Можливість Юлії Тимошенко отримати медичну допомогу в Німеччині – найкоротший шлях до підписання Угоди про Асоціацію з ЄС

Можливість Юлії Тимошенко отримати медичну допомогу в Німеччині – найкоротший шлях до підписання Угоди про Асоціацію з ЄС

09:56, 30 липень 2013 | Радіо Свобода

Спроби президента Януковича протягом двох років ізолювати Юлію Тимошенко як політичного лідера йому не вдалися, вона є одним з основних учасників політичного процесу. Про це заявив голова Політради ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк в ефірі «Радіо Свобода» 29 липня, відповідаючи на запитання щодо другої річниці ув’язнення Юлії Тимошенко, яка буде 5 серпня. Далі приводимо повний текст інтерв'ю.

- Як оцінювати крок Володимира Путіна стосовно його відвідування конференції, яка не була анонсована?

- Ви коли розпочинали передачу, сказали про те, що ювілей Хрещення Русі не став політично гострим. Дозволю собі з вами не погодитися. Навпаки, вважаю, що це Хрещення Русі мало виключно політичний підтекст. Не мало нічого спільного з християнськими цінностями і дійсно відзначенням приходу християнства в першу чергу на територію, де зараз Україна і в тому числі фактично певна європизація і шлях до того, щоб Росія також стала християнською державою, мала політичну мету. Яку політичну мету мав президент Росії В. Путін? У першу чергу – це приїхати на територію України, як людина, яка домінує на пострадянських територіях. Він приїхав не один, він привіз з собою свого клерка, ким є російський предстоятель їхньої російської православної церкви. І мета була одна – показати те, що це ті території, які ми контролюємо до сьогоднішнього дня.

- Мені здається, що йому це не дуже вдалося.

- Також з вами не погоджуся, тому що я знаю реакцію різних наших партнерів і ця реакція була з одного боку здивуванням, а з іншого боку - навіть напруженням.

- Чому?

- З чим пов’язана така велика російська делегація, чому ідуть такі масові заходи саме напередодні фактично підписання Угоди між Україно і ЄС? І чи не є це ще одним кроком для того, щоб тиснути на Україну щодо підписання вже не меморандуму про асоційоване членство в Митному союзі, а фактично щодо першого кроку до повноцінного членства в Митному союзі? Тому це було перше завдання - показати, що ми Україну контролюємо як територію. Показати, що ми Україну контролюємо також як країну, яка знаходиться у сфері наших, в тому числі і релігійних, інтересів через російську православну церкву. Як це вдалося, ми зараз про це подискутуємо. Далі було друге завдання. Друге завдання – це поїхати до Севастополя, до українського міста, яке вони чомусь називають «город русской славы» і також показати те, що ми, окрім питань релігії, окрім питань економіки, контролюємо військове питання. Тут знаходиться їхній російський флот і російський президент приїхав до свого війська також продемонструвати військову міць і військову присутність на теренах України. Тому це було три в одному фактично. Політичний, релігійний і військовий аспекти.

Що з цього всього вийшло. Вийшло те, що вийшло, але які висновки треба зробити? Думаю, що перший висновок – це те, що українсько-російські відносини стали набагато гірші, ніж вони були навіть при попередньому президенті. Так, вони обнімаються, так, вони цілуються, так, вони їздять в одному автомобілі...

- ...але мало говорять при цьому?

- Але при цьому мало того, що вони мало говорять. При цьому при всьому іде підкилимна політична війна в першу чергу України, яка себе повинна захищати, і Росії, яка хоче домінувати на цих територіях. Тобто це іде російський наступ на Україну. Чи може так далі продовжуватися? Не може. І в першу чергу росіяни повинні усвідомити, що той шлях, який вони обрали, приведе їх у нікуди. Я впевнений у тому, що в Україні ніколи не буде російського президента чи проросійського президента, а якщо він тільки реально з’явиться, то він не довго всидить у своєму кріслі. І нашим російським партнерам треба б нарешті зрозуміти те, що вибір уже роблено. Він зроблений, до речі, давно.

Ви хотіли згадати вчора князя Володимира. Президент Володимир Путін хотів перегорнути те, що князь Володимир зробив.

-  Це правда. Але йому це не вдалося і йому це не вдасться. Що може вдатися? Може вдатися те, якщо вони нарешті зрозуміють, що це не їхні території, це не їхній народ, це не їхні контрольовані держави.

