Позиція Уряду незмінна - зміни до Конституції, розширення повноважень регіонів у єдиній унітарній державі

Позиція Уряду незмінна - зміни до Конституції, розширення повноважень регіонів у єдиній унітарній державі

22:20, 08 травень 2014

«Наша позиція залишається незмінною: зміни до Конституції, розширення повноважень регіонів, але Україна – єдина унітарна держава», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк в інтерв’ю програмі «Час. Підсумки» на «5 каналі» в четвер, 8 травня.

Арсеній Яценюк підкеслив, що Росія «запустила політичну кампанію про те, що Україну треба федералізувати»: «Федералізація – це створення маленьких князівств. Вони (Росія. – ред.) взяли історію Київської Русі і вирішили, що колись була феодалізація і розпад на князівства, а зараз вони хочуть федералізувати Україну - і буде розпад на клани».

За його словами, такі клани в системі, яку хоче вибудувати Росія, «були б легко підконтрольні, в особливості на сході України, Російській Федерації»: «Будуть проводити місцеві вибори, купувати, створювати проросійські партії, платити хабарі й таким чином контролювати значну частину території України. При слабкій центральній владі і так званому федеральному устрої».

Глава Уряду наголосив, що Кабінет міністрів пропонує надати реальні повноваження регіонам, «але в межах єдиної унітарної держави, а не шматувати державу на куски». Адже в разі федералізації, за його словами, «так звані легітимно обрані органи федерації скажуть, що прийняли рішення перейти до складу Російської Федерації чи заснувати незалежну державу, яка буде на кшталт Придністров'я»: «Їхній план зрозумілий, ми також рахувати вміємо, на відміну від інших».

Арсеній Яценюк підкреслив, що Україна має свій план. «Він полягає в тому, що ті, хто зі зброєю, - відповідають по закону. А що стосується політичного діалогу, то він проводиться українською владою, Урядом».

Уряд, як нагадав Прем’єр-міністр, запропонував конституційні зміни щодо розширення повноважень територіальних громад, децентралізації влади, ухвалення нового Бюджетного і Податкового кодексів і «дав можливість обговорити питання історії, культури і мови»: «Ми говоримо про те, що готові внести ці положення в українську Конституцію. Про це ми ведемо дискусію з тими, хто готовий вести політичну дискусію. Але інколи ця дискусія заглушена пострілами з російських автоматів. Це те, що зараз відбувається на сході України».

«Ми згодні на те, що по тих територіях, де є рішення місцевих рад щодо використання російської чи іншої мови, надати конституційні повноваження для цих місцевих рад визначати спеціальний статус російської чи іншої мови. При виключному збереженні української мови як єдиної державної», - сказав він.

«Ми готові і ведемо широкий діалог. Найкращий шлях до успішності цього діалогу – це щоб Російська Федерація не підтримувала терористів і сепаратистів. Як тільки вона відкличе свої диверсійні групи, перестане фінансувати їх, перестане їм допомагати і перестане їх підтримувати, в Україні буде тиша, мир і спокій», - підкреслив Арсеній Яценюк.