Iнтерв'ю Арсенія Яценюка Deutsche Welle

Iнтерв'ю Арсенія Яценюка Deutsche Welle

20:05, 12 січень 2015 | www.dw.de

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк в інтерв'ю DW розповів про своє бачення економічних реформ, антикорупційні заходи та миротворчий процес на українському Сході.

DW: Цього тижня може зрештою пройти зустріч в Астані. Як ви оцінюєте шанси на те, що ця зустріч відбудеться?

Арсеній Яценюк: Залежить від того, чи ми можемо досягнути відчутного результату. І я повністю поділяю думку канцлерки Анґели Меркель, коли вона казала, що ми повинні отримати щось. Ми розуміємо, що у нас є мінська угода, яка є єдиною на порядку денному, як виправити ситуацію на Сході України й досягти деескалації. З української сторони ми робили все, що могли, що насправді було в цій угоді. Росіяни відмовились виконувати домовленості. Тому ключовими пріоритетами й передумовами для імплементації цієї угоди та деескалації ситуації - перекриття кордону, погодження лінії дотику, відведення керованих Росією терористів та припинення постачання летальної зброї.

Порушення перемир'я є не лише зі сторони сепаратистів. За повідомленнями ОБСЄ, також є порушення режиму припинення вогню вашими силами. Що має вийти з такої угоди за таких умов?

Українські збройні сили ніколи не порушували режиму припинення вогню. Тільки у випадку, якщо вони мають захистити себе, вони можуть почати стріляти. Але це завжди стається, коли російські сили починають безкінечні обстріли, навіть включно з обстрілами цивільних.

Якими ви бачите підсумки свого візиту до Берліна?

Ми відчуваємо підтримку німецького уряду й німців. І я також ціную зусилля канцлерки Анґели Меркель. Вона робить усе можливе для збереження миру та стабільності в Європі, в Україні, і вона робить усе можливе для деескалації ситуації на Сході України.

В інтерв'ю німецькому суспільно-правовому телеканалу ARD ви сказали таку фразу: "Російська агресія проти України - це зазіхання на світовий порядок і зазіхання на європейську безпеку. Ми всі добре з вами пам'ятаємо радянську invasionяк в Україна, так в тому числі і в Німеччину. Цього треба уникнути". Ви порівнюєте конфлікт в Україні з Другою світовою війною?

Ми пам’ятаємо радянську окупацію після Другої світової війни України, Польщі, Угорщини, Чехословаччини та Східної Німеччини, країн Балтії. Радянський Союз діяв таким чином упродовж тривалого часу. Тепер Росія вирішила окупувати Крим, Росія вирішила окупувати Схід України. Це неприйнятно. Це порушення міжнародного права. В цьому полягає моє послання. Росія не має права порушувати міжнародні закони та привласнювати територію незалежної держави, як робив Радянський Союз після Другої світової війни.

Давайте поговоримо про економічні виклики. Що ви робите зараз для впровадженя реформ? Що ви робите, аби сказати Європейському Союзу, що ви заслуговуєте отримати фінансову підтримку?

Ми здійснили ряд стрімких реформ. Я розпочну ймовірно з пакету заходів з економії. Уряд звільнив 10 відсотків державних службовців, ввів нові податки по відношенню до українських олігархів, що є надзвичайно важливим, адже йдеться про правосуддя та оподаткування. Ліквідовано корупцію на макрорівні, яка існувала в газовому секторі України - більше нема жодних посередників. Більше нема жодних компаній із темною репутацією - тільки прямі зв'язки між українською державною компанією та німецькою.

Як ви боретесь із корупцією?

Ми визначили низку цілей, за які потрібно взятися, в основному в енергетичому секторі. Десь ми були успішними на макрорівні, але на мікрорівні ми маємо зробити ще, і ще, і ще. Тому ми прийняли п’ять законів дуже жорсткого антикорупційного законодавства, включно з заснуванням антикорупційного органу. Зараз держслужбовці житимуть під особливим наглядом українських виборців. Вони мають декларувати все, що заробили і витратили, публікувати свої декларації в інтернеті. Низка антикорупційних заходів були і будуть здійснені. Це потребує часу, але ми робимо це.

Чи готові ви та більшість у парламенті погодитись з призначенням іноземця на посаду голови Антикорупційного бюро?

Ми погодимо незалежного, досвідченого та крутого фахівця, який готовий очолити цей антикорупційний орган, у тому числі іноземця, якщо він візьме українське громадянство.

Нещодавно були повідомлення про те, що Росія може запросити повернення трьох мільярдів доларів боргу. Якою є ваша реакція на це та як ви хочете вирішити це питання?

Це чутки...

Але ви готові до цього?

Ми перебуваємо в дуже складній фінансовій ситуації, всі знають про це, і це причина того, чому ми проводимо ці реформи. Ми віримо, що МВФ та наші західні партнери підтримають Україну. Цей російський кредит - це лише одна частина дуже великої проблеми, з якою ми зіткнулись.

Є повідомлення, що зараз відбувається процес перегляду приватизації за останні 20 років, але інформації про це обмаль. Ви не вважаєте, що цей процес варто було б проводити більш відкрито?

Ми готові переглянути всі незаконні акти. (...) Але я хочу діяти лише в рамках правового поля. Тому ми діємо спільно з прокуратурою, тому що це, власне, справа прокуратури та незалежної судової влади, яку ми маємо збудувати.

Як би ви могли переконати людей на Донбасі, на так званих окупованих територіях, що краще лишитись в Україні, а не шукати майбутнього в Росії?

Я отримав деякі звіти про те, що в Східній Україні почались повстання проти керованих Росією терористів...

...Яким є послання до цих людей від вас?

Ви знаєте, це не лише слова, адже якщо ви лише говорите і нічого не робите, вони ніколи не повірять вам. Наприклад, подивіться, ми досі постачаємо газ та електроенергію до цих територій, і рахунок у мільярд доларів ніхто не сплачує. Ми досі платимо пенсії тим, хто зареєструвався як внутрішньо переміщені особи. Ми досі кажемо їм: дивіться, якщо ми залишимось об'єднаними, якщо ми залишатимемось разом, то у вас буде робота, зарплати, дитячі садки, що ви мали ще рік тому. Але на сьогодні ці люди стали заручниками керованих Росією терористів. Я вірю, що вони хочуть повернути свою свободу й повернути свою батьківщину.