Інтерв’ю Арсенія Яценюка для французького видання «Nouvel Observateur»

Інтерв’ю Арсенія Яценюка для французького видання «Nouvel Observateur»

17:31, 30 січень 2015

Минув рік після революції на Майдані, одним із лідерів якої Ви були. За цей час відбулися війна, понад 5000 смертей,  падіння економіки. Що залишилося від духу Майдану?

Найцінніше – це українці, які рік борються за збереження своєї незалежності і держави. Разом ми зуміли перешкодити Росії завоювати нашу країну.

Це мета Путіна?

Звичайно, його кінцева мета – прибрати до рук усю Україну. Він хоче відновити Радянський Союз в тому чи іншому вигляді. Гадаю, доказів цьому маємо предостатньо.

І яка Ваша відповідь?

Пане Путін, забирайтеся з України!

Чому Ви більше не  хочете бути в сфері впливу Росії, свого близького сусіда?

Тому що наші два народи різні. Ми бажаємо росіянам (але не їх нинішнім лідерам) лише найкращого. Але ми говоримо їм: «Будь ласка, дайте нам спокій. У вас є свої проблеми. Почніть вирішувати їх!». А замість цього Путін діє в «найкращих» традиціях радянських лідерів: у разі найменших проблем потрібно звинувачувати Захід або Україну.

Повертаючись до Майдану. Існують думки, в тому числі й у Франції, що відсторонення від влади екс-президента Януковича відбулося фактично шляхом державного перевороту?

В основному так стверджують у Росії.

Не тільки.

Давайте оперувати фактами, а не чутками. Янукович незліченну кількість разів обіцяв, що Україна зблизиться з Європейським Союзом. А потім, у грудні 2013 року, неочікувано для всіх, просто відмовився підписати Угоду про Асоціацію з ЄС. Люди вийшли на вулицю. Міліція жорстоко їх розігнала. Тоді Янукович вирішив захистити свій режим із допомогою снайперів. Він розстріляв невинних людей. Він перетнув межу, пройшов точку неповернення. Попри це, ми намагалися знайти шляхи до деескалації ситуації. Протягом двох днів в кінці лютого, ми, лідери опозиції,  обговорювали це з ним у присутності трьох європейських міністрів (в тому числі й Лорана Фабіуса). І ми підписали угоду. Але наступного дня Янукович відмовився її виконувати. Виступаючи по телебаченню, він відкрито заявив, що ніколи не підпише зміни до Конституції, про які йдеться у тексті. А потім він просто втік з країни. Парламент конституційною більшістю проголосував за його усунення від влади. Який же це переворот?

Деякі експерти зазначають, що новий уряд одразу ж зробив серйозну помилку, ухваливши закон, що скасовує статус російської мови як другої державної мови в Україні.

Це, знову ж таки, просто нонсенс. Українська Конституція 1996 року гарантує вільне використання і захист російської мови. Проте варто сказати, що після повалення режиму Януковича деякі політичні сили одразу ж проголосували за скасування недосконалого закону про національні мови і мови меншин, ухваленого при колишньому режимі. Але їх метою було замінити цей недосконалий закон новим, більш чітким і ясним. Але ми прагнули уникнути будь-яких загострень щодо цього питання, і Т.в.о. Президента не підписав цей спірний текст. Ось і вся справа, яка тривала всього кілька годин. Тим не менш, Росія продовжує використовувати це як привід для спекуляцій. Путін каже, що він хоче захистити російськомовну меншину. Я відповім йому так: як і більшість людей в Україні, моя дружина і діти вільно розмовляють російською, але їм не потрібен захист Кремля!

Давайте поговоримо про війну. У серпні минулого року Ваша армія збиралася відвоювати східні території, окуповані сепаратистами. Чому це не вдалося?

З однієї причини: Росія послала свої регулярні війська із сучасним важким озброєнням. Якщо ми боремося із керованими Росією терористами, ми можемо перемагати. Але перемогти російську регулярну армію дуже важко. Однак нам вдалося не дозволити їм піти далі й створити коридор до Криму. Як я розумію, Путін хотів навіть взяти Харків, друге за величиною місто України, Дніпропетровськ, Запоріжжя – великі промислові центри.

