Закликаю польську владу вгамувати розпалювання українофобськими силами атмосфери ненависті проти України, нашої історії й пам'яті

Закликаю польську владу вгамувати розпалювання українофобськими силами атмосфери ненависті проти України, нашої історії й пам'яті

20:00, 28 квітень 2017

«Закликаю польську владу вгамувати розпалювання українофобськими силами атмосфери ненависті проти України, нашої історії, пам'яті. Ані польська влада, ані польське суспільство не можуть мовчазно спостерігати за цими грізними процесами», - наголосив лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк.

На своїй сторінці у Facebook він підкреслив, що сьогодні - день пам'яті жертв злочинної Акції "Вісла" - насильницької депортації нашого народу – «чоловіків, жінок, дітей, старих і малих, родин і сіл - з прадавніх етнічних територій Лемківщини, Надсяння, Підляшшя, Холмщини»: «Цей злочин, вчинений тогочасними радянським і польським режимами, - наша велика національна й людська трагедія, яка стоїть в ряду з іншими найбільшими потрясіннями XX століття».

«Це були свідомі етнічні чистки проти українців. Розривався зв'язок поколінь, родів, віків. Українців не лише депортували з рідних домів і земель, а по суті виривали з самих могил, бо обтинали будь-який зв'язок між минулим і майбутнім», - написав він.

«З великою тривогою бачу сьогодні нову спробу війни проти наших могил у Польщі. Її розгортають агресивні радикальні середовища. Ці сили - примітивні, але вкрай небезпечні. Своєю бездумністю роблять заручником взаємне ставлення обох народів», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Варварство проти наших символів і могил не може бути допустимим, наголосив лідер «Народного фронту»: «Разом з польськими партнерами мусимо зупинити підривну дію будь-яких сил, які по обидва боки кордону намагатимуться протиставити наші держави і народи на догоду Росії. Вірю, що ми, українці і поляки, маємо достатню мудрість і державну силу, щоб не лише зупинити нинішні загрози, але й раз і назавжди усвідомити взаємну рівність, взаємозалежність і взаємну необхідність».

«Наша історія - гірка. Одна з причин цих бід - невміння підтримувати один одного в час спільної загрози від зовнішнього ворога. Не повторюймо помилок і трагедій. Учімося один в одного. Немає між нами ані старших, ані молодших, ані кращих, ані гірших. Живімо як справжні брати. Пам'ятаймо минуле. Шануймо біль один одного. Діймо так, щоб людським, чистим і гідним було наше майбутнє», - написав Арсеній Яценюк.