Зміни до закону про лікарські засоби вводять європейську процедуру реєстрації ліків та дозволять забезпечити українців вакцинами

Зміни до закону про лікарські засоби вводять європейську процедуру реєстрації ліків та дозволять забезпечити українців вакцинами

12:45, 20 жовтень 2014

У понеділок, 20 жовтня, Верховна Рада України ухвалила урядовий Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо обігу та державного контролю якості лікарських засобів, ввезених на митну територію України (№4459а).

Під час обговорення проекту закону в Парламенті Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк підкреслив, цим законопроектомвводиться європейська процедура реєстрації лікарських засобів: «Ми просимо зробити повністю європейську систему і пустити європейські ліки на український ринок – без хабарів і за меншою ціною».

«Той хто виступає проти спрощення цієї процедури, виступає за те, щоб далі за кожне реєстраційне посвідчення брали хабарі», - підкреслив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк повідомив, що ухвалення законопроект також дозволить забезпечити вакциною БЦЖ – проти туберкульозу – 509 тисяч людей: «Цієї вакцини вистачає до вересня-жовтня наступного року».

Він нагадав, що Урядом було прийнято рішення про відсторонення Міністра охорони здоров'я від виконання своїх обов'язків «за повний провал і корупцію в Міністерстві охорони здоров'я, що абсолютно не забезпечено придбання медичних препаратів і лікарських засобів і за те, що ціни так, як росли, так і ростуть далі».

За двадцять днів після відсторонення від виконання обов’язків керівника МОЗ, за словами Арсенія Яценюка, загалом загальний обсяг придбання медичних препаратів і лікарських засобів склав 1,7 мільярда гривень.

Парламент також ухвалив урядову Загальнодержавну цільову соціальну програму протидії ВІЛ-інфекції /СНІДу на 2014-2018 роки (проект Закону №4384а).

«Ухвалення цієї програми дає можливість нам закупити ліки для дітей, інфікованих ВІЛ/СНІД, терміново розпочати ретровірусну допомогу цим особам і отримати близько 1,2 мільярда гривень з Глобального фонду», - підкреслив Арсеній Яценюк.