Ми формуємо юридичні підстави для імпічменту президента Януковича

Ми формуємо юридичні підстави для імпічменту президента Януковича

19:20, 18 липень 2012

Один із лідерів об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк заявив, що після парламентських виборів політична ситуація в Україні може кардинально змінитися, що призведе до дострокових виборів президента України.

ВВС Україна: Опозиція називає судову систему в Україні корумпованою. У той же час, ви маєте намір подати позов проти Віктора Януковича, звинувачуючи його в "узурпації влади", саме у суд – Вищий спеціалізований. Чи не виглядають ваші наміри алогічно?

Арсеній Яценюк: Абсолютно не алогічно. Ми формуємо юридичні підстави для імпічменту президента Януковича. І це перший судовий позов, у якому передбачені чіткі юридичні підстави, які згодом будуть покладені в основу діяльності спеціальної парламентської комісії з питання імпічменту президента Януковича.

Якщо суд розглядатиме матеріали по суті, це тільки додасть нам правових підстав для проведення відповідної процедури. У тому випадку, якщо Вищий спеціалізований суд відмовить нам, ми звернемося до Європейського суду. А щоб звернутия до Європейського суду, ми маємо пройти усі інстанції в Україні.

ВВС Україна: Коли ви звертаєтеся до Вищого спецсуду, що саме ви хочете, аби він розглянув?

Арсеній Яценюк: Наші аргументи на користь того, що діяльність президента України є протиправною. І це, в принципі, є основним звинуваченням об'єднаної опозиції на адресу Віктора Януковича. І у нашому позові є дуже чітка і жорстка юридична аргументація.

ВВС Україна: Багато експертів вважає, що це такий собі передвиборчий трюк, розрахований на тих людей, які не є прихильниками Віктора Януковича. Але ж Верховна Рада вже другий десяток років не може ухвалити усіх необхідних законів для того, щоб процедуру імпічменту можна було провести: про імпічмент, про спеціальну слідчу комісію, про спеціального прокурора і так далі. І чи вдастся такі закони ухвалити новій Верховній Раді – велике питання. До того ж, їх має підписувати президент, тобто, той, кого ви звинувачуєте.

Арсеній Яценюк: Дозволю собі виправити вас, бо ваша інформація не відповідає дійсності. Верховна Рада двічі спромоглася ухвалити закон про спеціальну слідчу комісію і закон про імпічмент…

ВВС Україна:… які так і не набули чинності.

Арсеній Яценюк: Це сталося за президентства Леоніда Кучми і за президентства Віктора Ющенка. Я, як спікер парламенту, наполіг на ухваленні цього законопроекту і направив його на підпис президенту Ющенку. Але Віктор Ющенко його заветував.

Тому дійсно, для того, щоб закон набув чинності, нам треба у новій Верховній Раді мати 300 голосів, щоб подолати вето президента. Бо я чудово усвідомлюю, що чинний президент також ветуватиме такий закон. Але раніше чи пізніше, такий закон діятиме в Україні.

ВВС Україна: Не виключено, що 300 голосів потрібно буде і для внесення змін до Конституції у частині, що стосуватиметься не лише президента, але й депутатів парламенту, бо ви хочете передбачити механізм їх відкликання, і для статей, які стосуються Конституційного суду, який ви хочете ліквідувати. Звідки у новому парламенті візьметься 300 голосів?

Арсеній Яценюк: Для того, щоб вести дискусію про 300, треба завершити дискусію про 226. Нам потрібна, перш за все, демократична більшість у Верховній Раді, яка нараховуватиме не менше 226 мандатів.

Далі все залежатиме від дуже багатьох речей. Від політичної ситуації в країні. І залежатиме від того, чи вибори президента відбудуться у 2015-му році, чи раніше.

ВВС Україна: Ви гадаєте, що можуть виникнути юридичні підстави для проведення дострокових президентських виборів?

Арсеній Яценюк: Я вважаю, що сьогодні прогнозувати будь-що в українській політиці складно і неправильно. Прогнози часто-густо не справджуються. Хто міг спрогнозувати у 2004 році, що Віктор Янукович стане президентом? Або що він стане прем'єр-міністром у 2006-2007 роках за "помаранчевого" президента Віктора Ющенка? Тому я не прогнозист. Але я знаю, що робити, і я це робитиму.

