Арсеній Яценюк: Все, що є в мене, аби забезпечити мінімальні потреби в енергоносіях, - зроблю

Арсеній Яценюк: Все, що є в мене, аби забезпечити мінімальні потреби в енергоносіях, - зроблю

21:03, 22 серпня 2014

Мета російської сторони - не Донецьк, мета - не Луганськ. Мета – це Україна. «Вони ніяк не можуть заспокоїтися, що Україна прийняла рішення. Нас нічого не зупинить від цього рішення. Ми – частина Європи. Ми туди пішли і ми туди прийдемо», – заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк в п’ятницю, 22 серпня в інтерв’ю українським телеканалам.

Основна «заготовка» російської сторони, зазначив він, полягає в наступному: «Почнеться осінь, восени підвищаться тарифи, «вони грошима підігріють протестні настрої, тому що їхньої резидентури тут багато, будуть антиурядові протести і вони в такий спосіб знесуть українську владу і відновлять контроль над Україною».

«Я вірю в те, що жоден українець не дасть можливості це зробити. Ми в тяжких часах», - сказав Глава Уряду.

Він зазначив, що українці продемонстрували, що можуть економити. «30% економії – це реальні цифри. Чи вистачить нам реверсу (Газу. – Ред.)? Раніше у нас взагалі не було цього. Але ми добилися того, що, не зважаючи на протистояння і на тиск російського «Газпрому», загальний обсяг газу, який ми можемо отримувати з Європи по реверсу, - майже 1 мільярд кубічних метрів», - підкреслив він.

Крім того, зараз у нас в українських газосховищах 15 мільярдів кубічних метрів газу.

Він повідомив, що Уряд добився ухвалення українським Парламентом закону про реформу газотранспортної системи, щоб допустити до операторських функцій українською ГТС ЄС і США при стовідсотковому володінні «трубою» держави. «Для того, щоб вони сюди зайшли на ринок. Якщо вони заходять, і ми разом з ними, який їх інтерес? Їхній інтерес – щоби транспортувався газ. Їхній інтерес – щоб Росія не будувала в обхід України так званий Південний потік. Їхній інтерес – щоб прокачка газу була набагато більшою».

«Ми відправили Російській Федерації, окрім позову в Стокгольм, ще й заяву про перегляд ціни на транзит. Ми очікуємо відповіді Росії», - повідомив він, пояснивши, що наразі  Україна не має з європейськими партнерами угоди про транзит газу: «Весь газ, який транзитується в ЄС, іде на підставі угоди не між Україною і Європейським Союзом, а між Україною і Росією. Тому мені видається, що ми абсолютно легітимно поставили питання нашим європейським партнерам: ми ж друзі, ми ж партнери, давайте переписувати угоду».

Він висловився за спільні дії з європейськими партнерами: «(Вони мають. – Ред.) прийняти рішення про проведення трьохсторонніх консультацій. На вересень місяць у нас на рівні Єврокомісара Оттінгера, українського міністра і російського міністра буде, сподіваюсь, якась фінальна стадія проведення цих перемовин».

Він також заявив, що Уряд зарезервував на рахунках Національного банку 3,1 мільярда доларів США для придбання газу. «Чи означає це, що ми повинні всі розслабитися і сказати: знаєте, все буде добре? Ні, не означає. Ситуація буде надскладна. Але все, що є в мене для того, щоб забезпечити мінімальні потреби в енергоносіях, я зроблю».