Росія звикла брати заручників. Сьогодні вони взяли в заручники жителів країн Африки, – Арсеній Яценюк про рішення РФ зупинити «зернову угоду»

Росія звикла брати заручників. Сьогодні вони взяли в заручники жителів країн Африки, – Арсеній Яценюк про рішення РФ зупинити «зернову угоду»

17:46, 17 липень 2023

«Не сталося нічого неочікуваного. Росія звикла брати заручників. Сьогодні вони вирішили взяти в заручники жителів країн Африки, бідніших країн», - заявив в інтерв’ю ВВС голова Київського безпекового форуму, премʼєр-міністр України 2014-16 рр Арсеній Яценюк.

Він додав, що воєнний злочинець Путін вирішив підвищити глобальні продовольчі ризики по всьому світу. Найбільше українського зерна імпортували Китай і Туреччина - загалом близько 10 млн тон із 33 млн тон, експортованих в рамках «зернової угоди». «Вважаю, друзі Росії, передовсім Китай, мають натиснути на воєнного злочинця Путіна відновити «зернову ініціативу», аби попередити продовольчі ризики у світі», - заявив голова КБФ.

Відповідаючи на запитання щодо тверджень Путіна, мовляв не виконані зобов’язання щодо зняття перешкод для продовольчого експорту Росії, Арсеній Яценюк заявив: «Воєнний злочинець Путін постійно бреше. Чого хоче Путін? Аби вільний світ зняв санкції, застосовані щодо Росії через воєнну агресію проти України».

Він нагадав, що не було жодних угод, досягнутих ООН чи Туреччиною, які б передбачали будь-яке зняття санкцій з Росії, з російських добрив чи державних банків. «Путін хоче використати цю зернову угоду для торгів, щоб отримати певну вигоду з цієї блокади», - заявив голова КБФ.

Арсеній Яценюк переконаний, що потрібно знайти новий шлях, як експортувати українське зерно до африканських країн та всього світу. Найкращий шлях, на його думку, - це забезпечити воєнний конвой через Чорне море та Босфорську протоку, аби відвернути загрозу продовольчої кризи та голоду.

Ця ситуація, зазначив він, не стала сюрпризом. Але це є кримінальний злочин. «Погляньте на ціни на пшеницю та зерно. Вони вже різко зросли на 3%. Крім того, МВФ уже порахував, що Україна втрачатиме до 10 млрд доларів США на рік через російську агресію, російську морську блокаду та замінування сільськогосподарських земель по всій країні. Тож Україна матиме величезні збитки. Це матиме жахливі наслідки для України й дуже серйозні наслідки для країн Африки. І знов-таки, Китай і Туреччина були головними бенефіціарами, окрім найбідніших країн. Тож вони мають зробити все можливе для відновлення цієї зернової угоди», - підсумував Арсеній Яценюк.

Користуючись нагодою, Арсеній Яценюк в ефірі ВВС подякував міністру оборони Великої Британії Бену Воллесу. «Адже були певні непорозуміння між Україною та вашим урядом. Ми дуже вдячні народу Британії, її уряду, армії та міністру оборони за все, що вони зробили для нашої країни. Впевнений, що спільними зусиллями ми звільнимо Україну, в тому числі й Крим, і відновимо світовий порядок», - заявив він.

Відповідаючи на питання про збіг у часі призупинення зернової угоди і того, що відбулося з керченським мостом, Арсеній Яценюк зазначив, що міст не має ніякого стосунку до гуманітарної інфраструктури. “Це - маршрут постачання для російської армії. Ми ні підтверджуємо, ні спростовуємо, що українські силові структури чи українське військо здійснило цю атаку на українській території. Я хочу дуже чітко наголосити - на території України”.