На тій конференції Путін зробив великий екскурс в історію.

-  Вони цікаво використовують історичний аспект. Чомусь історію вони використовують під себе. Там, до речі, він виступав тоді, коли зробив заяву, що Росія перемогла, що Радянський Союз переміг би у Другій Світовій Війні без України, я йому тоді передав «Радянсьуі енциклопедію» видання ще 70-80-х років, де чітко написано про те, що без України ніякої перемоги у Другій Світовій Війні і Великій Вітчизняній війні не було б. Тому це ще одна велика помилка. Не можна переписувати історію під себе. Не буває правди під себе. Тому повертаючись до питання україно-російських стосунків, росіянам треба усвідомити, що старий пострадянський формат, який вони запроваджують зараз, не життєздатний і нікуди не приведе, крім як до погіршення стосунків і до загострення стосунків. Це перше. Друге – їм потрібно усвідомити, що Україна є європейською державою. Вона зробила свій вибір не тільки завдяки князю Володимиру, а в тому числі і завдяки сьогоднішнім українцям, більша половина яких хоче іти до ЄС. Третє – наші стосунки з Росією треба будувати на новій формулі. Де Україна є частиною ЄС і де Росія є одним з найбільших партнерів.

Схоже, так і намагаються будувати. Президент Янукович заявив, що через церкви закордонним сусідам не вдасться нав’язувати свої думки.

-  Заява - одна справа, а дії – це інша справа.

Можливо, за заявами будуть і дії?

-  Треба дійти до дій і такими діями повинно бути підписання між Україною і ЄС Угоди, яке має відбутися у листопаді. І такими діями повинен бути новий порядок денний між Україною і Росією. Абсолютно новий.

Ви так і не відповіли на питання стосовно відвідин конференції.

-  Я умисно не відповів на це запитання. Тому що я не знаю, що це за конференція. Це було місцем для того, щоб російський президент висловив свою позицію по своєму баченню «ролі і місця України у великій російській історії».

Преса не знала про це, що це буде. Як це називається в дипломатичних колах?

-  Не можна дивитися на це, як на якийсь там дипломатичний прокол. Ні. Це була спланована, абсолютно зрозуміла акція. І це є частиною того, про що я вам вже сказав, що стосунки між Україною і Росією набагато погіршилися у порівнянні із стосунками Росії і України при колишньому президенті.

Балога – це жирна крапка у відносинах між Україною і Росією?

-  Ні. Звичайно, що це ніяка не жирна крапка. Це ще одна спроба показати свою статусність, показати своє відношення. Не тільки геополітичне, але в тому числі й особисте.

Була пряма мова Путіна щось там про товарообіг між Україною і Росією.

-  Хотілось би, по-перше, щоб не було маніпулювання цифрами, і якщо б у нас було більше часу, я б пояснив вам, у чому пов’язаний спад товарообігу між Україною і Росією. Тут одна тільки причина. Ми стали менше закуповувати російського газу, менше платити доларів, які знаходяться у власності України, на користь російського «Газпрому». Тому це плюс, а не мінус. А тепер є друга об’єктивна реальність. А чому президент Путін не розповів про те, що за його вказівкою заборонено поставки української продукції до РФ? Чому президент Росії не каже про те, що ми, як Україна, а раніше я був міністром економіки і міністром закордонних справ, хотіли б, щоб Росія стала членом СОТ з тією метою, щоб ми мали однакові правила гри, з тією метою, щоб ми мали вільну торгівлю, з тією метою, щоб ми, навпаки, заробляли разом, а не втрачали разом. І не дивлячись на це, вони порушують правила СОТ, вони забороняють Україні продавати свою продукцію на території Росії і після цього вони кажуть, що у нас спав товарообіг. Тому це таке примушення до миру і примушення до вступу до Митного союзу. Тут нічого нового. Я ще раз можу повторити, що нашим російським партнерам треба позбутися пострадянської політики, треба позбутися радянських підходів у стосунках з незалежною Україною.

 

(Питання від слухача)

- А пенсію будуть видавати векселями?

