Домовленості щодо газу буде досятнуто тільки коли будуть поставлені підписи “Нафтогазу” і “Газпрому”

Домовленості щодо газу буде досятнуто тільки коли будуть поставлені підписи “Нафтогазу” і “Газпрому”

20:38, 19 жовтень 2014

“Говорити про те, що ми досягли домовленості, рано. Домовленості – це тоді, коли стоять підписи «Газпрому» і «Нафтогазу» і коли пішов газ», - сказав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк в ефірі програми “Факти тижня з Оксаною Соколовою” на телеканалі ICTV в неділю, 19 жовтня.

«У мене немає жодної підстави вірити Путіну», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк нагадав, що українська сторона подала за останні чотири місяці три позови проти Росії. Перший позов подано до Стокгольмського арбітражного суду з метою оскаржити ціну на газ у 500 доларів США, передбаченої базовим контрактом, зобов’язати «Газпром» зменшити ціну і віддати Україні переплату 6 мільярдів доларів. Другим позовом українська сторона просить Стокгольмський арбітраж прийняти тимчасове рішення, яким встановити на зимовий період тимчасову ціну і тимчасові умови оплати за газ.

«Третій позов – це позов по транзиту. Ми не будемо дотувати російський «Газпром» і тому вимагаємо, щоб ціна на транзит була ринкова», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Окрім судового рішення, за словами Глави Уряду, є інший варіант - підписання тимчосової угоди: «Про це говорилося в Мілані, але поки що немає рішення»: «Я підтримую і судовий варіант, і тимчасову угоду. В рамках тимчасової угоди ми готові до ринкового підходу. Нам не треба подачок - є ринок, є ціна, і ми так, як ми платимо нашим європейським партнерам, готові платити росіянам. Але не через шантаж».

Арсеній Яценюк підкреслив, що Україна та ЄС напрацювали спільну позицію: «Якщо ми досягнемо можливості підписати угоду, підпишемо. Якщо ні, то тут Європа нам повинна допомогти через збільшення обсягу реверсу. Європа може збільшити обсяг реверсу, і весь необхідний газ ми можемо далі закупати в Європі».