"Ми - не агентство із працевлаштування у парламенті"

ВВС Україна: Відбувся з'їзд "Фронту змін", на якому ви і ваші однопартійці припинили членство у партії. Що відбуватиметься далі, приміром, 31 липня на з'їзді партії "Батьківщина", до якої ви маєте вступити?

Арсеній Яценюк: Нам треба було виконати технічні вимоги закону про вибори, оскільки блоки не можуть брати участь у виборах. Тому ми призупинили членство у партії.

Я вам скажу не про те, що відбуватиметься 31 липня, а те, що буде 29-го. Тільки 29 жовтня, на другий день після парламентських виборів. І про це треба думати.

Вважаю, що в Україні має бути створена єдина демократична партія. Як в американців є GOP (Grand Old Party, так коментатори називають Республіканську партію у США. - ВВС Україна), GDP – Great Democratic Party.

А щодо членства у "Фронті змін", то воно припинене до дня складення присяги депутата парламенту. Зараз формально я є лідером громадської організації "Фронт змін", і саме як члени громадської організації ми увійдемо до партійного списку "Батьківщини".

ВВС Україна: А далі ви відновите членство у "Фронті змін"?

Арсеній Яценюк: Абсолютно точно. Бо "Батьківщина" і "Фронт змін" мають стати засновниками нової демократичної партії.

ВВС Україна: В останні місяці було багато повідомлень від керівників обох партій, що ось-ось буде презентовано партійний список, узгоджений список мажоритарників. Оголосити про це ви обіцяли у квітні, травні, червні. Але так і не зрозуміло, чи вдалося об'єднаній опозиції узгодити кандидатів із іншими опозиційними силами – УДАРом Кличка, "Свободою" Тягнибока.

Арсеній Яценюк: Я змушений знову вас виправляти. Бо жодного разу не було сказано про квітень, травень чи червень. Дуже важливо правильно цитувати.

Проте ми першими оприлюднили своїх 52-х мажоритарних кандидатів. Це було зроблено два тижні тому. Ми перші оприлюднили мажоритарних кандидатів по Житомиру. Кожен тиждень ми оприлюднюємо імена десятків людей, які балотуватимуться у мажоритарних округах.

Але, звичайно, остаточна інформація пролунає на з'їзді "Батьківщини" 31 липня.

ВВС Україна: Незадоволених буде багато?

Арсеній Яценюк: Це абсолютно природньо. Але я не опікуюся незадоволеними, які незадоволені тим, що їм може не дістатися депутатський мандат. Ми не агентство з працевлаштування у Верховній Раді України.

ВВС Україна: Чи багато депутатів нинішнього парламенту від опозиції опиняться у списку "Батьківщини"?

Арсеній Яценюк: Я скажу вам лише про ту частину, яку пропонуватиме громадська організація "Фронт змін". Більше двох третин – це будуть нові люди.

Інша ситуація буде у "Батьківщині", і це природньо, оскільки це - старша за віком партія, вона має більший досвід роботи у Верховній Раді. Але щодо їхньої частини списку – це питання до них.

ВВС Україна: Які квоти отримали такі партії, як "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка, Народний рух, Європейська партія та інші?

Арсеній Яценюк: Ми не обговорювали квот. Проте, звичайно, ми опиралися на принцип справедливого розподілу, а саме, рейтинговий принцип. Але в основі все одно були люди, персонально кожна людина.

ВВС Україна: Лунало багато запевнень від лідерів двох опозиційних партій у тому, що у списках не буде людей, які дискредитували себе, які не пройдуть внутрішній "праймеріз". Навіть Юрій Луценко із СІЗО висловлювався з приводу того, кого не варто брати у список...

Арсеній Яценюк: Звісно, що українська політична система потребує нових людей. Тільки я би тут уточнив: не нових людей, а людей нової якості. Часто-густо в Україні нові люди у владі з'являються, але вони живуть за правилами, що у десятки разів гірші, ніж ті, за якими живуть "старі" люди. Тому нова якість – це номер один.

Друге – мені би дуже хотілося, щоб список складався тільки із святих. Але є невелика проблема: усі святі не з нами, вони в іншому світі.

Тому до кожного можна поставити якісь запитання. Бо якщо ти у політиці, до тебе завжди вони були і будуть. І ми шукаємо тих, хто буде здатен відповісти на будь-які питання виборця.

В опозиції складно бути. Набагато легше бути у владі. Поява "тушок" може бути пов'язана тільки з одним: страхом і грішми. А нам потрібні принципи і цінності. Ми саме таким чином формуємо список.