Банківська система України перетворилася на механізм кредитування дефіциту бюджету

Банківська система України перетворилася на механізм кредитування дефіциту бюджету

23:49, 13 квітень 2021

За відсутності кредитів МВФ у влади немає іншого механізму, як далі «пилососити» гроші в людей через комерційні банки і накопичувати борги, - наголосив Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Час Голованова» на «Україні 24».

«Зараз вся банківська система України перетворилася на механізм кредитування дефіциту державного бюджету», - наголосив він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що основна функція комерційних банків - кредитувати економіку: «Для того, щоб розвивалася національна економіка, треба давати кредит не під 10% річних, а під 2-3%».

«До чого сьогодні звелася історія? Люди несуть гроші на депозит, банки беруть долар під 2%, а потім віддають цей самий долар під 4% для фінансування дірки в державному бюджеті України. І мова йде просто про неймовірні видатки зараз державного бюджету, які не забезпечені доходами, а які просто ідуть через збільшення кредитів, кредитів і кредитів. Тобто, банківська система – це пилосос. Зібрали гроші в людей і віддали їх у державний бюджет», - пояснив він.

За відсутності кредитів МВФ, наголосив Арсеній Яценюк, у влади немає іншого механізму, як далі «пилососити» ці гроші і накопичувати борги.

Він нагадав, що з 2019 року накопичено близько 12 мільярдів доларів боргів - загалом до 91 мільярда: «Тобто, це дуже значні суми, які нам треба потім віддавати, і їх треба обслуговувати». Водночас Арсеній Яценюк зазначив, що за час його перебування на посаді прем’єра уряд зменшив борги на 6 мільярдів доларів.

Лідер «Народного фронту» підкреслив, що МВФ дає кредит під 1%, а всі інші кредити у нас - під 8%. Проте для отримання коштів МВФ владі «треба провести всю програму реформ»: «І це об’єктивно необхідно не їм (МВФ), це треба для України».

Водночас він нагадав, що зараз Міжнародний валютний фонд розглядає питання збільшення можливостей для країн отримати безпроцентні гроші без спеціальної програми. Якщо МВФ прийме це рішення, то Україна зможе отримати близько 2,8 мільярда доларів.

Арсеній Яценюк підкреслив, що західні країни повинні робити те, що робилося в 2014-2016 адміністрацією США, коли віце-президентом був Байден: «Тоді США виписали 3 мільярди доларів кредитних гарантій для України. Україні сьогодні підтримка повинна бути забезпечена, в тому числі і фінансова. І я сподіваюся, що президент і вся його адміністрація буде працювати і в цьому напрямку з нашими західними друзями».

Відповідаючи на запитання стосовно останніх кроків влади в боротьбі з контрабандою, Арсеній Яценюк зазначив, що «поділяє тривогу президента», та водночас не поділяє засобів, якими діє президент: «Ввести санкції проти контрабандистів? Ну, давайте введемо санкції. Потім введемо санкції проти корупціонерів. Потім введемо санкції проти тих, хто порушує правила дорожнього руху. Потім ще введемо десятки санкцій. Це абсурд. Так державою не керують».

«Боротьба з контрабандою вирішується системно. І це зараз проблема української влади. Вони хочуть на складні проблеми знаходити найбільш прості рішення. Так не буває», - додав лідер «Народного фронту».