«Європа пізно змінила думку щодо Путіна» - Арсеній Яценюк для Adnkronos

«Європа пізно змінила думку щодо Путіна» - Арсеній Яценюк для Adnkronos

13:02, 14 квітень 2022

Європа пізно змінила думку щодо політики Путіна. І це пізнє розуміння має велику ціну, яку сьогодні платять Україна і українці. Про це заявив в екслюзивному інтерв’ю для італійського агентства Adnkronos Арсеній Яценюк, Прем’єр-міністр України в 2014-2016 роках.

Арсеній Яценюк навів приклад колишнього прем’єра Італії Берлусконі, “який був близьким другом Путіна, і про це знав весь світ”: “Він зробив Італію другом як Путіна, так і Росії, вівши державну політику зближення з РФ”.

“Теж саме сталося і з іншими країнами Європейського Союзу, такими, наприклад, як Німеччина і Франція”, - додав він.

Із 24 лютого європейські країни змінили свою політику, і «друг Путіна Берлусконі також засудив Путіна», - сказав Арсеній Яценюк: “Я вже не кажу про «вашого нового голову уряду Маріо Драгі, який зараз робить правильні кроки, щоб звільнити Італію від залежності від російського газу”.

“Але це пізнє розуміння має велику ціну, яку сьогодні платять Україна і українці. Якби Україна у 2008 році отримала План дій щодо членства в НАТО, то війни сьогодні не було б», - наполягає колишній голова уряду України”, - наголосив він 

Він нагадав, що у 2008 році саме Німеччина і Франція заблокували рішення щодо надання Україні ПДЧ: “Їхнє пояснення було таким, що не потрібно дратувати Росію. Але Росія прочитала це зовсім по-іншому - що Захід слабкий, і Путін може робити все, що йому захочеться, тому що від Заходу реакції не буде. І тому він напав на Грузію і на Україну”.

Захід тоді не усвідомив, що «Путін не грає за правилами, Путін грає із правилами», додав Арсеній Яценюк.

“В НАТО сьогодні зрозуміли, що безпеки в країнах-членах Альянсу не буде, доки не буде безпеки в Україні”, - наголосив він. Арсеній Яценюк зазначив, що країна має відповідати критеріям, необхідним для вступу до Альянсу, водночас та наголосив: «У нинішній ситуації рішення має бути не формально юридичним про відповідність до 100 чи 200 критеріям, а геополітичним і моральним. І одне, і інше говорить на користь необхідності прийняття України до НАТО і до ЄС”.