Гарантії безпеки - це 5-та стаття Вашингтонського договору

Гарантії безпеки - це 5-та стаття Вашингтонського договору

17:48, 12 липень 2023

Вільний світ упустив історичний момент для відновлення світового порядку на саміті у Вільнюсі.

Про це заявив голова Київського Безпекового Форуму, прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ за підсумками саміту НАТО у Вільнюсі.

За його словами, водночас на саміті отримано «конкретні та практичні результати». Зокрема, йдеться про рішення країн-членів Альянсу зняти необхідність ПДЧ для України і “надати нам однокрокову формулу для отримання членства в Альянсі”.

Голова Київського безпекового форуму висловив переконання, що для результату на наступному саміті НАТО у Вашингтоні Україна повинна перемогти, а тому гарантії безпекової допомоги для України є важливими.

“Дехто формулює це як гарантії безпеки, але гарантії безпеки - це лише 5-та стаття Вашингтонського договору. Все решта - це гарантії безпекової допомоги”, - наголосив Арсеній Яценюк.

“Зараз йдеться про довгострокову фінансову і військову допомогу Україні, щоби перемогти в цій кривавій війні. І це буде найкращою відповіддю Путіну та диктаторам на кшталт Путіна”, - вважає голова КБФ.

“Гадаю, ми отримаємо набагато більше у Вашингтоні на наступному щорічному саміті НАТО. А доки цього не станеться, конче потрібно забезпечити як українську державу, так і українське військо всім, щоби відбити російську агресію, звільнити українські території і прокласти шлях до довготривалого миру в Європі”, - заявив Арсеній Яценюк.

Київський Безпековий Форум, заснований фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну», провів онлайн-дискусію, присвячену результатам Саміту НАТО у Вільнюсі. Участь у дискусії також взяли Посол Курт Волкер, Спеціальний представник Уряду США з питань України у 2017-19 роках, Постійний представник США при НАТО у 2008-09 роках; Андрюс Кубіліус, член Ради Безпеки КБФ, Прем’єр-міністр Литви у 1999-2000 та 2008-12 роках, Член Європейського Парламенту; Посол Джон Гербст, Директор Центру Євразії Атлантичної Ради, Посол США в Україні у 2003-06 роках; Данило Лубківський, Директор КБФ.