Системне вирішення проблем вугільної галузі – це реальний план її реформування і обґрунтовані тарифи

Системне вирішення проблем вугільної галузі – це реальний план її реформування і обґрунтовані тарифи

19:17, 19 квітня 2015

Системне вирішення проблем вугільної галузі полягає в затвердженні реального плану її реформування та ринкових і обґрунтованих тарифів, - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк в інтерв’ю програмі "Події тижня" на ТРК «Україна».

Відповідаючи на запитання журналіста щодо з’їзду шахтарів наступного тижня в Києві, Глава Уряду нагадав, що поставив вимогу Міністру енергетики та вугільної промисловості України Володимиру Демчишину подати його бачення реформування вугільної галузі.

Арсеній Яценюк додав, що управління вугільною галуззю «тотально неефективне»: «Абсолютно неправильна і непрозора схема тарифоутворення на енергетику. І це вимога до НКРЕ і до Міністерства - оприлюднити на всю країну, як формуються тарифи і по газу, і по електроенергії».

План реформування вугільної галузі, за його словами, має передбачати розвиток перспективних шахт і  приватизацію, консервацію й ліквідацію певних шахт: «Але під це треба конкретні розрахунки. Не пальцем в небо, а з калькулятором, з аудиторами і шахтарями. Не дискусія в кабінеті, а відкрита розмова про те, якою буде вугільна галузь».

«Людям треба давати відповіді на питання не тільки тоді, коли приходять страйкувати, а робити все для того, щоб страйків не було. І це моя вимога в першу чергу до Міністра», - сказав Арсеній Яценюк.

Він зазначив, що загалом в Україні 90 шахт, 55 шахт із яких знаходяться на тимчасово підконтрольних російським терористам територіях:  «Ми втратили основні марки вугілля, які постачаються на теплоелектростанції, від яких залежна Україна».

«У нас залишилися державні шахти, які вкрай неефективні. Сьогодні середньозважена цифра собівартості тонни вугілля на державній шахті - 2100 гривень. При цьому в тариф на електроенергію ставлять тільки 1100 гривень», - підкреслив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк нагадав, що дав доручення  погасити заборгованість із заробітної плати на державних шахтах: «400 мільйонів гривень вже виділено, 300 із них в п’ятницю пішли на погашення заборгованості.

«Але це гасіння пожежі, це не системне вирішення проблеми. Системне вирішення проблеми полягає в затвердженні реального плану реформування вугільної галузі та затвердженні ринкових і обґрунтованих тарифів», - наголосив Глава Уряду.