- Коли була публічна зустріч між українською опозицією і українським президентом – це було вперше за останніх три роки, я В. Януковичу дуже чітко сказав своє бачення розвитку економічної ситуації в країні. І вважаю, що його уряд і він персонально і особисто відповідальні за те, що буде відбуватися в найближчі часи. Той закон про так звані векселі, який вони прийняли, це свого роду накопичення боргів, а не вирішення економічних проблем. У Пенсійному фонді жахливий дефіцит і підвищення пенсійного віку, яке було впроваджене два роки тому, не дало жодних позитивних результатів. Як не було коштів у ПФ на те, щоб платити пенсію виключно за рахунок прямих і безпосередніх доходів ПФ, так і зараз їх немає. Як фінансувався дефіцит ПФ з державного бюджету, так він і фінансується. Як була пенсія на рівні мінімальної для більш ніж 10 млн українців, так вона сьогодні і залишилася. Тому розвиток економічної ситуації повинен змусити уряд зробити жорсткі, але правильні економічні реформи, які протягом останніх 3-х років президентства В. Януковича не проводилися. Починаючи із зменшення витрат державного бюджету і закінчуючи реальною боротьбою з корупцією і детінізацією української економіки для того, щоб пенсію векселями не платили.

Треба опозиції поводитися жорсткіше.

-  Опозиція така, яка вона є. Ми робимо те, на що ми отримали мандат від народу України. За нас проголосували українці. Ми заблокували парламент для того, щоб добитися персонального голосування. Ми цього добилися? Так, ми цього добилися. Ми вийшли на вулиці і розпочали акцію «Вставай, Україно!». Це наймасовіші акції з часів Помаранчевої революції.

Чому не було у Сімферополі акції?

-  Тому що ми ще не всі встигли провести. І опозиція об’єдналася в рамках 3-х опозиційних сил. Опозиція не дає можливості прийняти ті закони, які легко приймалися ще в минулому скликанні. Чи опозиція виконала все? Та ні, звичайно, що не все. Тільки всі забули про те, що опозиція знаєте чому опозиція? Тому що в неї немає більшості голосів. Якщо в неї немає більшості голосів, то вона фактично силовими методами зупиняє свавілля ПР. І чи треба краще працювати? Звичайно треба. Але при цьому при всьому ми робимо те, що ми сьогодні здатні зробити. Опозиція переможе і змінить країну тоді, коли в неї буде влада. Влада в опозиції повинна бути в 2015 році, тоді ми ПР відправимо в опозицію, хай вони продемонструють, які вони ефективні. А українська опозиція візьме програму дій і програму розвитку країни і буде робити те, що ми обіцяли.

Чому залишили напризволяще врадіївських учасників маршу?

-  У всьому повинна бути об’єктивність і правда. В чому є найбільша біда? Я спробую відповісти. Тоді, коли розпочалися врадіївські події, туди виїхали всі депутати. Ми викликали, особисто я викликав до парламенту міністра МВС. Ми розпочали реальне кримінальне розслідування по відношенню до міліціонерів. Далі люди вирішили йти до Києва і це їхнє право, ми шануємо їхнє право і більше того, депутати від опозиції приєдналися до цієї ходи. Ми їх зустрінули в м. Києві, ми провели разом мітинг біля МВС. Далі вони сказали: ми хочемо самі проводити далі цю акцію. Мають повне право. При цьому ми надаємо юридичну допомогу тим, кому необхідно, якщо скажуть, що треба іти далі.

Тобто участь у наданні юридичної допомоги?

-  Наша участь була в тому, що політично і юридично українська опозиція підняла питання щодо порушення всіх кримінальних справ по відношенню до тих людей, а точніше це - нелюди, які вчинили злочин. Друге, наша участь – це політична відповідальність міністра МВС. Третє, наша участь, це коли я особисто дав вказівку і попросив народних депутатів, які особисто проїхали по всій Миколаївській області, зустрітися з начальниками міліції і обласною прокуратурою з вимогою підняти всі не розслідувані кримінальні справи. Це ж не тільки одна Врадіївка, вся країна сьогодні перетворилася на Врадіївку. Четверте, депутати від опозиційних сил йшли разом із врадіївською ходою і дійшли до Києва. П’яте, у Києві опозиція їх зустріла. Шосте, ми провели разом спільні мітинги біля МВС. І шосте, якщо люди приймають рішення, що вони хочуть зараз проводити свою акцію самостійно, вони мають на це право. Почнеться політичний сезон, я думаю, що і в рамках акції «Вставай, Україно!» ми далі будемо продовжувати боротьбу за права людей.

