Перед Україною постали три виклики – війна, корупція та енергетична безпека

Перед Україною постали три виклики – війна, корупція та енергетична безпека

15:24, 02 жовтень 2014

Президент та Уряд єдині на шляху реформ – сказав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на зустрічі Президента України Петра Порошенка та Глави Уряду з представниками компаній, які входять у Європейську бізнес-асоціацію та Американську торгову палату в четвер, 2 жовтня.

«Разом із Президентом України ми хочемо показати нашу єдність і послати чіткий сигнал, що Президент разом із Урядом віддані шляху реформ», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що Україні необхідні всеоохопні зміни. Глава Уряду нагадав, що кілька днів тому Президент України презентував стратегію для України - «з чіткою метою і чіткими цілями», а Уряд України ухвалив План дій «Відновлення країни» – що необхідно зробити.

Глава Уряду нагадав, що Кабінет міністрів відновив співпрацю з Міжнародним валютним фондом та Світовим банком.

Уряд, за його словами, був змушений ухвалити низку «складних, не дуже популярних, але надзвичайно важливих реформ»: «Ми ухвалили кілька пакетів жорсткої економії, реформували державну службу, скоротили витрати на неї. Ми разом із Президентом внесли до Парламенту низку антикорупційних законопроектів і переконані, що спільними зусиллями буде ухвалена податкова реформа, Бюджетний кодекс», - підкреслив Арсеній Яценюк, наголосивши на необхідності зменшення кількості податків і розширення бази оподаткування.

За словами Арсенія Яценюка, перед Україною постали кілька ключових викликів, перший із яких – війна: «Війна дуже вплинула на Україну. Важко залучити іноземних інвесторів, коли на українській землі російські танки».

Другий виклик, підкреслив він, - це корупція: «Президент разом із Урядом та Головою Парламенту скликають позачергове засіданні Верховної Ради. Ми намагаємося ухвалити антикорупційний пакет. Можливо, в першому читанні, адже ми розуміємо, що для деяких корумпованих депутатів важко боротися з корупцією. Саме тому нам потрібні позачергові парламентські вибори та новий Парламент - відданий реформам і здатний проводити їх».

Проте виклики, підкреслив Глава Уряду, - «це завжди можливість»: «Можливість змінити країну, покращити інвестиційний клімат, побороти корупцію і зробити Україну однією з ключових європейських держав».

Третій виклик  – енергетичний. Арсеній Яценюк нагадав, що українська сторона подала до суду на російський «Газпром», в той же час Україна «шукає тимчасове вирішення». Глава Уряду повідомив, що НАК «Нафтогаз України» звернувся щодо попереднього рішення до Стокгольмського арбітражного суду, і сьогодні в Брюсселі проходять консультації.  на рівні ЄС, України та Росії щодо тимчасової угоди: «Тобто є дві опції. Перша – попереднє рішення Стокгольмського арбітражного суду. Друга – тимчасова угода. У будь-якому разі, ми очікуємо остаточного рішення суду».

«Енергетика – це виклик, але це й можливості: провести зміни, розробити політику енергоефективності, інвестувати в український енергетичний сектор і таким чином зменшити енергозалежність від Росії та підвищити нашу енергетичну незалежність та енергоефективність», - підкреслив Арсеній Яценюк.