона подала проти Російської Федерації позови, в тому числі до Європейського суду з прав людини. Загальна сума збитків тільки за попередніми даними становить понад 1 трильйон гривень. «Ми розпочали процедуру притягнення Росії до відповідальності в Міжнародному суді ООН за порушення Конвенції про боротьбу з тероризмом. Росія є державою-терористом, державою-агресором і буде нести відповідальність відповідно до норм міжнародного права».

Арсеній Яценюк наголосив, що Україні потрібна нова оборонна доктрина «з чітким визначенням, хто агресор і хто є загрозою»: «У новій оборонній доктрині Росія повинна бути визнана як держава-агресор, основна і єдина держава, яка загрожує територіальній цілісності і національній безпеці України».

«Мільярди, які ми відправляємо на армію, повинні оснастити армію новою технікою і повинні нарешті використовуватися оборонним відомством якомога швидше», - наголосив він.

«Ми розпочинаємо проект «Стіна» - будівництво реального державного кордону між Україною і Російською Федерацією», - повідомив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк також нагадав, що Уряд України схвалив законопроект про скасування позаблокового статусу України та відновлення курсу на євроатлантичну інтеграцію: «Цей закон повинен бути прийнятий Парламентом».

Окрім того, План передбачає запровадження санкції проти російських громадян і підприємств, які підтримують агресію Росії проти України. Арсеній Яценюк нагадав, що Уряд схвалив законопроект про санкції, і цей проект закону був ухвалений Парламентом: «Зараз необхідне підписання даного закону і прийняття рішення про запровадження санкцій проти Росії».

План відновлення країни передбачає також подання нових позовів проти Російської Федерації «як держави-агресора з відшкодуванням всієї шкоди, яку Росія нанесла українській державі».

Напередодні саміту НАТО 4 вересня Арсеній Яценюк окремо наголосив, що ціль України – «отримання спеціального статусу між Україною і НАТО»: «Вважаємо, що НАТО має надати Україні спеціальний статус особливого партнера номер один».

«Сполучені Штати Америки, сподіваємось, нададуть статус ключового союзника США», - додав Глава Уряду.

Арсеній Яценюк зазначив, що найбільш правильним було б «прийняття рішення про членство України в НАТО, яке, зрозуміло, буде непросто проходити, в першу чергу серед країн-членів альянсу».