Уряд виступає за передачу повноважень на місця через зміни до Конституції та Бюджетного кодексу

Уряд виступає за передачу повноважень на місця через зміни до Конституції та Бюджетного кодексу

12:17, 11 квітень 2014

Уряд виступає за збалансування влади між центром та регіонами та передачу повноважень на місця через внесення змін до Конституції та Бюджетного кодексу. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у п’ятницю, 11 квітня, в Донецьку під час наради з головами ОДА, міськими головами, керівниками силових структур та представниками промисловості східних областей.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Україна сьогодні постала перед величезними викликами: «Впевнений , що відповідь на ці виклики є тільки одна - коли ми єдині і коли слухаємо одне одного».

«Від імені Уряду України хочу чітко заявити, що центральна влада готова не просто до діалогу з регіонами , а до виконання законних вимог і бажань кожного жителя нашої країни. І в рамках змін до Конституції ми будемо в змозі відповісти на очікування та специфіку кожного регіону», - наголосив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк звернувся до представників усіх політичних сил взяти найактивнішу участь в роботі Конституційної комісії і дати своє бачення внесення змін до Основного закону.

Він підкреслив, що Уряд виступає за внесення змін до Основного закону, якими, зокрема, ліквідуються місцеві державні адміністрації. «Такий інститут як обласна державна адміністрація, яка призначається президентом з Києва, має відійти в минуле».

«Вважаємо за необхідне передати повноваження з управління відповідними територіями на місця. Обласна рада обирає власний виконком. Виконавчому комітету кожного регіону переходять всі фінансово - економічні, адміністративні та інші повноваження для того, щоб контролювати відповідні території, давати їм можливість розвиватися, залучати інвестиції та отримувати додаткові доходи для кожної області».

Глава Уряду підкреслив, що на місця потрібно передати не лише повноваження, «а й фінансовий ресурс». Для цього необхідно внести зміни до Бюджетного кодексу щодо порядку розподілу податків і зарахування цих податків у центральний і місцевий бюджети.

За його словами, потрібно також ухвалити зміни до низки законодавчих актів щодо повноважень органів місцевої влади: «Уряд звертається до політичних сил, представлених в Парламенті, в терміновому порядку напрацювати зміни до цього законодавства».

Він також наголосив на необхідності доопрацювання закону про всеукраїнський референдум та ухвалення закону про місцевий референдум: «Місцевий референдум повинен вирішувати ті питання, які відносяться до компетенції відповідної територіальної громади».

У рамках змін до Конституції Уряд також вважає необхідним «врегулювати повноваження між президентом і парламентом. За словами Арсенія Яценюка, низка повноважень президента сьогодні не відповідає загальній концепції - наприклад, внесення кандидатури члена уряду до парламенту для призначення: «Це неприродна функція. Вони повинні бути так само прибрані у президента. Але при цьому президент має отримати додаткові важелі впливу лише з однією метою - збалансувати владу в країні».

Він наголосив, що Парламент, як представницький законодавчий орган країни, «повинен бути одним з найпотужніших інструментів народного волевиявлення»: «Кожен депутат парламенту, який представляє інтереси того чи іншого регіону, повинен мати права і повноваження, щоб домогтися результатів для свого регіону на законодавчому рівні».

«Наше завдання - збалансувати владу між центром та регіонами і провести такий же баланс на найвищих рівнях», - додав Глава Уряду.