«Україну врятують освічені люди», - Арсеній Яценюк прочитав лекцію студентам Острозької академії

«Україну врятують освічені люди», - Арсеній Яценюк прочитав лекцію студентам Острозької академії

10:03, 12 вересень 2012

Запрошувати до своїх стін видатних діячів сучасності стало візитною карткою і частиною взірцевої репутації Національного університету «Острозька академія», що на Рівненщині. У вівторок, 11 вересня, для студентів першого вишу в країні прочитав лекцію Арсеній Яценюк, обравши тему: «Імідж України в світі».

«На жаль, репутація України за останні декілька років не найкраща, - розпочав лекцію для студентів Арсеній Яценюк. - Пов’язано це, в першу чергу, з неймовірною корупцією в країні».

На його думку, говорячи про те, що ми повинні бути інші, що ми повинні дійсно змінити свій імідж, то подолання корупції – це питання номер один: «До того ж, найбільш конкурентні, сильні держави і найбільш успішні люди – це ті, які мають знання, які збудували потужну систему освіти».
Арсеній Яценюк зазначив, що Україна довгий час приєднується до Болонського процесу, але до сьогоднішнього дня жодного українського диплому не визнають у країнах-членах Євросоюзу чи в США: «Ми начебто наблизилися до Європи, але наші знання не відповідають їхнім стандартам. Тому наші дипломи потребують серйозної перекваліфікації».

Політик розповідає, що в світі з'явилася нова тенденція, яка може дійсно змінити імідж України - дистанційне навчання.

«Дистанційне навчання означає, - пояснив він, - що ви можете, перебуваючи в стінах свого навчального закладу чи навіть вдома, увімкнути комп’ютер і слухати лекції топів світу: Прінстона, Стенфорда та інших. До цих університетів можна не вступати, можна не платити, але можна абсолютно по-новому отримувати знання».

«Світ став глобальним, без будь-яких кордонів. Кордони - це тільки наші обмеження. У нас є два обмеження – це знання мов і візовий режим, - продовжує політик. - Але мовна політика в Україні нині зводиться до намагання знищити українську мову і фактично зробити домінантною російську. Я категорично виступаю проти цього, тому що вважаю, що нація і держава повинні базуватися на єдиній державній мові. Але при цьому ми повинні ставити питання про те, які мови ми ще вивчаємо».


Відповідаючи на питання студента третього курсу спеціальності «Міжнародні відносини» щодо геополітичного курсу країни, Арсеній Яценюк зазначив: «Митний союз із Росією означає, що всі ввізні ставки по товарах, що ми імпортуємо, встановлює не Україна, а орган, який знаходиться у Москві. Митний союз означає, що квоти і тарифи на продукцію, яку ми продаємо за кордон, визначаються не Україною, а визначаються так само органом, який у Москві».

«Хочу, щоб ви зрозуміли, - звернувся він до студентів, - що Євросоюз - це проблеми, це розмови, не завжди вчасне прийняття рішень, але це демократія. Це медицина, при якій лікують, це освіта, при якій можна знайти роботу, а безробіття покривається з бюджету, це кредит, який можна отримати на квартиру чи будинок, це пенсія, на яку можна прожитии».

Він додав, що вищі навчальні заклади у європейській моделі «не жевріють і не дивляться в рот міністру», а з точністю навпаки працюють і вказують владі, які напрямки вони вважають сьогодні найбільш пріоритетними для країни.

Арсеній Яценюк підкреслив, що для того, щоб Україна дійсно була якісно іншою країною, їй треба буде стати частиною великої Європи, в якій би ситуації Європа не була.

На завершення зустрічі ректор Національного університету «Острозька академія», професор Ігор Пасічник подарував Арсенію Яценюку унікальне видання університету - енциклопедію «Острозька академія», що містить відомості про видатних українських діячів, які були пов'язані з Острозькою академією у XVI-XVII століттях.