Якщо людство не зробить висновки з Чорнобильської трагедії, жахливе колесо історії знову може почати крутитися

Якщо людство не зробить висновки з Чорнобильської трагедії, жахливе колесо історії знову може почати крутитися

10:03, 26 квітень 2021

Висновки з минулого показують, що людина, її життя і здоров’я – це найвища цінність, і саме за це кожен з нас повинен боротися, - наголосив Арсеній Яценюк, голова Київського Безпекового Форуму, прем’єр-міністр України 2014-2016 років під час онлайн дискусії КБФ, присвяченій 35-тій річниці Чорнобильської катастрофи.

Арсеній Яценюк включився в дискусію із Прип’яті біля відомого оглядового колеса. 35 років тому тут вирувало життя, підкреслив він: «Але тут історія зупинилася. Це історія трагедії, драми, втрати людських життів, це історія диктаторського режиму, який брехав своєму народу. Але це й історія героїзму. Героїзм не зупиниш нічим».

Зараз, після 35 років, нам треба зробити висновки, наголосив Арсеній Яценюк: «Якщо людство не зробить висновки з трагедії на Чорнобильській станції, то це жахливе колесо історії знову може почати крутитися. З тими ж драмами і з тими ж трагедіями».

«Зараз ми стоїмо перед новими викликами. Викликами пандемії, техногенних катастроф, воєн, агресій. І так само нам потрібен героїзм у боротьбі за життя людини. Висновки з минулого змушують нас усвідомити, що людина, її життя і здоров’я – це найвища цінність, і саме за це кожен з нас повинен боротися», - наголосив він.

«Висновки з минулого кажуть, що людина заслуговує на чисте довкілля, чисту воду, на чисте життя. Вона заслуговує на владу з чистими помислами та діями. Висновки з минулого кажуть про те, що диктаторські режими зневажають своїх громадян», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Після Чорнобильської катастрофи, нагадав він, увесь світ знав, що в Україні, яка тоді була ще в Радянському Союзі, трагедія. У той же час радянський режим, спадкоємцями якого є сьогоднішня Росія, «мовчав, замовчував, брехав»: «Їм було все одно, скільки людських життів буде втрачено». 

«Сотні тисяч людей з Прип’яті покинули свої домівки. Тисячі людей померли. Десятки тисяч людей захворіли. І героїзм тих, хто боровся за їхнє життя, заслуговує на найвищу повагу», - сказав голова КБФ. 

Арсеній Яценюк наголосив, що для України зараз важливо усвідомити необхідність безпечної енергетики: «Потрібно усвідомити, що нам потрібне безпечне довкілля. Фонди, які фінансує держава, повинні іти конкретно на боротьбу проти ковіду, на боротьбу з пандеміями, на чисту екологію, якісну медицину і найкращу українську науку. Це повинна бути гідна відповідь на те, яким чином Україна і людство будуть боротися з новими пандеміями, новими техногенними катастрофами і новими викликами для людства».

«І нам потрібна чесна, достойна, прозора і ефективна влада, яка буде захищати своїх громадян», - додав він.

Арсеній Яценюк повідомив, що у Прип’яті мав можливість зустрітися з ліквідаторами аварії на ЧАЕС: «У їхній особі хочу подякувати всім ліквідаторам, які 35 років тому стали на захист життя людей».

Він також подякував усім військовослужбовцям, які сьогодні стоять на захисті України і кожного українця, а також українським медикам, які сьогодні на захисті життя українців від жахливої пандемії.

Напередодні Великодня, свята відродження, Арсеній Яценюк підкреслив: «Україна так само відроджується. Усе в наших силах».

Онлайн дискусія КБФ «Чорнобиль. 35 років» - розмова, ініційована Києвом. Це діалог про глобальний вимір найбільшої техногенної катастрофи в історії людства, її духовні, гуманітарні і безпекові наслідки та травми. У рамках дискусії до громадськості звернулися, зокрема, Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій; білоруська письменниця і громадська діячка, Нобелівська лауреатка 2015 року Світлана Алексієвич; лідерка білоруської опозиції і визнана у світі переможець на виборах Президента Білорусі у 2020 році Світлана Ціхановська; український та американський історик, Директор Українського Наукового Інституту Гарвардського університету Проф. Сергій Плохій; Міністр екології України у 2016-19 роках Остап Семерак; Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс; Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччини в Україні Анка Фельдгузен; в.о. заступника Глави Місії Сполучених Штатів в Україні Джозеф Пеннінгтон; дипломат і громадський діяч, Директор Київського Безпекового форуму Данило Лубківський.

Київський Безпековий Форум – головний міжнародний форум України з проблем війни і миру, української та глобальної безпеки, заснований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» у 2007 році.