Щодо отримання ПДЧ треба діяти так само, як із безвізом

Щодо отримання ПДЧ треба діяти так само, як із безвізом

09:53, 19 червень 2021

Інтеграція в НАТО - це двостороння дорога. Україна має зробити свою частину роботи і стукати в двері вже з аргументацією. Ми тоді вправі вимагати і добитися свого, - наголосив Прем’єр-міністр України 2014-2016 років, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк у програмі «Велика п’ятниця» на телеканалі «Україна 24».

Арсеній Яценюк наголосив, що йому б хотілося більшої чіткості в питанні інтеграції України до НАТО: «Більш того, мені би хотілося, щоби План дій щодо членства в НАТО вже був підписаний. Але тільки для того, щоб він був підписаний, треба не критикувати наших західних партнерів і розповідати їм про те, як вони повинні себе поводити. А треба викликати власний уряд, власний парламент, власне Міністерство оборони, Генеральний штаб, всю бюрократичну машину і сказати: у нас є річна цільова програма, і в рамках цієї річної цільової програми ми повинні зробити все для того, щоб Україна відповідала критеріям НАТО».

Альянс – це не просто воєнний блок, підкреслив Арсеній Яценюк: «НАТО – це союз успішних, сильних демократичних країн. І коли ми кажемо про План дій щодо членства в НАТО, які реформи потрібні для України, - це не тільки військова реформа. Це і верховенство права, справедливі і чесні суди, відсутність корупції. Президент Сполучених Штатів на прес-конференції за результатами саміту НАТО заявляє про те, що взагалі-то в Україні корупція. Там проблеми, щоби вибори не крали. Щоб не було такого, як було на 87-му окрузі, коли Верховний суд приймає одне рішення, а ЦВК – інше. Тобто ключове зараз для України – це робити успішну Україну і проводити ті реформи, які відповідають стандартам політичного і економічного життя в країнах-членах НАТО».

«Ця дорога двостороння. Ми повинні зробити свою роботу в Україні, щоб не було можливості сказати: «ми хотіли Україну взяти до НАТО, але вони знову щось не виконали», - підкреслив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що зараз треба діяти так, як діяла країна щодо безвізового режиму. Історія щодо безвізу почалася ще в 2007 році, нагадав лідер «Народного фронту», коли був підписаний перший протокол під час його перебування на посаді міністра закордонних справ: «І от я як голова уряду виконав 144 конкретних пункти, які треба було виконати, щоб Україна отримала безвізовий режим, і в кінці 2015 року заявив разом із єврокомісаром в Брюсселі: все, ми це виконали. Далі ми вже очікували тільки політичне рішення. І політичне рішення – воно настало».

«Так само буде і з НАТО. Виконуємо свою частину роботи, а потім добиваємося політичного рішення», - додав він.

Арсеній Яценюк також назвав міфом тезу про те, що Україну не приймуть в НАТО через конфлікт з РФ: «У нас конфлікт з Росією по вині Росії. Нас приймуть в НАТО, якщо ми виконаємо всю домашню роботу. Нам треба прибрати навіть згадку слова корупція, для того щоби не давати можливості шукати причину, чому нас туди не брати. Вирішити всі проблеми, які стосуються судочинства, закупівель в державних компаніях Укроборонпрому, асиміляції українських військових стандартів і стандартів НАТО. Тобто, це технічна складна робота. І далі, проробивши цю роботу, стукати в двері. Стукати в двері вже з аргументацією. Ми тоді сильні. Ми тоді вправі вимагати і добитися свого».