Необхідно напрацювати нову спільну модель безпеки для Європи, – Арсеній Яценюк на Київському Безпековому Форумі

Необхідно напрацювати нову спільну модель безпеки для Європи, – Арсеній Яценюк на Київському Безпековому Форумі

17:18, 10 квітень 2014

«Треба розпочати надзвичайно нагальний діалог про те, якою повинна бути система безпеки, - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у четвер, 10 квітня, під час Сьомого Київського Безпекового Форуму «Безпека на лінії розриву» (“On the Fault Line: to be Secure In - Between”).

Військова інтервенція з боку Росії на Україну «зруйнувала фрагментарну систему безпеки, на яку, на жаль, у світі немає адекватної відповіді», - підкреслив він.

Глава Уряду наголосив, що дії Російської Федерації по відношенню до України «є не просто порушенням норм міжнародного права, а зухвалим міжнародним злочином»: «Незважаючи на десятки договорів про братерство і партнерство, тільки в 2014 році ми усвідомили, що таке російське братерство. Це російські танки і війська, які захопили Крим. Це російська воєнщина, яка оточила всі кордони української держави. І це «вільні протестувальники», які захоплюють приміщення СБУ і вилучають сотні автоматів Калашникова під наглядом російської агентури і з прямим фінансуванням антиукраїнських і антидержавних операцій російською владою».

«Якщо хтось сподівається, що питання Криму буде знято з порядку денного – то ці сподівання марні. Українська держава ніколи не визнає анексії Криму і настане час, коли Україна відновить контроль за українською територією – Автономною Республікою Крим», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Він висловив переконання, що західні партнери, «які надали безпрецедентну політичну підтримку Україні, будуть і надалі так само жорстко сповідувати принципи виконання міжнародного права і що повернення до business as usual (справи, як і раніше, «замовчування проблем». – ред.) цього разу не буде».

«Звертаємось до наших міжнародних партнерів з тим, щоб сісти за стіл переговорів і напрацьовувати нову спільну модель безпеки для Європи, яка є не просто письмовим зобов’язанням, а гарантією того, що більше ніколи не повториться ситуація, коли країна, яка була членом Великої вісімки і є постійним членом Ради безпеки ООН, безпрецедентно порушує міжнародне право», - підкреслив Глава Уряду.

Міжнародне співтовариство в цих умовах зобов’язане знайти гідну відповідь будь-якому агресору, «який вважає, що завдяки наявності ядерної зброї і значної кількості армії можна переглядати кордони, захоплювати незалежні країни і фактично переглядати результати Другої світової війни».

«Переконаний, що таких викликів, які є сьогодні для української держави, жодне покоління незалежної України не мало. Пишаюсь тим, що на наше покоління, на кожного з нас ці виклики випали, і ми подолаємо всі ці виклики. І наші діти будуть знати, що ми зробили велику справу для них - зберегли Україну, зробили її частиною ЄС і повернули собі території, які належать українській державі», - наголосив він.

«Україна виборола свободу для своїх громадян. А тепер Україні треба вибороти свободу в світі», - сказав Арсеній Яценюк.