Угода з ЄС є планом реформування української економіки, – Арсеній Яценюк

Угода з ЄС є планом реформування української економіки, – Арсеній Яценюк

14:00, 25 червня 2014

«Уряд буде підтримувати національний капітал і національного виробника всіма засобами і методами через політичний і економічний діалог, щоб збільшувати обсяги експорту української продукції, диверсифікувати ринки, створити робочі місця і підняти якість та конкурентність української продукції», - підкреслив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 25 червня.

Арсеній Яценюк зазначив, що цього тижня Президент України підпише другу частину Угоди між Україною і Європейським Союзом – про створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі: «Політична частина Угоди була підписана два місяці тому, і це підтвердило беззастережність українського курсу на європейську інтеграцію».

«Немає сумнівів, що ця Угода і є планом реформування української економіки», - сказав Глава Уряду.

Він підкреслив, що завдання сьогодні - забезпечити конкурентність української продукції, якість українських товарів, доступ товарів на європейські та інші ринки і створення робочих місць в Україні.

Арсеній Яценюк наголосив на необхідності у короткостроковій перспективі вжити заходи з реальних змін як структури української економіки, так і якості українських компаній, «зміни стандартів і формування українського продукту, який повністю відповідає європейським вимогам»: «Це дасть нам можливість в середньостроковій перспективі збільшувати обсяги експорту і завойовувати нові ринки».

 «Завдання дуже амбітне, але іншого шляху для України, ніж той, який передбачений Угодою про зону вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом, немає. Це правильний шлях, де українська економіка стає частиною великого інтегрованого простору ЄС», - підкреслив він.

Угода про зону вільної торгівлі з ЄС, за словами Глави Уряду, вимагає дій, «в першу чергу від реального сектору економіки та від Уряду і Парламенту, які зобов’язані законодавчо забезпечити перехід на європейські стандарти».

Глава Уряду повідомив, що протягом місяця він особисто проводитиме зустрічі з представниками підприємств, які експортують товари як до ЄС, так і на ринки СНД та інших країн, «з тим, щоб по кожному підприємству визначитись, де ми можемо отримати додатковий ринок».

Також, за словами Арсенія Яценюка, він та міністри з економічного блоку Уряду здійснять поїздки в країни, які є перспективними ринками, «де будуть лобіювати інтереси українських промисловців, українських компаній, товарів і України в цілому»: «Так робить весь цивілізований західний світ».

Арсеній Яценюк підкреслив, що розвиток агропромислового комплексу є однією з цілей, які Уряд планує досягнути в середньостроковій перспективі: «Протягом трьох років ми здатні не просто суттєво збільшити обсяги виробництва, а й стати однією з основних країн, які впливають на світовий ринок продовольства».

Прем’єр-міністр повідомив, що презентує в Парламенті і народу України пакет розвитку українського продовольчого сектору, «який отримає кредитну підтримку іноземних партнерів».

Друга ціль Уряду України, за словами Арсенія Яценюка, – це розвиток енергетики, що передбачає зменшення енергоспоживання і зростання енергоефективності. Він звернувся до міністрів профільних міністерств: «Ви живете так, начебто в Україні нічого не змінилось, начебто Росія не відключила газ. Далі так жити не можна. Тарифи збільшились, значить треба зменшувати споживання. Для цього треба дати стимули встановити прибори обліку, дати можливість утеплити хату, допомогти в ресурсі».

Арсеній Яценюк назвав ці пріоритети реалістичними: «Старі традиції, коли Уряд пише програми на кількасот сторінок, завершувалися, як завжди - нічого ніколи не було зреалізовано. Тому я вимагаю від Уряду конкретики, чітких цілей і досягнення цих цілей».

Глава Уряду також підкреслив, що заяви керівництва Росії про закриття російського ринку для українських товарів, якщо Україна підпише економічну частину Угоди з Європейським Союзом, «не мають під собою жодного економічного підґрунтя»: «Росія, як завжди, нервово реагує на європейську інтеграцію України».

«Для того, щоб зняти будь-які застереження з цього питання, ми готові провести публічні технічні консультації щодо імплементації Угоди. Хай нам росіяни скажуть, в чому для них ризики», - підкреслив він.

«Ми хочемо зрозуміти, чим європейська якість товарів так загрожує нашим північним сусідам. В принципі, у них на полицях європейські товари і по російських дорогах також європейські машини їздять», - сказав Арсеній Яценюк.

Глава Уряду також наголосив на необхідності підготовки Україною «заходів щодо адекватної відповіді в тому випадку, якщо Угода про зону вільної торгівлі між Україною та СНД буде порушуватися Російською Федерацію».