Членство в НАТО - це і є шлях до завершення війни

Членство в НАТО - це і є шлях до завершення війни

17:49, 11 липень 2023

“Кажуть про те, що Україна стане членом НАТО, коли завершиться війна. Але диявол завжди в деталях. Вкрай важливо, щоб ми почули від наших партнерів спільну позицію з українською владою, що означає завершення війни”, - підкреслив голова КБФ, прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк в ефірі “Радіо Свобода” за підсумками першого дня роботи саміту НАТО у Вільнюсі.

Він підкреслив, що для нього особисто завершення війни – це “відновлення територіальної цілісності України в кордонах 1991 року”.

Водночас, за його словами, можливе й проміжне рішення: “У 1955 році Західна Німеччина стала членом НАТО, незважаючи на те, що ніхто із західного світу не визнавав окупацію Східної Німеччини”. 

Таким чином, підкреслив він, членство України в НАТО зупинило б війну за моделлю, “яка приблизно нагадує модель членства Західної Німеччини в НАТО в 1955 році, коли території, які підконтрольні повністю українській владі, беззаперечно стають під захист 5-ї статті Вашингтонського договору”.

Водночас, Арсеній Яценюк підкреслив, що Україна вже добилася того, аби План дій щодо членства в НАТО вже не був обов’язковою умовою щодо набуття членства.

Також, за його словами, ми добилися конкретної заяви, що запрошення для членства України в НАТО буде.

Окрім того, в комюніке саміту висвітлена “надзвичайно жорстка позиція по відношенню до Росії”, підкреслив він: «Починаючи з того, що НАТО ніколи не визнає анексії українських територій, і закінчуючи тим, що Росія повинна забратися з усієї української території і звільнити українську територію в кордонах, визнаних міжнародним правом, тобто в кордонах 1991 року».