Зниження зарплати депутатам у 2014 році - це політика порятунку держави, яка виконала своє завдання

Зниження зарплати депутатам у 2014 році - це політика порятунку держави, яка виконала своє завдання

11:59, 10 листопад 2020

 

Екс-прем’єр-міністр України, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк відповів на закиди одного з видань: «Називати популізмом рішення про зменшення зарплати нардепам у 2014-му - це і є справжній популізм».

У своєму Facebook він написав: «Так, у 2014 році я, як прем'єр-міністр, зменшив народним депутатам зарплату до 6 тисяч гривень. У сьогоднішній публікації на «Українській правді» автори Соня Лукашова та Ольга Кириленко таке моє рішення назвали популістичним. Давати таку оцінку рішенню уряду, який прийняв країну зі 108 тисячами гривень на Казначейському рахунку, це і є справжній популізм».

Він нагадав, що в той час країна була без фінансів, без армії, з окупованими територіями, під атакою російських військ: «Люди добровільно віддають на армію  останнє, а солдати за власні кошти купують бронежилети і каски».

«Так, прем'єр не літав тоді чартерами, бо вважав це безчесним у цих умовах, - може, це також популізм?  Так, я прийняв  постанову номер 100 про жорстку бюджетну економію. І вже в 2015 році були підвищені зарплати вчителям, лікарям, рятувальникам, військовим та іншим службовцям», - нагадав Арсеній Яценюк.

«Це була політика порятунку держави, і вона виконала своє завдання. Бо я залишив 90 млрд гривень на рахунках і зменшив борги держави з 73 до 67 млрд доларів. Початок війни і окупація Криму та Донбасу зумовили різке падіння ВВП країни до мінус 16%. На початку 2016 року ми вивели темпи зростання економіки у плюсові показники», - наголосив екс-прем’єр, зазначивши, що оцінку його рішень дали світові лідери і міжнародні фінансові інститути.