Пенсії на контрольованих Україною територіях отримують вже 600 тис людей з захоплених терористами районів – Арсеній Яценюк

Пенсії на контрольованих Україною територіях отримують вже 600 тис людей з захоплених терористами районів – Арсеній Яценюк

17:17, 26 листопад 2014

«У гуманітарній катастрофі, яка насувається на Донецьк і Луганськ, винен тільки Кремль. Ми робимо і зробимо все, що можемо. Я вже не кажу про те, що Уряд поставляє туди електроенергію і газ», - повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на в середу, 26 листопада,  на останньому засіданні чинного складу Уряду.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Уряд не має змоги відправити кошти на соціальні виплати, зарплати й пенсії громадянам, які «є заручниками російських бандитів на окремих територіях Донецька і Луганська»: «Доставити туди кошти ми не можемо. Вони (очолювані Росією терористи. – ред.) обкрадають банки, обкрадають людей, грабують інкасаторські машини. Ми навіть не можемо туди доставити гуманітарну допомогу, яку Уряд декілька разів відправляв, але жодного разу нам не вдалося перетнути блокпости російських терористів».

Уряд чітко заявив, зазначив Арсеній Яценюк, що кошти кожної людини, які вона повинна отримати, акумулюються. «Як тільки Кремль забере своїх бандитів з території України і ми відновимо контроль над всією територією української держави, в тому числі в Донецьку і Луганську, ми будемо здатні заплатити всім соціальні виплати», - наголосив він.

Глава Уряду також нагадав, що з тих сум, які зарезервовані Урядом для виплат в Донецьку і Луганську, вартість газу і електроенергії буде знята. «Уряд внесе до Парламенту відповідний закон. Всі в Україні платять, і там треба платити. При цьому ми не допустили того, щоби люди замерзли там. Там наші громадяни», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він повідомив, що пенсію на контрольованих Україною територіях отримують вже 600 тисяч людей з територій, захоплених терористами. 

Складною, за його словами, є ситуацію в соціальній сфері загалом: «Нашим здобутком є те, що ми заплатили всі пенсії, всі заробітні платні, всі соціальні виплати. Це при тому, що в Україні з'явилися тимчасово переміщені особи, чого ніколи раніше не було».

Уже зареєстровані майже півмільйона тимчасово переміщених осіб, підкреслив Глава Уряду, і вони отримують додаткову допомогу – до 2400 гривень на сім’ю: «Вони також отримують допомогу на лікування, їх треба розселити. Це сотні мільйонів гривень, які державний бюджет фінансує, тому що люди страждають, і ми зобов’язані уникати гуманітарної катастрофи».

«Об'єктивно, коли цей Уряд вступав на посаду, ніхто покращення не обіцяв. В поточному році ми заплатили те, що могли заплатити», - сказав Арсеній Яценюк і нагадав, що в деяких країнах ЄС, зокрема в Греції, були зменшені обсяги соціальних виплат: «По деяких соціальних видатках в Греції було мінус 40%. Ми ж нічого не порізали».