Експорт української аграрної продукції до Китаю зріз у 7 разів. А Росія перестала взагалі бути визначальною для українського аграрного сектору – Арсеній Яценюк

Експорт української аграрної продукції до Китаю зріз у 7 разів. А Росія перестала взагалі бути визначальною для українського аграрного сектору – Арсеній Яценюк

14:50, 21 серпень 2015

Експорт української аграрної продукції до Китаю  зріз усемеро, в Росію зменшився до 2 % в загальному експорті сільськогосподарської продукції, повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час спілкування з журналістами за підсумками наради з українськими зернотрейдерами в Переяслав-Хмельницькому.

«Ми суттєво змінили ситуацію по зовнішніх ринках. Ми зменшили залежність України від ринків Росії і СНД. Всього-на-всього 2% залишилося в загальному експорті сільськогосподарської продукції – це ринок Росії. Все інше – це інші, треті ринки», - зазначив він.

В якості прикладу він навів статистику збільшення експорту до Китайської народної Республіки - в 7 разів: «Ми освоюємо інші ринки, ми йдемо по ринках третіх країн. І також сподіваємося, що наша Угода про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом дасть додатковий поштовх для українського аграрного сектору».

Відповідаючи на запитання щодо подальшого зменшення долі експорту на російський ринок, Арсеній Яценюк зазначив: «Протягом останніх десяти років (РФ - ред) вони робили і роблять все для того, щоби закривати український експорт на свої ринки. Вони думали про те, що ми не знайдемо інші ринки. Ми знайшли. І системне порушення Російською Федерацією угоди про зону вільної торгівлі фактично змусило український аграрний сектор ставати більш конкурентним, більш ефективним, йти на нові ринки і отримувати ці нові ринки».

«Росія перестала взагалі бути визначальною для українського аграрного сектору», - наголосив Глава Уряду.

Стосовно зв’язку цін на нафту, яка дешевшає, та української аграрної продукції, Арсеній Яценюк підкреслив, що позитив у тому, що нафта падає набагато швидше, ніж падає, наприклад, аграрна продукція на Чиказькій біржі: «Тобто, зараз цінова динаміка наступна. Український аграрний сектор залишається прибутковим. І жодних негативних тенденцій до кінця поточного року я не бачу. Плюс позитив у чому? Впала нафта. Якщо впала нафта, впала ціна на добрива, впала ціна на пальне, яке складає дуже значний обсяг в собівартості аграрної продукції. Тому нехай падінням цін на нафту переймається сусідня держава. А у нас в аграрному секторі порядок».