Інтерв’ю Арсенія Яценюка Latvijas Avīze

Інтерв’ю Арсенія Яценюка Latvijas Avīze

19:39, 11 листопад 2015 | www.la.lv

«Наша армія захищає Європейський Союз, у тому числі Латвію», наголосив в інтерв'ю “LA” прем'єр-міністр  України Арсеній Яценюк. Із зазначеного ним ( в інтерв’ю ) слідує, що Україна не лише в плані цінностей, але й фізично витісняє"русский мир" - на кордоні з Росією реалізується сучасний проект «Європейський вал».

- Коли ви посіли посаду прем’єр-міністра України, ви свою і міністрів місію характеризували так: бути «камікадзе». Як ситуація змінилася за ці роки?

- Коли 20 місяців тому я складав присягу, тобачив, що моє завдання полягає у тому, щоб очистити наш дім і навести в ньому порядок. Попередня влада залишила в Державному казначействі України тільки 10 000 євро, валютні резерви нараховувалип'ять мільярдів доларів, у підземних сховищах газу у нас було дев'ять мільйонів кубічних метрів газу, були проблеми з виплатою заробітної плати, а також нефункціональний державний апарат. У той час Росія розпочала незаконну анексію Криму, а пізніше російські сили почали вторгнення в Луганську і Донецьку області. Перед Урядом постало завдання реалізуватидуже суворі й болючі реформи, які насправді мали бути запровадженні ще 20 років тому. Зараз на рахунках Державного казначейства України п'ять мільярдів доларів, 13 мільярдів доларів у валютних резервах,  також у підземних сховищахзнаходиться понад 17 млрд кубічних метрів газу. Ми здійснюємо дуже складну енергетичну реформу, тому уряд і не користується популярністю. Зокрема, рахунки за газ збільшилися на 500 відсотків. Ми змогли провести троє виборів– парламентські,президентські, нещодавно були проведені місцеві вибори. Це було, як неможлива місія, але тепер це стало можливим. Тим не менш, у даний час уряд як і раніше є «місією».

- Яке ваше бачення здатності нинішньої української армії?

- 20 місяців тому ми мали 5 000 одиницьповністю боєздатних і в якісному планісильних воїнів. Тепер ми по-новому створили армію, в якій 250000 солдатів, також  в Національній гвардії України ще є50 000 національних гвардійців. На національну безпеку і охорону ми витрачаємо п'ять відсотків національного валового внутрішнього продукту. Наша армія єдина в Європі, що бореться проти Росії, зупиняючи її від подальшої агресії в Європу. Наша армія отримує від американських і канадських друзівдопомогу. Для Україні є доступними п'ятьцільових фондів НАТО, зокрема, для поліпшення військового постачання. Наша армія захищає Європейський Союз, країни-члени ЄС, зокрема і Латвію. ЗгадайтеБудапешт 1956 року і Прагу 1968 року, колитуди втрутилася радянська армія. Тодірадянські солдати базувалися чи не в кожній з країн Східної Європи. Путін хочепідкорити і відродити радянську імперію.Тим часом українська армія охороняє мир і стабільність в Європі.

- Часто висловлюються припущення, що Балтійські держави можуть стати наступними після України. Такий сценарій висловило також британське видання “The Economist”...

- НАТО здійснює вірні кроки. Американці до країн Балтії надіслали не тількивійськовослужбовців, але військову техніку, щоб засвідчити свою солідарність. Це бувчіткий сигнал Росії, що НАТО повністю виконає вимоги 5 статті Північноатлантичного договору, якщо виникне така необхідність.

- Які людські і матеріальні наслідки російської агресії?

- Найбільші втрати, які не можуть бути виміряні в грошах, це життя наших солдат ігромадського населення. Економічно ми втратили 20 відсотків свого державного потенціалу, частину Луганської і Донецькоїобластей. Ціна занадто висока. Ми підрахували втрати і подали позов проти Росії в Європейський суд з прав людини та інші міжнародні судові інстанції. Ми розпочали інші правові процедури, зокрема такі як антитерористичний вимір. Ми використовуватимемо усі правові засоби, щоб Росія постала перед судом. Такожукраїнські компанії та організації надали різні вимоги до Росії.

