«Ми повинні негайно вимагати повернення до Конституції 2004 року через прийняття відповідного рішення в парламенті», - Арсеній Яценюк

«Ми повинні негайно вимагати повернення до Конституції 2004 року через прийняття відповідного рішення в парламенті», - Арсеній Яценюк

14:58, 18 грудень 2013

Чинна Конституція була введена в дію в незаконний спосіб. Ми повинні негайно вимагати повернення до старої Конституції. Це можливо через прийняття відповідного рішення у Верховній Раді, - заявив голова Політради ВО «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк під час круглого столу «Політична криза в Україні: парламентські інструменти її подолання» в рамках роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування в середу, 18 грудня.

«Парламент повинен прийняти політичне рішення щодо неприпустимості використання чинної Конституції, так як вона була введена в незаконний та антиконституційний спосіб. Парламент негайно повинен повернути собі всі конституційні повноваження щодо процедури внесення змін і доповнень до Конституції», - підкреслив він.

«Це може бути шляхом вирішення політичної та економічної кризи», - додав Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що зміна Основного закону всупереч волі українського народу «і є основною причиною політичної кризи сьогодні в країні».

Арсеній Яценюк нагадав, що 2010 року Конституційний Суд «в порушення закону змінив Конституцію  і змінив конституційний лад та форму правління в державі»: «Судді КС, не маючи на це жодних повноважень, передбачених законом і Конституцією, прийняли рішення скасувати чинну Конституцію».

Він підкреслив, що судді КС також прийняли другим пунктом рішення повернутися до попередньої Конституції без голосування у Верховній Раді, «що є прямим порушенням базових конституційних норм і є ніщо інше, як усунення українського народу та вищого законодавчого оргарну країни, яким є Верховна Рада, від процесу внесення змін і доповнень до Конституції».

За словами голови Політради «Батьківщини», окремі судді Конституційного Суду, які зараз вже у відставці, «письмово та під запис константували, що на них здійснювався тиск адміністрації президента Віктора Януковича при прийнятті рішення щодо повернення до президентської форми правління».

Він наголосив, що 2010 року в Україні була парламентсько-президентська форма правління «і президент України обирався на зовсім інші повноваження, ніж він незаконно і неконституційно отримав їх сьогодні»: «Віктора Януковича в 2010 році ніхто не обирав на ті повноваження, які він отримав унаслідок змови конституційних суддів проти українського народу».

«Ми вважаємо, що рекомендації цього круглого столу і комітету є не просто важливі, а законні й конституційні. Ми повинні негайно вимагати повернення до старої Конституції. Це можливо через прийняття відповідного рішення у Верховній Раді», - наголосив Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк також підкреслив, що судді КС, які приймали «незаконне і неконституціне рішення» щодо зміни Основного закону, порушили присягу судді: «Вони перебрали на себе повноваження 45-ти млн українських громадян. І за це їм також треба нести відповідальність».

За його словами, для того, щоб легетимізувати процес внесення змін і доповнень до Конституції, парламент повинен пройти повну процедуру: «Повна процедура – це 300 голосів, які дають можливість Верховній Раді як єдиному органу в країні, який має повноваження щодо внесення змін і доповнень до Конституції, відповідним чином легетимізувати зміни і доповнення до Конституції».