Опозиція готова взяти на себе відповідальність за справи в Україні за певних умов, – Арсеній Яценюк у Мюнхені

Опозиція готова взяти на себе відповідальність за справи в Україні за певних умов, – Арсеній Яценюк у Мюнхені

18:23, 01 лютий 2014

Голова Політради ВО «Батьківщина» Арсеній Яценюк розповів журналістам план врегулювання соціально-політичної кризи, який українська опозиція обговорює з західними партнерами у Мюнхені в рамках 50-ї Мюнхенської безпекової конференції. Про це він повідомив після зустрічі з Державним секретарем США Джоном Керрі та високопосадовцями ЄС.

Перший пункт, за його словами – це зупинка насильства, яке є в Україні: «Друге – звільнення заручників, яких взяла сьогоднішня українська влада. Третє – розслідування фактів викрадення, побиття, тортур і вбивства українців».

«Для цього ми прийняли пропозицію Генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда щодо створення незалежної комісії за участі опозиції, влади і одного представника Генерального секретаря, яким буде колишній голова ЄСПЛ», - наголосив він.

Арсеній Яценюк також зазначив, що для виконання цих пунктів є пропозиція «щодо створення додаткової комісії, де представники ООН брали б участь як спостерігачі»: «Ми ні в якому випадку не відкидаємо таку пропозицію, і така комісія може бути створена, якщо українська влада готова до того, щоб звільнити українців, припинити тортури і насильство».

Четвертий пункт, за словами Арсенія Яценюка, - це проведення конституційної реформи, «а саме - негайне повернення до того, що Україна буде парламентсько-президентською республікою зі зменшенням повноважень чинного президента».

Арсеній Яценюк повідомив, що на зустрічі опозиції з західними партнерами піднімається також питання економічного пакету: «У тому випадку, якщо буде проведена конституційна реформа, Україна зможе отримати економічний пакет не для уряду Януковича, а для української держави, якщо українська опозиція отримає всю повноту відповідальності за справи в країні».

«Ми не беремо участі в торгах за посаду прем’єр-міністра, і не потрібно купувати опозицію посадою. Якщо мова іде про те, що треба врятувати країну і цей уряд не здатний це робити, то ми готові це робити, але за умови виконання чотирьох пунктів», - підкреслив він.

«П’ятий пункт: після конституційної реформи і після отримання повноти відповідальності за справи в країні - проведення виборів і забезпечення чесних і прозорих виборів», - додав він.

Відповідаючи на запитання журналіста стосовно суми коштів, яку Україна може отримати в рамках економічного пакету, Арсеній Яценюк сказав: «За нашими оцінками, мінімальна сума, яка необхідна, щоб стабілізувати ситуацію в Україні – це $15 млрд. Це мінімум, тому що чинний уряд за 3,5 роки взяв $35 млрд, які успішно розкрав».

У той же час, як наголосив він, такий пакет може бути запропонований тільки новому українському уряду в тому випадку, якщо нова українська опозиція після конституційної реформи отримає всю повноту влади: «Це і широка програма підтримки МВФ, і макрофінансова допомога ЄС і інших міжнародних інституцій».

Арсеній Яценюк також наголосив: «Я певен в тому, що в нас є всі шанси і всі можливості для того, щоб зберегти Україну, зберегти українців і довести, що ми здатні врегулювати цей конфлікт мирним шляхом».

Читайте також матеріали світових ЗМІ на тему кризи в Україні:

Ukraine opposition leader meets German president

Jazenjuk rechnet mit Militäreinsatz in der Ukraine

Moscow urges Ukraine to suppress insurgency

Yanukovich takes sick leave as opposition urges west to intervene

Tales of brutality emerge from Ukraine protests

A Ukrainian opposition leader says President Viktor Yanukovych is no longer "capable of governing the country."

Tug of war over Ukraine