- Чи ви вважаєте, що Путін є військовим злочинцем?

- Те, що Росія зробила в Україні є міжнародним злочином. Росія захопила землю незалежної держави, незаконноанексувавши Крим, послала свої війська іприхильників у східну Україну і почала здійснювати справжню агресію. Це явні порушення міжнародного права. Так, єфінансові втрати, але  Росія за ці дії повинна відповідати шляхом кримінальної відповідальності.

- Наскільки реально повернути Крим?

- Це складне питання. Я вважаю, що прийде час, коли усіма політичними і правовими засобами ми зможемо повернути Крим.

- Ви були міністром економіки АР Крим на початку 2000 років. Як ви дивитеся на Крим тоді і зараз?

- У мене досі у Криму дуже багато друзів. Ті,хто підтримував анексію Криму, заразотримали холодний душ. Після анексіїприйшов зовсім інший світ, в якому люди мають зовсім інші цінності. Багатьомподобається в Україні доступність вільного ідемократичного способу життя, але тепер вони стикаються з іншим режимом, якийактивно використовує спецслужби і спецагентів, основні свободи і права не дотримуються.  З кримськотатарського питання у нас є особливий уповноважений і департамент у підпорядкуванні уряду. Віндіє як посередник кримських татар, якізараз перебувають в Україні і тих, хтозалишився в Криму.

- Як ви оцінюєте, так зване, «переключення» Путіна на Сирійську кампанію?

- Путін – це виклик для усього вільного світу. Він дуже цинічний, небезпечний і діє негуманно. Його мета - відвернути увагу глобальних гравців від України і зосередитися її Сирії. Це спроба показати на міжнародній арені, що без Росії не може бути вирішена Сирійська проблема,  крім того він підтримує Башара аль-Асада. Бойові операції Путіна в Сирії створили серйозні проблеми для ЄС, тому що вони впливаютьна людей в Сирії, які вирішили стати біженцями, і це створює додаткову напруженість для ЄС. Це спробадестабілізувати світовий порядок. ЄС іусьому вільному світові слід об'єднатися іпротистояти  цьому виклику.

- Як Україна має намір облаштувати кордон з Росією?

- Ми вже реалізовуємо проект "Європейськийвал". Раніше українсько-російський кордон не був облаштований - його було легко в будь-якому місці нелегальноо перетнути. За винятком прикордонних пунктів пропускуне були побудовані інженерно-технічніспоруди. Ми вже побудували кілька сот  кілометрів, які пролягають в регіонах України, щознаходяться під контролем уряду України."Європейський вал" є проектом, на реалізацію якого потрібно чотири роки. Це забезпечить нам можливість контролюватикордон, запобігти постачанню зброї з Росії та надсиланню терористів, а також вжити заходів проти торгівлі людьми. Коли з Луганської та Донецької областей будутьвиведені російські війська, ми також і там зміцнимо кордон.

- У російських ЗМІ лунали твердження, що ви в молодості воювали в Чечні на боці борцівза свободу Чечні. Що ви можете сказати проці твердження?

- З одного боку такі повідомлення повністю ідіотські. З іншого боку можу пояснитикоріння цього міфу.  Установи російської влади базують свої твердження на показаннях, одержаних в результаті тортур громадян України, які сказали, що Яценюк брав участь учеченській війні. Показання, отримані за допомогою тортур, не мають юридичнихпідстав. Це є частиною  стратегічних комунікацій Росії, яка займається обманом ібрехнею. Інформаційну війну Росія спрямовує не тільки проти України, але й проти вашої країні.

- В нещодавніх виборах в органи місцевого самоврядування в Україні в окремих великих містах до влади пришли представники проросійських і проолігархічних партій. Як ви діятимете у цій ситуації?

- Коаліційні партій в місцевих виборах отрималидві третини успіху. У суспільстві не популярні введені нами засоби жорсткої економії іпідвищення цін на комунальні послуги.Опозиційні сили мають суттєве представництво, ми це братимемо до уваги, і це те, як працює демократія.