Між тим, щоб обігріти країну чи забезпечити додаткове виробництво на хімзаводах, вибір один – обігріти країну

Між тим, щоб обігріти країну чи забезпечити додаткове виробництво на хімзаводах, вибір один – обігріти країну

13:38, 08 жовтень 2014

«Наше основне завдання – пройти зиму. І якщо вибір буде стояти між тим, обігріти країну чи забезпечити додаткові обсяги виробництва на хімічних заводах, то я можу чітко заявити: вибір один – обігріти країну», – підкреслив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 8 листопада.

Щоб пройти зиму, за словами Глави Уряду, Кабінет міністрів України прийняв рішення щодо запровадження лімітів і обмеження споживання природного газу, в тому числі й суб’єктами хімічної промисловості.

За словами Глави Уряду, він провів розмову з керівником Одеського припортового заводу з цього питання: «В Одеського припортового заводу є контракт з нашими угорськими колегами. Зараз тимчасово, в силу різних причин, Угорщина призупинила постачання природного газу на територію України, в тому числі й для потреб заводу».

«Сподіваємось, що наші західні партнери відновлять постачання газу для хімічних об'єктів, в тому числі і для припортового заводу», - підкреслив Арсеній Яценюк, зазначивши, що зараз делегація Одеського припортового перебуває в Угорщині.

Для того, щоби технологічно не зірвати виробництво, наголосив він, «Нафтогаз» підтримає Одеський припортовий «у тому випадку, якщо в подальшому отримає компенсацію обсягів газу, які ми поставили на Одеський припортовий і інші хімічні заводи».

Для забезпечення суб'єктів підприємницької діяльності, які виготовляють мінеральні добрива, та хімічних заводів, повідомив Арсеній Яценюк, НАК «Нафтогаз України» надає дозвіл компаніям укладати угоди на придбання природного газу. «Нафтогаз» забезпечить його транспортування будь-яким суб'єктам підприємницької діяльності, в тому числі й хімічним компаніям.

«Уряд прийняв рішення надати можливість будь-кому завозити газ, ми його транспортуємо, і нехай підприємства працюють. Обіцяли, що завезете, - завозьте», - сказав Глава Уряду.