10 хвилин із Прем'єр-міністром України

10 хвилин із Прем'єр-міністром України

18:57, 05 липень 2015

Вітаю, дорогі українці!

Маю за велику приємність знову з вами поспілкуватися. І дякую, що дивитеся.

Ми домовлялися, що цього разу поговоримо про енергоефективність, і обов’язково це зробимо. Але на цьому тижні пройшла не просто непересічна, а дуже значна подія в нашому з вами житті. Парламент нарешті після довгих місяців боротьби прийняв ключовий закон для безпеки українських громадян, для безпеки кожного з вас – це Закон «Про Національну поліцію». Нарешті ми позбавилися нашого радянського минулого, і тепер в Україні буде наша українська національна поліція.

І хотів би саме поговорити про те, що зміниться в житті кожного з нас, і яким чином нові українські поліцейські будуть забезпечувати вашу безпеку, ваш спокій, ваших родин і наших дітей.

Важливо поміняти не тільки назву. Саме основне – це змінити зміст і відношення. І от сьогодні, коли ми представляли нову українську поліцію в місті Києві, я побачив, наскільки вони всі красиві. Але справа не в зовнішній формі, а справа в тому, хто вони і які вони. У них дуже світлі очі, у них гарячі серця і в них є велике бажання – бажання служити кожному з вас, бажання захищати нашу країну, бажання допомогти кожному з вас, і щоби кожна українська родина мала відчуття безпеки. Щоб ви не боялися випускати своїх дітей на вулицю. Щоб ви знали, що коли ви підійдете до українського поліцейського, він допоможе, він захистить і він є вашим другом.

Цим молодим людям потрібна також ваша допомога. Вони стали на дуже складний шлях – на шлях боротьби з організованою злочинністю і на шлях захисту кожної людини в країні. І вони потребують шани, допомоги і відношення до кожної цієї молодої людини, яка стала українським поліцейським.

От я вам оповім декілька історій, реальних життєвих історій про тих нових поліцейських, з якими мав можливість і щастя зустрічатися.

Галина з Кіровоградщини. Вона, до речі, буде керувати цілою ротою, це 40 поліцейських, і патрулювати центральний район міста Києва. Вона працювала раніше в органах прокуратури, в органах міліції. Абсолютно молода людина. Як вона сама себе назвала, «я була «білою вороною», але я завжди робила те, що вважала необхідне для громадян країни, і ніколи не йшла на угоду з власною совістю». Вона говорила дуже прості, але правильні речі. Вона сказала: «Якщо ми хочемо змін, то ми повинні в першу чергу мінятися самі». Вона відчуває свою відповідальність перед тими 40 поліцейськими, якими вона буде керувати, і свою відповідальність перед громадянами країни, які дуже сподіваються на те, що в країні дійсно прийшли реальні зміни.

Друга життєва історія – її колега, простий патрульний Віталій з Ніжина Чернігівської області. Він був мобілізований і рік боровся за нашу незалежність і свободу в зоні антитерористичної операції. Він сам собі сказав: «Я буду боротися за безпеку і свободу українських громадян, що б мені це не коштувало».

І ці люди заслуговують на дуже велику повагу.

Зміни в країні – це не тільки нове відношення українських поліцейських до громадян держави, це не тільки служіння поліцейськими на благо народу України, але це і зворотній зв'язок. Це означає, що ми всі виконуємо закон. Це означає, що ми поважаємо права один одного. Це означає, що ми поважаємо не просто форму, а гідність українського поліцейського. Тому що він став на захист країни і він став на захист кожного з вас.

Ми розпочали з міста Києва. Майже 30 тисяч українських дівчат і хлопців подали заявку на те, щоб служити в новій українській поліції в Києві. Відібрали тільки 2 тисячі. 2 тисячі молодих хлопців і дівчат, які вийдуть на патрулювання міста Києва. І це тільки перший етап. Вони пройшли найкраще тренування, в тому числі фахівцями зі Сполучених Штатів Америки і з Канади.

Далі ми підемо по великим містам: Одеса, Харків, Дніпропетровськ. Але ми дійдемо до кожного селища і села. Нові українські поліцейські отримали не тільки нові знання, не тільки нове тренування – вони отримали взагалі нову культуру спілкування з громадянами країни. Окрім цього, мінімальна заробітна плата – 8 тисяч гривень, нова уніформа, чудові автомобілі, масу різних технічних засобів. Наприклад, як такий –відеореєстратор, який буде фіксувати все спілкування українського поліцейського з будь-яким громадянином країни. І дуже легко буде довести, хто правий, а хто ні. Але справа не в технічних засобах. Справа в тому, як ми відносимося один до одного і як ми будемо поважати і виконувати закон.

Ми йдемо далі в реформуванні правоохоронної системи. Всі спеціальні підрозділи колишньої міліції зі звірячими назвами, які розганяли Майдан, ліквідуються. В Україні створюється Корпус оперативно-раптової дії, який буде боротися з організованою злочинністю. Бійці АТО, наші герої, які захищали і захищають Україну, повинні стати основою нової системи безпеки в країні. Вступайте, будь ласка, до Корпусу оперативно-раптової дії. Нам потрібен ваш досвід, ваша сила і ваша воля.

Але чи достатньо того, щоби тільки поміняти поліцію, і в країні наступила справедливість? Навряд чи. Мова йде взагалі про новий суспільний договір. І про нове відношення між громадянами і державою, між українською поліцією і тим громадянином, який потребує безпеки і захисту. Це означає, що український поліцейський служить виключно закону. Це означає, що він не боїться ні Президента, ні Прем'єра, ні народного депутата, у якого є посвідчення. Це означає, що в нього є тільки одна цінність – право, справедливість і закон.

Але цей суспільний договір потребує іншої сторони – нашої з вами. Це так само означає, що кожен громадянин країни виконує і поважає закон. Ми не порушуємо правила дорожнього руху. Ми не пропонуємо хабарі новій українській поліції. Ми самі не провокуємо корупцію в новій якісній українській правоохоронній системі. Ми міняємо цю систему. І тоді в країні буде справедливість.

Звичайно, що поліція – це перший крок. А далі повинна бути така сама справедливість в судах, прокуратурі, податковій, митниці – в цілій системі, що, на жаль, далі залишилася заскорузлою і корумпованою. І крок за кроком ми її повинні разом спільно змінювати. Це спільне завдання всієї країни. Ми хочемо нову країну, і кожен повинен прикласти зусилля для того, щоби така нова країна відбулася.

Хочу звернутися до нових українських поліцейських. Дуже велика відповідальність на ваших плечах. Від вас багато очікують, і ви повинні зреалізувати все, чого чекають українські громадяни. А вони чекають безпеки на вулиці, вони чекають поваги. Вони чекають справедливості. І ви можете це зробити. Ми разом можемо це зробити.

Звертаюсь до родин нових українських поліцейських. У вас чудові діти, і ми на них дуже сподіваємось. Пишайтесь ними.

Дякую за сьогоднішнє спілкування. І до наступних зустрічей.