«Росія використовує країни Європи одна проти одної» - Арсеній Яценюк німецькому Focus

«Росія використовує країни Європи одна проти одної» - Арсеній Яценюк німецькому Focus

18:02, 17 липень 2014 | Focus

Євросоюзу і Україні терміново потрібна спільна енергетична політика, інакше Кремль і надалі застосовуватиме газ як засіб тиску, попереджає глава українського Уряду Арсеній Яценюк.

Ваші переговори з Росією про ціну на газ закінчилися невдачею, обидві сторони подали позови до Стокгольмського арбітражу. Як має вирішитися це питання?

Існує лише два варіанти: переговори або судовий процес. Досі Росія не демонструвала зацікавленості у досягненні згоди.

Росія більше не продає Вашій державі газ. Як довго Ви зможете протриматися без поставок?

Для того, щоб пройти опалювальний сезон, нам потрібно закупити ще 7 мільярдів кубометрів газу в Росії. Зараз ми, так само як і весь Європейський Союз, ще залежимо від Росії. Частково ми вирішуємо цю проблему, купуючи російський газ у держав ЄС. Ціна на нього на 100 доларів нижча, ніж та, що від нас вимагає Росія.

Чи скоротилися обсяги запасів газу у газосховищах?

Коли мій Уряд чотири місяці тому приступив до роботи, в українських газосховищах було 5 мільярдів кубометрів газу. Сьогодні вже 14 мільярдів. Цього ще недостатньо для зимового періоду, але ми гарантуємо безперебійний транзит газу в держави ЄС. Ситуація для них буде критичною, якщо Кремль далі використовуватиме газ як засіб тиску. За відсутності єдиної європейської енергетичної політики Москва може легко використовувати одні держави ЄС проти інших.

Що Ви робите для зменшення енергетичної залежності від Росії?

Для зменшення споживання ми підвищуємо ціну на газ, хоча це створює труднощі для населення. Ми нарощуємо обсяги власного видобутку, а також покращуємо енергоефективність. Це потребує часу і видатків, але в довготерміновій перспективі це все одно вигідніше, ніж платити Газпрому політичну ціну за газ.

Якої підтримки Ви очікуєте від Німеччини?

Ми очікуємо німецьких інвестицій у нашу газотранспортну систему. Невдовзі підприємствам з ЄС і США буде відкрито шлях для участі в управлінні до 49% акцій ГТС. Німеччина могла б відіграти ключову роль у виробленні єдиної енергетичної політики ЄС і України. Ми хочемо змінити архітектуру європейського енергетичного ринку. І ми хочемо зупинити будівництво Південного потоку. Це політичний проект, який не має економічного змісту у випадку, коли працює українська ГТС.

Чи вірите Ви Володимиру Путіну, коли він говорить про мирне врегулювання конфлікту в Україні?

Я вірю в те, що Путін сказав у 2007 році в Мюнхені про роль Росії і холодну війну. Про те, що він шкодує за розпадом Радянського Союзу, і тому будує новий. Чим м’якшою буде політика Європи, тим твердішим буде Путін – і це матиме драматичні наслідки для європейської безпеки.

Чи був вичерпаний шлях переговорів у конфлікті на Сході?

Переговори є доброю справою, якщо зрозуміло, з ким їх вести. Антитерористична операція є наслідком російської збройної агресії. Керовані з Москви терористи знищують нашу інфраструктуру, держава несе мільярдні збитки. Відбудова буде дуже коштовною, тому Україні потрібен свій план Маршалла для стабілізації економіки.

Коли в Україні буде відновлено мир?

Навіть коли завершиться антитерористична операція, мир зможе запанувати лише тоді, коли Путін засудить терористів, відкличе своїх агентів з України і припинить постачання зброї. І коли він почне виконувати зобов’язання за міжнародними договорами.