Україна в НАТО та ЄС, новий світовий порядок, - Арсеній Яценюк пропонує варіант формули миру

Україна в НАТО та ЄС, новий світовий порядок, - Арсеній Яценюк пропонує варіант формули миру

13:04, 16 грудень 2023

Арсеній Яценюк вважає, що Захід міг би запропонувати угоду росії, яка б передбачала прийняття України в НАТО і ЄС.

Про це голова Київського безпекового форуму, премʼєр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк сказав у програмі «Суботній політклуб» з Віталієм Портниковим на каналі «Еспресо».

Арсеній Яценюк підкреслив, що переговори з путіним станом на сьогодні нереальні: «Важко уявляю перемовини, де росія погоджується: забратися з українських територій, виплатити репарації, Україна стає членом НАТО та ЄС, путін іде під військовий трибунал».

Проте, підкреслив голова КБФ, можливим кроком могло б бути звернення країн-членів НАТО та ЄС до росії: «Ми прийняли політичне рішення, Україна буде членом НАТО. Крапка. Ми з вами не обговорюємо це рішення».

У рамках цього рішення, за його словами, могло б бути запропоновано підписання, приміром, «нової угоди між росією і країнами-членами НАТО, нової угоди про контроль над звичайними озброєннями в Європі, нової угоди START - про обмеження стратегічних ядерних озброєнь; нової угоди про кібербезпеку».

Крім того, західні партнери могли б запропонувати механізм відшкодування збитків Україні.

Арсеній Яценюк нагадав, що свого часу путін висунув вимогу до НАТО про нерозширення Альянсу та виведення озброєнь з Центральної Європи.

Вільний світ, за його словами, міг би запропонувати свою угоду, «розуміючи, що путін не погодиться»: «Але світовому паблисіті ми цим скажемо: ми хотіли б саме таких перемовин з росією, запропонували їм те, що можемо запропонувати, а росія і в цьому відмовилася».

«Це мало б сенс, якщо б Захід був готовий проявити таку політичну волю, - становлення нового світового порядку», - підкреслив він.

«Якби Захід теоретично погодився на таку модель, Захід цим би утвердив: ми готові воювати за нового члена НАТО, ким є Україна», - резюмував Арсеній Яценюк.