Арсеній Яценюк у Кракові: Ізоляціонізм став головною політикою низки країн ЄС. На противагу цьому Європі потрібне сильне лідерство

Арсеній Яценюк у Кракові: Ізоляціонізм став головною політикою низки країн ЄС. На противагу цьому Європі потрібне сильне лідерство

12:03, 28 жовтень 2017

Ізоляціонізм став головною політикою низки країн-членів ЄС, що може стати катастрофою для Союзу. Європі необхідне сильне лідерство, - наголосив лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у Кракові під час міжнародної конференції, присвяченої проблемам миру і безпеки у Європі у п'ятницю, 27 жовтня.

На запрошення Фонду Конрада Аденауера лідер «Народного фронту» взяв участь у дискусії «Майбутнє – як Європа подолає кризу?» разом із Комісаром ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Йоганнесом Ганом та головою Комітету європейського парламенту з закордонних справ Девідом Макалістером.

Арсеній Яценюк підкреслив, що світ перебуває зараз у великій невизнеченості: “Іран, Північна Корея, Росія, Сирія, Афганістан та низка інших викликів постали перед світом”. 

Він наголосив, що в цих умовах “Європа має відігравати сильнішу роль у глобальних подіях”: “Зараз у Європі під загрозою демократія та безпека. Ізоляціонізм став головною політикою низки країн-членів ЄС, що може стати катастрофою для Союзу”. 

Питання безпеки також надзвичайно важливе для Європи, підкреслив лідер “Народного фронту”: “Не усі мають спільний кордон з Росією, ми маємо. І через це ми втратили Крим, коли Росія незаконно анексувала його, і частину Східної України - Донецьк і Луганськ. Ми втратили біля 3000 українських солдатів. Ми втратили біля 10 тисяч людей, і понад 22 тисячі постраждали через російську агресію. Ми втратили 20% української економіки. Це величезна драма для нас і це величезний безпековий виклик для Європи. Але попри це, завдяки нашим спільним зусиллям із ЄС, ми вижили, і не просто вижили, а й - можу чітко заявити - показали потужне поліпшення і в політиці, і в економіці”. 

“Без сумніву, Україна хоче бути частиною ЄС. І я дуже оптимістичний щодо цього”, - підкреслив він. 

Водночас лідер “Народного фронту” підкреслив, що не тільки для ЄС, а й для кожної країни зараз необхідне “дуже сильне лідерство”: “Зараз у наших країнах - потужна хвиля популізму. Люди вірять, що трапиться диво і хтось вирішить усі проблеми за 24 години. І це привело до національних парламентів та національної влади популістів, тих, хто фактично обдурює наші народи”. 

“Тож потрібне сильне лідерство, і зазвичай необхідно приймати складні рішення. За такі рішення можна заплатити величезну політичну ціну. Проте справа не в політиці, йдеться про майбутнє кожної країни і майбутнє ЄС”, - сказав Арсеній Яценюк.