Яка його мета, на Вашу думку?

Накласти руку на суттєву частину країни, щоб дестабілізувати її. Так, як він зробив у Грузії та Молдові. У нього немає причин зупинятися. Ось чому я говорю Франції і всій Європі: ми боремося за нашу незалежність, але також за безпеку всієї Європи. Для Путіна Україна є головним полем битви у його боротьбі проти Заходу. Для того, аби підтримати свій високий рейтинг всередині Росії, він бачить тільки один спосіб: і далі загравати з ідеями російського ультранаціоналізму. Коли починаєш йти цим шляхом, дороги назад немає.

Але куди ж веде шлях?

Можливо, й до Львова.

Але ж він не становить прямої загрози Європейському Союзу?

Хто знає - його метою може бути і Таллінн, або й Лісабон? Я не хочу перебільшувати загрозу, чи наганяти страху. Але подивімося на факти. Путін вторгся в Україну, і тепер він посилає свої бомбардувальники на ваші кордони. Хто може з впевненістю сказати, яким буде його наступний крок?

Європейські лідери вважають, що військового вирішення вашого конфлікту з Росією немає. А Ви?

Військове вирішення, звичайно, не найкраще. Ніхто не хоче Третьої світової війни. Перспектива війни з російською армією, яка має ядерну зброю, не дуже обнадіює ...

Ви дійсно вірите, що Путін міг би використати атомну бомбу проти вас?

Хто знає. Два роки тому ніхто й подумати не міг, що він вторгнеться в Україну.

Ви розпочали черговий етап мобілізації. Чи збираєтеся спробувати повернути східні території?

Наразі ця мобілізація - наш єдиний шанс стримати Росію. Нам потрібні сили, щоб зупинити вторгнення. Метою є не наступ, а оборона. Ми повинні зміцнювати наші Збройні Сили, щоб протистояти очолюваним Росією терористам, які прагнуть збільшити розмір контрольованих ними територій. Також ми повинні зробити все, щоб змусити Росію виконувати Мінські домовленості від 5 вересня, які вона підписала, але досі так і не виконала, щоб закінчити цю війну.  

Але ж і Ви самі не виконали всіх цих пунктів?

Чому ж? Виконали. Президент дав наказ щодо припинення вогню. Ми ухвалили закон, що надає особливий статус Донецьку і Луганську, а також закон про амністію...

Ви не відвели важке озброєння на 15 км від  лінії зіткнення, як це було передбачено.

Ми не можемо піти на цей ризик, коли Росія не виконала жодного з мінських зобов'язань. Більш того, вони продовжували обстрілювати позиції української армії і просуватися вперед!

Країни ЄС надають вам вантажі із нелетальним військовим оснащенням, як, наприклад, бронежилети. Чи просили Ви про зброю?

Щоб захистити свою країну, ми просили про всю можливу військову допомогу: і летальну, і нелетальну. Я можу сказати вам тільки одне: наразі Україна не отримала серйозного озброєння.

Дехто вважає, що з росіянами не буде ніякої угоди, поки Ви остаточно не відмовитися від Криму.

Для нас це неприйнятно. Крим є і завжди буде частиною України. Анексувавши Крим, Путін вчинив злочин проти міжнародного права. Я знаю, що питання Криму не може бути вирішене сьогодні чи завтра. Але настане день, коли Україна знову контролюватиме всю свою територію,  в тому числі Крим. Якщо після цього постане питання про референдум, за Конституцією України ми зможемо його організувати. Але як це було в Шотландії, а не як це зробила Росія.

Російські ЗМІ повідомили, що ви перестали виплачувати пенсії пенсіонерам, які живуть на територіях, контрольованих сепаратистами. Це так?

Це чиста пропаганда! Правда полягає в наступному. На цих територіях проживали 1,2 мільйона пенсіонерів, 850000 із яких залишили ці території й на даний час зареєстровані як внутрішньо переміщені особи. Вони отримують усі соціальні виплати і пільги, в тому числі пенсії.

