Арсеній Яценюк представив енергетичну стратегію Плану дій «Відновлення України»

Арсеній Яценюк представив енергетичну стратегію Плану дій «Відновлення України»

18:22, 03 вересня 2014

Енергетична стратегія Плану дій «Відновлення України» передбачає залучення ЄС та США до оперування ГТС, досягнення ринкових угод на постачання російського газу та його транзит, диверсифікацію постачання ядерного пального, укладення договорів на будівництво і добудову атомних енергетичних блоків, жорстку економію енергоресурсів із держпітримкою,  заміщення природного газу. Про це на засіданні Уряду в середу, 3 вересня, повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк нагадав що Росія з 16 червня не постачає газ Україні: «Російські бандити і терористи умисно знищують енергетичну інфраструктуру України. Цільовим характером, точною зброєю, умисно. Знаючи, що потім на відновлення цих енергетичних об'єктів треба тратити мільярди, а деякі з енергетичних об'єктів вже сьогодні не підлягають відновленню».

«Тому ми можемо констатувати надзвичайну ситуацію на енергетичному ринку, яка спровокована Росією через відключення газу і через бомбардування російськими терористами українських енергетичних об'єктів», - наголосив Глава Уряду.

Він нагадав, що півроку тому в українських газосховищах було 5 мільярдів кубічних метрів буферного газу, який неможливо викачати: «Зараз в українських сховищах знаходиться 16 мільярдів кубічних метрів газу».

Уряд також започаткував поставки російського і неросійського газу з Європейського Союзу.  Загальний обсяг заміщення, який завдяки поставкам з Європейського Союзу отримає Україна, - 15 мільярдів кубічних метрів газу, 10 із яких Україна отримає завдяки відкритому вчора реверсу зі Словаччини, а 5 мільярдів - із інших джерел через Польщу, Угорщину: «Таким чином, ми замістили 60% російського газу, який ми отримували від російського «Газпрому», на газ з території Європейського Союзу від європейських компаній».

«Ми не платили 500 доларів за тисячу кубічних метрів газу російському «Газпрому» і платити не будемо», - наголосив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду нагадав, що українська сторона запропонувала «суто економічний і європейський» підхід: «У низький сезон ми платимо 300 доларів. Це ринкова ціна. У високий сезон, коли зима, - платимо 385. При середній ціні виходить 340 доларів. Якщо так не влаштовує, ми пропонуємо інший варіант. Є спотовий ринок Європи. За мінусом транзиту ми готові прив'язатися до спотового ринку, до фактичної квазігазової біржі і платити так само по ринку».

Арсеній Яценюк звернувся до президента РФ Володимира Путіна: «Скидки залиште собі, нам не потрібні скидки. Адже скидки в основному в магазинах, де нічого не купують».

«Ми повинні мати європейський підхід, ринковий контракт, і ми до цього готові. Або через рішення Стокгольмського суду, або через тристоронні консультації на рівні Європейського Союзу, України і Росії», - підкреслив Глава Уряду.

Він нагадав, що Парламент ухвалив один із ключових законів щодо реформи українського енергетичного сектору - реформування газотранспортної системи: «Україна є однією з небагатьох країн, яка дійсно почала виконувати Третій енергетичний пакет. Взірцево - розділюємо постачальника, транспорт і зберігання, і запрошуємо наших європейських і американських партнерів до участі в операторській компанії, де контроль належить Україні, труба на 100% - державна власність, але 49% ми даємо тим партнерам, які готові інвестувати в модернізацію і експлуатацію української ГТС».

Глава Уряду зазначив, що Україна також залежна від Російської Федерації в частині постачання ядерного палива на українські АЕС, при цьому загальний обсяг вироблення електричної енергії на АЕС становить близько 50%. Арсеній Яценюк нагадав, що Уряд прийняв рішення укласти контракт з компанією «Вестін Хаус» на диверсифікацію постачання ядерного палива: «Ми почали купувати ядерне паливо не тільки у Росії».

Щодо кампанії із заміщення використання природного газу, Арсеній Яценюк зазначив, що «люди самі зрозуміли, що це дійсно треба робити»: «Споживання природного газу зменшилося на 30% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. І це стосується в першу чергу населення».

План дій в енергетичній сфері передбачає оголошення конкурсу на залучення інвестора до експлуатації і модернізації газотранспортної системи: «Проводимо енергетичну конференцію в Брюсселі з цього приводу. Чекаємо європейців і американців як учасників операторів української ГТС».

Арсеній Яценюк також нагадав, що Росія отримала пропозицію України про перегляд ставки транзиту газу і про укладання нового контракту на транзит: «Для забезпечення гарантій поставки нам треба мати двосторонні і багатосторонні угоди між Україною і Європейським Союзом і перенести точку передачі газу з західного на східний кордон України. Тому ми розпочали переговори з нашими європейськими партнерами щодо укладання нових угод».

Глава Уряду наголосив, що Уряд наполягає на жорсткій економії енергетичних ресурсів: «Зима буде непроста. Дещо нам вдалося, але ще багато чого треба вирішити, в тому числі й додаткове забезпечення газом, електроенергією, вугіллям».

При цьому Уряд запроваджує програми щодо бюджетного фінансування заміщення використання газу на інші види палива: «Змінив газовий котел на більш ефективний чи на інші види палива – держава дала дотацію, дала підтримку».

При підготовці кроків по енергетичній стратегії Кабінет Міністрів прийняв рішення щодо необхідності будівництва в Україні нових атомних блоків для збільшення обсягу електричної енергії, яка виготовляється і виробляється безпечними атомними електростанціями: «Є технічні проблеми, пов’язані з тим, що частина блоків побудовані під російські енергетичні реактори, але ми зараз знаходимо рішення, і до кінця року підпишемо угоду про будівництво і добудову енергетичних блоків».

«Також у цьому році ми масовано фінансуємо будівництво магістральних ліній електропередач, щоб збільшити обсяги постачання електроенергії, в першу чергу з атомних електростанцій. Сподіваюся, що в травні  наступного року ми нарешті введемо в експлуатацію цю потужну лінію», - повідомив Арсеній Яценюк.

Що стосується вугілля, Глава Уряду підкреслив, що терористи розбомбили основні шахти, з яких постачалося вугілля на українські ТЕЦ: «Тому Уряд вже зараз підписав угоду на 1 мільйон тонн постачання вугілля з Південно-Африканської Республіки. Перший корабель вантажиться. Приватні компанії також закуповують вугілля».

«Ситуація місяць тому була надскладна, але зараз тримаємо баланс. Робимо все для того, щоби енергетичний сектор країни працював, щоб забезпечити постачання електричної енергії всій країні. Це набагато дорожче, це довше. Але, з іншого боку, ми нарешті переоснастимо наші котли на ТЕЦ, перейдемо на дешевше вугілля. І виклики в енергетичному секторі заставлять нас проводити реальну модернізацію української ГТС», - підсумував Арсеній Яценюк.