Українська влада не повинна підхопити не те що «авторитарну болячку», а навіть «нежить»

Українська влада не повинна підхопити не те що «авторитарну болячку», а навіть «нежить»

10:33, 24 серпень 2023

Чинна влада повинна в цей драматичний історичний період вести країну до перемоги на фронті та за жодних обставин не підхопити не те що «авторитарну болячку», а навіть «нежить» від північних сусідів.

Про це пише Арсеній Яценюк, голова Київського безпекового форуму, прем’єр-міністр України початку російської агресії в 2014 році.

У статті «Десять тез реаліста», опублікованій на сайті «Українська правда», Яценюк наголошує на неприпустимості проведення виборів під час війни: «Вони не відповідатимуть стандартам ОБСЄ ні в чому – ні в доступі до медіа та агітації, ні в доступі до виборчих дільниць».

Водночас, голова Київського безпекового форуму відзначив роль Володимира Зеленського у згуртуванні цивілізованого світу на підтримку України і назвав це «історичним досягненням».

«Коли вибори таки настануть, він (Зеленський. – прим. ред.) має найвищий шанс бути обраним на другий термін, а отже – завершити наш вступ до ЄС та НАТО. Але це буде вже нова Україна. Вірю, що в політичному сенсі в ній буде все те, що я перерахував як складові демократії: баланс влади, коаліція й опозиція в парламенті, коаліційний уряд, сильне громадянське суспільство, вільні медіа і політична конкуренція, яка робитиме нас сильнішими», - написав український експрем’єр.

На його думку, після перемоги слід завершити конституційну реформу щодо переходу до реальної парламентсько-президентської республіки. Повноваження президента, парламенту, уряду, судової гілки влади, незалежних регуляторів та інститутів держави повинні бути чітко визначені, а їх дублювання та боротьба за них – усунуті. Механізми стримування і противаг мають бути відновлені.

«Децентралізація є основою регіональності політики. Центральній владі треба остаточно розділити права і відповідальність з місцевим самоврядуванням і створити інститут префектів замість державних адміністрацій. Магдебурзьке право відрізняє нас від біснуватого московського безправʼя», - зазначив у своїй публікації Арсеній Яценюк.