Парламент ухвалив урядовий закон про модернізацію і експлуатацію ГТС за участю країн-членів ЄС і США

Парламент ухвалив урядовий закон про модернізацію і експлуатацію ГТС за участю країн-членів ЄС і США

14:05, 14 серпня 2014

Верховна Рада ухвалила в другому читанні в цілому законопроект № 4116-а «Про внесення змін до деяких законів України про реформування системи управління єдиної ГТС України», що передбачає модернізацію і експлуатацію української ГТС спільно з європейськими і американськими партнерами. Законопроект був розроблений і поданий на розгляд Парламенту Кабінетом Міністрів України.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, доповідаючи з цього питання у сесійній залі Парламенту, наголосив, що, згідно із законом, «українська газотранспортна система залишається на 100% державною власністю».

Крім того, закон передбачає, що «українська держава оголошує публічний конкурс на залучення інвесторів щодо модернізації і експлуатації української ГТС». За словами Глави Уряду, такими інвесторами, відповідно до закону, можуть бути тільки компанії країн-членів Європейського Союзу, які відповідно сертифіковані, або Сполучених Штатів Америки. При цьому він пояснив: «Так звана операторська компанія контролюється виключно українською державою, а саме 51% належить державі, 49% можуть отримати ЄС або США».

Разом із цим Уряд, за його словами, приймає пропозицію народних депутатів, щоб остаточне рішення про затвердження інвесторів приймалося в стінах Верховної Ради України. «Чинна Конституція України не дає розширеного тлумачення можливостей Парламенту приймати таке рішення, але вважаю, що це правильне політичне рішення. Уряди міняються, президенти міняються, і для балансу влад в такому складному питанні необхідний додатковий контроль з боку Верховної Ради України», - заявив Арсеній Яценюк.

Заслуговує на увагу, на думку Глави Уряду, пропозиція щодо публічності інформації про компанії, які братимуть участь у конкурсі на модернізацію української ГТС: «При проведенні конкурсу компанія, яка є резидентом або ЄС, або США, зобов’язана розкрити всю інформацію щодо структури своєї власності і показати всіх бенефіціарів, які є власниками цієї компанії. Це повинна бути суттєва умова».  

Крім того, зазначив Прем’єр-міністр України, якщо компанія, яка виграла конкурс, приймає рішення щодо зміни своєї структури власності, таке рішення має узгодити українська сторона. «Мотивація для Уряду зрозуміла і правильна. Може статися так, що виграє компанія, яка є резидентом ЄС, а через певний період часу зміниться структура власності і під лейблом Європейського Союзу може бути власність, наприклад, країни-агресора».

Також, щоб Парламент і народ України мав можливість отримувати достовірну інформацію про діяльність компаній-інвесторів, раз на 5 років вони повинні подавати звіт, в  тому числі і до Верховної Ради України.

За словами Арсенія Яценюка, Уряд усвідомлює, що додаткові вимоги навантажують законопроект: «Зараз не стоїть черга, щоб інвестувати в українську газотранспортну систему. Але ми повинні зробити перший крок для того, щоб залучити ЄС і США, щоб отримати додаткові кошти на інвестиції, щоб ЄС був зацікавлений в збільшенні транзиту газу територією України і, відповідно, ми заробляли разом більше коштів. І для того, щоб Європейський Союз був послідовним. Послідовність полягає в наступному: якщо ми разом, якщо ми підписали Угоду про політичну асоціацію, це означає, що ми допомагаємо один одному. І не будуємо Південний потік, який будується виключно проти України, який будується тільки з однією метою – обійти Україну».  

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк також наголосив, що для диверсифікації енергопостачання дуже важливо не просто ратифікувати і підписати Третій енергопакет, який Україна і ЄС вже підписали, але й виконувати його.

«Тому мета закону – це мати ЄС і США як операторів української газотранспортної системи, де Україна контролює компанію і де власність на українську ГТС і на українські сховища залишається виключно на 100% за українською державою. Непросто буде залучити інвестора, але, принаймні, це дає можливість розпочати політичні і економічні переговори з нашими західними партнерами», - зазначив Арсеній Яценюк.