А 350 000 осіб, які залишилися?

Ми робимо все можливе, щоб вони отримували свої гроші, але це неможливо. Всі банки закриті; ми направляли туди інкасаторські машини – однак було 19 випадків збройних нападів і пограбувань! Ми не залишаємо людей напризволяще. Ми намагаємося відправляти гуманітарну допомогу. Ми продовжуємо постачати електроенергію і газ на ці території. Цієї зими це коштувало нам мільярд доларів! І Путін це добре знає. Він діє як вампір. Він висмоктує всю нашу кров.

Дехто у Франції вважає: щоб знайти вихід із нинішньої кризи, Україна повинна прийняти такий же статус, як Фінляндія під час холодної війни, і відмовитися від інтеграції в НАТО. Чому Ви не йдете на це?

Ми розуміємо, що НАТО ще не готове прийняти Україну. Але яка в нас зараз  інша перспектива? Нейтралітет означатиме, що Україна стане де-факто частиною російського військового блоку. У 2008 році країни НАТО не запустили процес набуття членства Грузією та Україною. Вони зробили серйозну помилку. Це рішення розв’язало Путіну руки. Через кілька місяців він вторгся до Грузії. А оскільки світ спокійно проковтнув це, він вирішив, що може йти далі. Майже одразу після агресії проти Грузії в ефірі німецького телебачення він запевнив,  що ніколи не буде вторгатися в Крим ...

Згідно з опитуваннями, українці переважно негативно ставляться до інтеграції в НАТО?

Ні, так було до російської агресії. Люди хочуть вступу в НАТО, і це наша довгострокова мета. У 2008 році організація заявила, що не закриває перед нами свої двері й Україна одного дня стане членом Альянсу. Ось чому ми прийшли до скасування законодавства про позаблоковий статус України. Тепер ми повинні привести нашу армію у відповідність до стандартів НАТО, а потім провести референдум. І тоді ми можемо ще раз ставити питання про наше членство в НАТО.

Нещодавно Президент Порошенко попросив ще 15 млрд. доларів у міжнародного співтовариства. З чим пов’язаний цей новий заклик про допомогу?

Торік нам вдалося вижити. Ми отримали від МВФ та інших організацій 9 мільярдів доларів, а за зовнішніми зобов’язаннями виплатили 14 мільярдів доларів. Цього року ми хочемо стабілізувати ситуацію. Але, звичайно, все залежить від війни.

Багато хто вважає, що реформи у вашій країні впроваджуються занадто повільно.

Не всі так вважають. США надали нам кредитні гарантії розміром у два мільярди доларів, обґрунтовуючи це тим, що український Уряд взяв на себе виконання масштабних реформ. Ми прийняли три пакети жорсткої економії, обмежили корупцію в газовому секторі... Внаслідок російської агресії ми втратили 20% нашої економіки, але при цьому цьогоріч нам вдалося зібрати на 5% більше доходів до бюджету. Ми повинні й далі рухатися вперед. Ось чому звертаємося до наших європейських партнерів про фінансову допомогу.

Кажуть, ви небагато робите для того, аби зменшити непропорційний вплив олігархів, зокрема одного із найпотужніших серед них пана Коломойського, який, як кажуть, наближений до Вас?

Це ще одна байка. Ми значно обмежили вплив олігархів. Про пана Коломойського, який є акціонером державної нафтової компанії: мій Уряд домігся того, що він має сплатити 1,7 млрд. гривень (близько 85 млн. євро) дивідендів на користь держави. Це не так просто. Для олігархів, низка з яких, як і раніше, контролюють деякі засоби масової інформації, я підняв податки. Ось чому Уряд активно атакують телевізійні канали.

Чому у Вашому уряді є іноземці, зокрема, два грузини?

У них є досвід швидких і успішних реформ, і вони, до речі, стали громадянами України.

За рік, Ви знайшли час на візити до Вашингтона, Берліна. А до Парижа?

Я з радістю приїду… якщо ви, звичайно, запросите!