Путіну: "Пане президенте, знесіть цю стіну"

Путіну: "Пане президенте, знесіть цю стіну"

14:58, 27 жовтень 2013
Голова Політради ВО "Батьківщина", голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк закликав президента Росії "знести стіну погроз, ворожості і торгових війн", яку Росія зводить, щоб не допустити вступу України до ЄС.

Про це він заявив під час дискусії в рамках 37-ї Європейської зустрічі Тристоронньої комісії у Кракові у неділю, 27 жовтня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що зараз існує велика напруженість між Україною та Росією: "Росія просто розлючена суверенним вибором України. Підкреслюю – незалежна країна прийняла рішення стати членом великої європейської сім’ї".

За його словами, за останні роки між Україною та РФ з’явилася "нова стіна": "Нова стіна погроз, ворожості, торгових війн. Нова стіна відсутності співпраці між Україною, яка прагне бути частиною Європейського Союзу, та Росією".

"Пане Путін, знесіть цю стіну (Tear down this wall – звернення президента США Рональда Рейгана до президента СРСР Михайла Горбачова із закликом знести Берлінський мур, 1987. – Ред.). Ми хочемо бути партнерами – ми як Україна, ми як члени ВТО і як друзі, які хочуть досягти успіху", - наголосив Арсеній Яценюк.

Він висловив переконання, що у цій ситуації Україна та ЄС "мають говорити в один голос": "Щоб знайти нову стратегію в наших двосторонніх відносинах між Україною та Росією, між ЄС та Росією. Для того, аби дійсно досягти успіху, щоб підтримувати наші нації та наші економіки і щоб показати усьому світу, що ми можемо діяти спільно".

Відповідаючи на запитання президента Кваснєвського щодо відносин України та Росії, Арсеній Яценюк підкреслив: "Моя відповідь Росії – "так". Окрім трьох "ні": ні Митному союзу, ні воєнному союзу і ні – російській мові як державній".

У відповідь на репліку одного з представників Російської Федерації, що Росія зробить вступ України в ЄС дуже дорогим, Арсеній Яценюк зазначив: "Він і так вже дуже дорогий".

"Ми звертаємося до наших російських партнерів виконувати всі двосторонні і багатосторонні міжнародні угоди, підписані та ратифіковані Україною та Російською Федерацією: Великий договір, угоду про зону вільної торгівлі, ВТО та низку інших угод. Виконайте це. І поважайте наші суверенні права, як ми поважаємо ваші", - додав Арсеній Яценюк.