 

Вже друга річниця перебування Юлії Тимошенко за гратами. Що для опозиції означає це перебування?

-  У першу чергу не що для опозиції, а що для країни. Для країни ув’язнення Юлії Тимошенко – це один з найбільших бар’єрів на шляху до підписання Угоди між Україною і ЄС. Спроби В. Януковича протягом 2-х років ізолювати Юлію Тимошенко, як політичного лідера, йому не вдалася. Вона є одним з основних учасників політичного процесу. І більше того, подальші спроби утримувати її в тюрмі також ні до чого не приведуть, тому що я впевнений у тому, що ми переможемо як українська опозиція на президентських виборах і наше об’єднання «Батьківщини» і Фронту Змін – це 100% гарантії того, що Юлія Тимошенко буде одним з ключових гравців в українській політиці.

Є впевнення у тому, що вона буде відпущена на лікування?

-  У мене є впевненість, що Юлія Тимошенко буде на свободі. Тепер виникає питання тільки – коли. Це може бути в найкоротші терміни, якщо В. Янукович прийме політичне рішення і дасть можливість їй отримати медичну допомогу в Німеччині. І певен, що це, як одна з основних вимог підписання Угоди між Україною і ЄС, повинно бути виконано. Тому це - найкоротший шлях.

Чи може це бути в період політичного затишшя?

-  Не так багато часу залишилося. Фактично у вересні місяці український уряд і український президент повинні продемонструвати політичну волю до підписання Угоди. А для того, щоб продемонструвати таку політичну волю, треба надати можливість через десятки юридичних інструментів щоб Юлія Тимошенко отримала медичну допомогу в Німеччині.

Небагато членів Фронту Змін вступили до «Батьківщини». З чим це пов’язано?

-  Це пов’язано з тим, що об’єднання відбулося декілька тижнів тому.

Як швидко це буде проходити?

-  Звичайно, що процес навіть заяву написати - це також займає певний час. Тому я певен, що ми завершимо процес протягом декількох місяців. Іде дуже активна робота, надзвичайно активна робота, тому що це об’єднання – це ж не просто юридичне злиття. У першу чергу це об’єднання – це створення найпотужнішого механізму, найпотужнішої політичної сили, яка зможе перемогти на президентських виборах у 2015 році. Тому процес об’єднання іде в кожному районі, кожному селі, в кожній області.

Вибори в Києві. Необхідно проводити засідання Київради?

-  По Київраді все дуже просто і зрозуміло. Засідання Київради треба проводити. Негайно. Тільки новим складом, а не тим, який шостий рік сидить. Це перше. Друге, в принципі з такої точки зору можна і не проводити засідання Київради, тому що вона нелегітимна, просто секретар може підписати якесь рішення чи вони можуть зібратися, як збиралися їхні колеги з ПР на Банковій у підворітні і проводили засідання ВР. Рішення по Києву – це системне рішення. А саме – не можна у киян відбирати право вибору з-за того, що В. Янукович і ПР знають, що вони програють вибори мера. Тому є декілька завдань, які повинен виконати персонально президент і його партія. Перше, персонально проголосувати за постанову про проведення виборів мера Києва та Київради. Друге, забезпечити фінансування з державного бюджету на проведення виборів. Третє, провести вибори…

Влітку це неможливо, оскільки не погоджуються на позачергову сесію, а Київраду намагатимуться провести все-таки влітку.

-  Я не бачу, щоб вони щось намагалися провести влітку. Будуть намагатися провести влітку – будемо реагувати по ситуації. Ми вже один раз реагували.

Блокуванням?

-  Їм треба не Київраду проводити, їм треба саморозпуститися і відверто сказати киянам, що ми не будемо зловживати владою і захоплювати владу. Ми підемо на вибори, ми їх виграємо чи програємо і кияни зможуть отримати нового мера і нову Київраду.

Що з судом стосовно А. Клюєва?

-  Суд відмовив повністю у всіх моїх клопотаннях, які б дали можливість встановити істину, починаючи з того, де перебувала ця особа і закінчуючи показами свідків, які свідчать про те, що він має відношення....

Одним реченням.

-  Одним реченням? В країні немає справедливих судів, але будуть.