Інтерв’ю Арсенія Яценюка німецькому виданню FAZ (переклад українською)

Інтерв’ю Арсенія Яценюка німецькому виданню FAZ (переклад українською)

19:17, 09 січень 2015 | www.faz.net

Пане Прем’єр-міністре, багато інформаційних агентств часто вживають термін «банкрутство», коли йдеться про Україну. Наскільки складним є становище?

Багато залежить від наших західних партнерів і від МВФ. Минулого року ми отримали 9 млрд. дол. кредитних запозичень. Сплатили ж 14 млрд. Ми повинні покривати борги, які створювали не ми, а колишній президент В.Янукович. Упродовж трьох років він привласнив 40 млрд. дол., а ми тепер змушені платити.

Яку роль відіграє війна на Сході країни?

Ми втратили 20 відсотків нашої економіки. Ми втратили Крим, і ще 30 відсотків території в Донецькій та Луганській областях. Промислове виробництво знизилось на 10 відсотків , а ВВП – на 7. Попри це кількість надходжень від сплати податків зросла на 5 відсотків у порівнянні з 2013 роком.

Чому?

Ми зробили все можливе, аби зруйнувати корупційні схеми. Було звільнено 10 відсотків чиновницького апарату. Ми «заморозили» розміри соціальні програми. Ми ухвалили закони, які зобов’язують олігархів сплачувати більше податків. Однак, аби вижити зараз, нам потрібна потужна фінансова підтримка.

Україна вже отримала від МВФ згоду на надання 17 млрд. дол. Скільки потрібно ще? Я нещодавно натрапив на дані щодо додаткової потреби у 15 млрд.

Ці дані оприлюднила «Файненшл таймз». Не мені їх коментувати.

Крім цього, деякі країни надають вам і військову допомогу, і Америка, і маленька Литва. Ви очікуєте на підтримку Німеччини у цьому напрямку?

Нам не йдеться про наступальні операції.  Ми лише хочемо запобігти нападам з боку керованих Росією терористів. А як інакше зупинити Росію? Як зашкодити цьому постійному втручанню? Тут йдеться про безпеку у глобальному вимірі, безпеку Європи. Хто знає, де ці терористи, яких навчають і готують у Чечні, з'являться наступного разу? У Парижі? У Берліні? У Східній Україні розташовано цілі табори для воєнної підготовки, там знаходиться багато зброї. Вони шукатимуть нові цілі, і не лише у нас.

Ви маєте на увазі країни як Естонія та Латвія, де мешкають російськомовні меншини?

Безумовно. Ми повинні зробити все, аби запобігти цьому.

Парламент вашої країни ухвалив рішення про скасування позаблокового статусу України, а керівництво держави прагне членства в НАТО. Німецькі політики, такі як Франк-Вальтер Штайнмаєр, скептично ставляться до цього. Як ви вважаєте, чому?

Єдина причина – Росія.

Захід боїться Росії?

Саме так. Помітними є намаганнязаспокоїти, або незаспокоїти, а якимось чином пом’якшити агресивну риторику Росії. Однак Росія не повинна використовувати тему НАТО як привід для подальших вторгнень в Україні. Саме тому деякі західні політики не в захваті від розмов щодо перспективи членства України. Однак, на саміті у Бухаресті у 2008 р. було чітко визначено, що Україна стане членом НАТО. У цьому плані нічого не змінилося. Зараз нам слід проводити реформи, аби відповідати визначеним критеріям. Після цього відбудеться референдум. Лише тоді Україна подаватиме заявку щодо вступу.

Скільки часу повинно пройти?

Важко сказати, багато років. Але тут йдеться не лише про Україну.  Чим більше безпеки в Україні, тим більше – у Європі. Погляньте, що робить Росія. Вони порушують ваш повітряний простір. Вони відправляють підводні човни, вони залякують країни-члени НАТО. Перспектива членства України в НАТО - це перспектива безпеки і для вас.

