Виступ Арсенія Яценюка під час першої інвестиційної конференції Україна-США

Виступ Арсенія Яценюка під час першої інвестиційної конференції Україна-США

19:17, 13 липень 2015

Ми дуже цінуємо підтримку України з боку американського народу. Ми цінуємо ваші зусилля. Ми відчуваємо, що Уряд США, Парламент та Сенат США і американський народ підтримують український народ.

Ми стоїмо плече до плеча, аби зробити цей світ дійсно вільним. Ми боремося за наші права, наші свободи, за краще майбутнє українського і американського народів. І без сумніву, ми досягнемо успіху.

Яка мета кожного уряду? Адже ви вже досягли своїх цілей. Ваш економічний порядок денний вражаючий. Ви зробили чудову роботу в США, тож ми бачимо чудовий досвід. Мета українського Уряду – зробити український народ щасливим, зробити світлішим його майбутнє, і зробити Україну процвітаючою державою.

Як ми можемо цього досягнути? Ви добре знаєте, що перед нами постали неймовірні труднощі. Але найцінніше, що має Україна, - так само, як і США – це нація, народ, який бореться і який ніколи не здається. Ми ніколи не здамося.

Річ не лише у тому, щоб зробити українську армію дієздатною і сильною. Ми усвідомлюємо, що аби зупинити російську агресію ми повинні мати дієздатну і дуже сильну армію. Проте з іншого боку – нам треба мати дуже сильну економіку. Аби повернути українцям роботу, збільшити заробітні платні, і мати американські інвестицію в українську економіку. Це мета нашого форуму.

Тож, будь ласка, американські інвестори, заходьте. Ми раді бачити вас в Україні.

Ми маємо дуже великий потенціал. Ви бачили це на відео. І ще одна цінність, яка є в Україні – це нове покоління. Дозвольте назву це покоління «поколінням І»: Intellectual, Independent, Internet-dependent (Інтелектуальні, незалежні, інтернет-залежні).

Ця цінність точно запустить економічне зростання в Україні.

Зупинюся на основних сферах нашої майбутньої співпраці. Перша – сільське господарство, друга – енергетика, третя – інфраструктура, четверте – ми закликаємо американський бізнес взяти участь у процесі широкомасштабної приватизації українських державних підприємств.

Аби змінити державний сектор, нам потрібно мати дуже сильний і сучасний приватний сектор. Нам потрібен ваш досвід, ваші технології, ваші люди, які зможуть допомогти українській економіці стати більш привабливою, українським підприємствам – більш конкурентними, здатними створити робочі місця.

Ми як Уряд зацікавлені отримати більше надходжень, а ви як представники бізнесу – отримати більші прибутки. У нас співпадають інтереси, і ми досягнемо успіху в цьому.

Який наш короткотерміновий порядок денний. Ви знаєте, що ми разом із МВФ, Світовим банком та іншими міжнародними контрибуторами намагаємося покращити українську економіку і стабілізувати бюджетний сектор.

Хочу дуже чітко сказати – ми об’єднані з Президентом України в тому, аби забезпечити все те, що ми обіцяли народу України. Ми об’єднані в тому, аби в Парламенті були ухвалені всі, часом болючі, складні, але необхідні закони. Ми єдині в тому, аби зробити Україну кращою і сильнішою.

Я рідко кажу дякую. Але на цей раз дозвольте сказати – дякую, мої колеги-члени Уряду, за все, що ви робите для України. Ви робите чудову роботу.

Очікую, що цього тижня Парламент ухвалить низку законів, які необхідні для підтримки економічних реформ в Україні.

Ми переконані, що досягнемо успіху в процесі реструктуризації боргу. Це надзвичайно важливо. Ми закликаємо наших кредиторів до співпраці. Це шлях, як підтримати народ і зробити Україну реальною історією успіху.

Закликаємо наших кредиторів прийняти пропозиції, які зробив Уряд України, і досягти компромісу.

Щодо приватизації. Знаєте, що таке політика. Часом приватизація буває дуже заполітизована. Але моя позиція, і позиція Уряду та Президента – нам потрібно розпочати широкомасштабну приватизацію. Уряд вже ухвалив низку рішень, які дозволили приватизацію енергетичних компаній. «Центренерго», який має найбільші енергогенеруючі заводи в Україні, низка хімічних заводів та кілька операторів електромереж будуть приватизовані на повністю прозорій і конкурентній основі.

Тож розгляньте ідею інвестувати в Україну та взяти участь у приватизації.

Порядок денний із дерегуляції та боротьби з корупцією. Треба чесно сказати, що нелегко викорінити корупцію. Адже корупція має дуже глибоке коріння. Але ми віддані справі подолання корупції в Україні – і на найвищому рівні, і побутової.

На цьому шляху ми маємо певний прогрес. Парламент ухвалив закони, якими створюється Антикорупційне бюро, Генеральна прокуратура стає більш незалежною. Під час засідання Уряду ми арештували двох високопосадовців – голову ДСНС і його першого заступника.

Парламент позбавив недоторканності низку депутатів і навіть суддів.

Адже будуть потрібні надзвичайні зусилля – і державного, і приватного сектора, Уряду і бізнесу, - щоб викорінити корупцію у всіх сферах, в тому числі податковій та решті забюрократизованих органів, які досі існують в Україні.

Щодо дерегуляції – профільні Міністри роблять усе можливе, щоб ліквідувати низку регуляторних функцій, які більшенагадують радянську спадщину, ніж сучасні методи управління економікою.

Нам потрібно впровадити сучасні стандарти США та ЄС в український Уряд, аби зробити Україну більш привабливою і просто більш зрозумілою для бізнесу США та щоб зробити усі правила подібними до правил у вільних економіках та у вільному світі.

На завершення. Це перший форум. Пані Секретар сказала сьогодні чудову фразу – це перший форум, а значить у нас точно буде другий. Тож хай у нас буде другий форум і реальні результати. Дякую. Давайте разом робити бізнес і робити наші країни процвітаючими та успішними.