Арсеній Яценюк: Кредитори ухвалили рішення щодо списання Україні 3 мільярдів доларів боргів

Арсеній Яценюк: Кредитори ухвалили рішення щодо списання Україні 3 мільярдів доларів боргів

11:48, 15 жовтень 2015

«Усі кредитори України більшістю, яка становить понад 75 % від голосів у комітеті кредиторів, прийняли рішення щодо списання боргів Україні на загальний обсяг 3 мільярда доларів США та відповідну реструктуризацію боргів на загальну суму ще 8,5 мільярда доларів США», - заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на брифінгу в Будинку Уряду в четвер, 15 жовтня.

Таким чином в найближчі чотири роки Україна  не буде виплачувати тіло кредиту.

Арсеній Яценюк нагадав, що на початок 2014 року загальний обсяг зовнішнього боргу України становив 73,1 мільярда доларів США: «Таку ми прийняли країну практично два роки тому».

Станом на 1 вересня поточного року державний та гарантований борг становить 70,5 мільярда доларів США. «Це відповідь на питання, чи збільшуються зовнішні борги. Незважаючи на те, що ми отримуємо фінансову допомогу від наших західних партнерів, що ми отримуємо додаткові фінансові ресурси, ми ще й при цьому погашаємо борги і зменшуємо загальну суму державного і гарантованого боргу», -  підкреслив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк нагадав, що урядова команда займалася питанням реструктуризації та списання зовнішніх боргів протягом останніх півроку: «Вітаємо український Парламент з тим, що вони конституційною більшістю підтримали закон про реструктуризацію зовнішніх боргів України, в тому числі й ті умови, на яких цей борг був реструктуризований і списаний».

Основним завданням, за словами Глави Уряду, було «як справитися з 15 мільярдами доларів боргів, які нам треба виплачувати протягом найближчих чотирьох років, але на які у нас просто фізично немає коштів»: «Була поставлена перша ціль – це списання до 4 мільярдів доларів загальних боргів перед нашими зовнішніми кредиторами. Перша частина цього завдання вже виконана».

Він також зазначив, що були реструктуризовані борги двох державних банків – «загалом євробонди Ощадбанку та Укрексімбанку реструктуризовані на суму 2,8 мільярда доларів»: «Це додаткова фінансова стабільність в українському банківському секторі. Це означає, що ці банки мають додатковий фінансовий ресурс і будуть мати набагато більш сильну фінансову стійкість і стабільність, і можуть кредитувати українську економіку і вільно обслуговувати українських вкладників».

На порядку денному, за словами Глави Уряду, подальша реструктуризація. Арсеній Яценюк, зокрема, привітав зусилля міста Києва для проведення реструктуризації і списання своїх боргових зобов’язань. «Кредитори повинні усвідомити свою відповідальність по місту Києву», - сказав він.

Глава Уряду також нагадав про реструктуризацію боргів «Укрзалізниці» на 500 мільйонів доларів США, додавши, що «на порядку денному також «Укравтодор», «Укрмедпостач» і Конструкторське бюро «Південне». «Це ще загалом на 0,7 мільярда доларів США», - повідомив Арсеній Яценюк.