На 1 вересня Уряд забезпечив усі виплати в освіті – Арсеній Яценюк

На 1 вересня Уряд забезпечив усі виплати в освіті – Арсеній Яценюк

13:00, 06 вересня 2014

«Незважаючи на те, що у нас в країні війна, що економіка через війну, розв’язану Володимиром Путіним, пішла в піке, ми на 1 вересня заплатили всі борги по місцевих бюджетах й державному бюджеті по освіті», - сказав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у суботу, 6 вересня, на робочій нараді з керівниками вищих навчальних закладів щодо імплементації Закону України «Про вищу освіту».

Арсеній Яценюк підкреслив, що ключове питання, яке Міністерству освіти й науки потрібно вирішувати разом з Міністерством праці і соціальної політики, - це прив’язка освіти до ринку праці: «Це те, що ми 20 років не вирішуємо. У нас освіта по принципу не доцільності, а популярності. Десять років найбільш популярна професія - юристи. Ще десять років – тільки економісти».

За словами Глави Уряду, в цьому питанні потрібно орієнтуватися на цілі, які ставить держава: «Перша ціль для нас – стати одним зі світових лідерів на ринку продовольства, а це АПК, сильні менеджери. Друга ціль – це енергетика. Там і економісти потрібні, і юристи, і, звичайно, енергетики».

Арсеній Яценюк зазначив, що закон про вищу освіту починали розробляти ще перебуваючи в опозиції: «Ми сумнівалися, що він буде прийнятий, але вірили. І завдяки цьому ми сьогодні маємо можливість дискутувати про те, яка буде нова система вищої освіти в Україні».

“Закон дійсно хороший. Практично все, чим ми займалися протягом останніх трьох років, знайшло відображення в цьому законопроекті. Але в нас багато хороших законів в країні, єдина проблема – довгий шлях від закону до його виконання. Тому закон – це інструмент, обов’язковий текст. І він нічого не вартує без людей, які виконують цей закон, без бажання ректорів», - сказав він.
Арсеній Яценюк підкреслив, що закон про вищу освіту містить багато новацій, зокрема реальний статус автономії вищого навчального закладу: “Вважаю, що Міністерство освіти повинно займатися виключно виробленням державної політики, а не керуванням кожним вузом, призначенням кожного ректора і впливом на вищу освіту через те, кому дає державне замовлення, а кому ні».

Проте, за його словами, автономія вузів має й інший бік: «Хто може бути незалежним? Тільки той, хто сильний. Так і країна. Тільки та країна, яка бореться, може втримати незалежність, суверенітет і свободу».
Глава Уряду звернувся до керівників ВНЗ: «Кожен з ваших вузів і ви персонально повинні продемонструвати, що ви сильні й не боїтеся відповідальності. Тому що до вас прийшла відповідальність самостійно робити навчальні плани, програму, самостійно приймати рішення, які ще в поточному році приймаються централізовано Урядом і Міністерством».

Арсеній Яценюк повідомив, що розроблений механізм забезпечення якості освіти: «Державне замовлення буде йти тільки на ті вищі навчальні заклади, які дають якісну освіту. Іншими шляхами ми не вирішимо проблему, як забезпечити якість освіти і зменшити кількість вузів, які є неефективними і видають папірці під назвою «диплом».

Згідно з законом, наступного року почне працювати Агентство забезпечення якості освіти. Глава Уряду зазначив, що через це Агенство керівники ВНЗ «будуть боротися за значні ресурси, які держава виділяє на освіту».

Арсеній Яценюк підкреслив, що загальний бюджет освіти – 100 мільярдів гривень, з яких 16 мільярдів дає центральний бюджет безпосередньо на державне замовлення, і ще 10 мільярдів гривень ВНЗ отримують зі спецфонду.

Арсеній Яценюк також повідомив, що розроблено законопроект про єдиний стипендійний фонд країни: «Стипендії потрібно платити тим, кому треба платити. Стипендія – це не соціальна пільга. Стипендія – це стимул. Наша пропозиція – створити єдиний стипендійний фонд і прийняти рішення про те, яким чином, кому і на яких підставах виплачувати стипендії».