На саміті в Бухаресті було заявлено про перспективу членства України і Грузії в НАТО, разом з тим було відмовлено у ПДЧ. Двері закрили знову. Невдовзі після цього відбулося російське вторгнення в Грузію, а у 2014 році – в Україну. Чи є тут взаємозв’язок?

Він абсолютно зрозумілий. Ми заплатили високу ціну за те, що нам було відмовлено у ПДЧ. Після того, як російську інтервенцію в Грузії просто «проковтнули», Росіязробила висновок, що може йти далі.

Нині Крим і Донбас окуповані. Що далі?

План А передбачає ,що Росія дотримуватиметься положень Мінських домовленостей. Згідно з Планом Б, Росія не робитиме цього ,оскільки зацікавлена у тривалому конфлікті в Україні. Росія не зацікавлена у членстві України в ЄС, вона прагне продовження політики зон впливу відповідно до радянських традицій. Відтак, шанси для «Мінських домовленостей» вельми погані, щооднак нас не зупиняє від того, щоб їх все одно виконувати. 

Що повинна зробити Москва, аби «Мінськ» було виконано?

Росія повинна закрити кордони, відвести свої війська і припинити постачання зброї керованим Росією терористам.

Ви ж самі кажете, що це звучить не дуже реалістично. А що відбудеться у разі Плану Б?

Росія прагне зв’язати нам руки. Вони хочуть мати засоби для ескалації і мати змогу розпалювати конфлікти всередині України – бажано, надовго. Це буде не «заморожений» конфлікт, а «гарячий». І наша мета – його зупинити.

Яку роль відіграють при цьому санкції?

Санкції дуже важливі. Ми вважаємо, що саме санкції проклали шлях до Мінського договору. 

Яку роль відіграє Німеччина?

Пані Меркель робить все можливе. Німеччина – це флагман. 

Коли можна буде говорити про пом'якшення санкцій?

Спочатку Росія повинна виконати положення Мінського договору. Всі 12 пунктів. Тоді ЄС і Україна зможуть вирішувати, чи санкції повинні продовжуватись, чи бути скасованими. До цього моменту про пом'якшення не може бути й мови. 

Правозахисна організація «Human Rights Watch» закидає українським військовим, що їхня артилерія в регіонах, де мешкає мирне населення…

Жодних доказів! Жодних свідчень! Я можу лише порадити «Human Rights Watch» поглянути на стан забезпечення прав людини на півострові Крим, де викрадають кримських татар! Я очікую, що «Human Rights Watch» уважно вивчить, що відбувається на окупованих територіях Сходу України і надати чіткі докази, перш ніж стверджувати, що українська армія використовує касетне озброєння. 

Організація стверджує, що українська артилерія не зважає на мирне населення, і що влада недостатньо приділяє цьому уваги. 

Це неправда! Жодних доказів! Жодних свідчень! Це навмисно робить Росія! Вони знають, як розпалювати конфлікти, як привертати увагу до таких чутливих моментів, і ми точно знаємо, що керовані Росією терористи цілеспрямовано відкривали вогонь проти цивільного населення. 

Ви проводите розслідування щодо таких закидів?

Так. Але проблема в тому, що ми не можемо розслідувати у Донецьку, у нас немає туди доступу. 

ООН теж звертає увагу на свавільний артилерійський обстріл…

Я повторюю вп'яте: докази! Потрібні факти, а не припущення! Росіяни теж стверджують, що це не вони збили малазійський «Боїнг»!

Одна з проблем України це так звані олігархи. Революція на Майдані прагла усунути мільярдерів від влади, попри це Ігор Коломойський сьогодні ще сильніший, аніж до цього. Коломойський контролює багато батальйонів добровольців.

Існують чутки про те, що деякі олігархи взяли під контроль окремі батальйони добровольців. Я б не хотів займатися спекуляцією. Наша відповідь така: Президент і Уряд контролюють ситуацію в українському війську. Ніхто не має права утримувати якісь приватні війська. Якщо ми отримаємо докази, то винні – хто б вони не були - постануть перед судом. Всі.